Σύσταση για εμβολιασμό
Μειώθηκαν τα κρούσματα, αυξήθηκαν οι θάνατοι από τον ιό Η1Ν1 στην Ελλάδα
Μειώθηκαν τα κρούσματα, αυξήθηκαν οι θάνατοι από τον ιό Η1Ν1 στην Ελλάδα
Η γρίπη Η1Ν1 βρίσκεται σε ύφεση στην Ελλάδα, αλλά οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αύξηση των θανάτων από τον ιό, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, το οποίο συνεδρίασε την Πέμπτη.
«Η νέα γρίπη εξακολουθεί να είναι απρόβλεπτη και δεν θα πρέπει να επαναπαυθούμε, παρότι τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μια ύφεση της δραστηριότητάς της» ανέφερε η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου.
Έτσι, δεν αποκλείεται η εμφάνιση ενός δεύτερου πανδημικού κύματος της νέας γρίπης το επόμενο διάστημα. Σε άλλη περίπτωση, αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να παραμείνει η ..........
δραστηριότητα της γρίπης στα σημερινά επίπεδα, χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις ως προς τα κρούσματα και τους θανάτους.Από τους συνολικά 93 ανθρώπους, που έχουν χάσει τη ζωή τους από την περίοδο έναρξης της επιδημίας, οι 17 εξέπνευσαν μέσα στο 2010. Το τελευταίο θύμα είναι γυναίκα 50 ετών με διαβήτη και χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ από την Τετάρτη σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην εντατική κοριτσάκι 6 ετών, που δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.
Tα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει 16.763, με 807 νέα περιστατικά την τελευταία εβδομάδα.
Μέχρι σήμερα, περίπου τα μισά από τα θετικά δείγματα που έχουν αναλυθεί ανήκουν στον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης. «Είναι σαν ο ιός της εποχικής γρίπης να έχει εξαφανιστεί» ανέφερε η κα Γιαμαρέλου.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάθε μέρα νοσηλεύονται, κατά μέσο όρο, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 50 άνθρωποι και κρίνουν ότι η ανάγκη για εμβολιασμό παραμένει.
Όπως τόνισε η καθηγήτρια Ελ.Γιαμαρέλου, «πρέπει να συνεχιστεί η επίκληση για εμβολιασμό, ιδίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς από τα ως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι 80% των ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της νέας γρίπης, ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Μόλις 20% ήταν απολύτως υγιείς, όταν προσβλήθηκαν από τον ιό».
Το υπουργείο Υγείας εξακολουθεί τις διαβουλεύσεις για τα 12 εκατ. δόσεις εμβολίων, που έχουν παραγγελθεί, αλλά δεν παραλήφθηκαν. Η αντιπρόεδρος Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ), Μένη Μαλιώρη, εξήγησε ότι οι παραγγελίες έπρεπε να γίνουν, καθώς στην αρχή της επιδημίας προείχε η πρόληψη και είχε ληφθεί υπόψην και το πιο δυσάρεστο σενάριο.
Είπε ότι «κάτι περισσότερο είχε προβλεφθεί, κάτι λιγότερο τελικά προέκυψε» και κατέληξε ότι «τα συμπεράσματα βγαίνουν στο τέλος», τονίζοντας παράλληλα πως «ένας θάνατος δεν κοστολογείται».
Τα μέλη του Συμβουλίου συζήτησαν και το θέμα των αντιβιοτικών, τα οποία υπερκαταναλώνονται ακόμη και για απλές ιώσεις. Η Ελλάδα είναι η πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην κατανάλωση αντιβιοτικών και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι στη χώρα έχει αυξηθεί σημαντικά η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά.