Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ

Σε πρόγραμμα κινητοποιήσεων
από την Πέμπτη οι αγρότες όλης της χώρας
Ξεκίνησαν σήμερα και αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες μέρες οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με την «κάθοδο» τρακτέρ σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών και σε τελωνειακούς σταθμούς.
Η στάση των αγροτών διαφοροποιείται ανά περιοχή, από τον πλήρη αποκλεισμό δρόμων και έως την παράταξη των τρακτέρ στις άκρες του οδοστρώματος.
Αναλυτικά, ο χάρτης των κινητοποιήσεων ανά περιφέρεια και νομό διαμορφώνεται ως εξής:
Το ραντεβού των αγροτών της Θεσσαλονίκης έχει οριστεί για την Τρίτη 19 Ιανουαρίου.
Τα μπλόκα αναμένεται να στηθούν σε τρία σημεία και συγκεκριμένα στα «πράσινα φανάρια» (Ανατολική Θεσσαλονίκη), στα Μάλγαρα και στον κόμβο της Χαλκηδόνας (Δυτική Θεσσαλονίκη).
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ συνεταιρισμών και .............
συνδικαλιστικού κινήματος συνεχίζονται, σύμφωνα με τον β’ αντιπρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γρηγόρη Αλεξιάδη.
Το Σάββατο ξεκινούν κινητοποιήσεις οι αγρότες του Νομού Κιλκίς, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιώργο Τερζή. Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στο τελωνείο Δοϊράνης, και επιτόπου θα αποφασίσουν εάν θα προβούν σε αποκλεισμό της εμπορικής δραστηριότητας του τελωνείου, στο μπλοκάρισμα της εξόδου προς ΠΓΔΜ ή και στα δύο.
Νέα συνεδρίαση έχουν οι αγρότες του Νομού Χαλκιδικής. Ο εκπρόσωπός τους, Φιλαλήθης Καπάνδριας, τόνισε ότι η χθεσινή συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής, Κατερίνα Μπατζελή, δεν ικανοποίησε πλήρως τον κλάδο, ιδίως σε ό,τι αφορά θεσμικά θέματα.
Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ξεκινούν κινητοποιήσεις οι αγρότες στις Σέρρες, οι οποίοι πρόκειται να κατευθυνθούν στον Προμαχώνα, προβαίνοντας μάλιστα στο κλείσιμο του τελωνείου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βισαλτίας (νομού Σερρών), Παύλο Αραμπατζή.

Στην
Πέλλα γίνονται συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των αγροτικών συλλόγων και οι όποιες κινητοποιήσεις θα αποφασιστούν σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.
Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες του Νομού Ημαθίας μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, οπότε ξεκινά ο εθνικός διάλογος για την γεωργία.
Οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού περιμένουν από την κυβέρνηση την αποπληρωμή των 7 λεπτών/ κιλό προϊόντος υπό τη μορφή ενίσχυσης, μέσω έκτακτων κρατικών επιδοτήσεων.
Τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες του Νομού Καστοριάς, οι οποίοι έχουν ήδη παραταγμένα τα τρακτέρ τους στο Αγος Ορεστικού και στο Δήμο Μεσοποταμίας.
Την Παρασκευή οι αγρότες θα κατευθυνθούν στον κόμβο Βογατσικού, όπου από τις 2 το μεσημέρι -και μέχρι νεότερης απόφασης- θα αποτρέπουν τη ροή αυτοκινήτων και φορτηγών από Καστοριά προς Θεσσαλονίκη και από Καστοριά προς Αλβανία, όπως γνωστοποίησε ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Αποστολίδης.

Στα τελωνεία Κρυσταλλοπηγής και Νίκης θα βρίσκονται το μεσημέρι της Παρασκευής οι αγρότες του Νομού Φλώρινας. Η ακριβής μορφή των κινητοποιήσεων, για το εάν και πόσο και αποκλειστούν τα τελωνεία, θα αποφασιστεί την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Νίκο Στεργίου.
Σε σύσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή το πρωί μπροστά στη Νομαρχία Γρεβενών, πρόκειται να αποφασίσουν οι αγρότες της περιοχής τη στάση τους. Μερίδα των αγροτών θεωρεί άκαιρη την έναρξη κινητοποίησης πριν από την πραγματοποίηση του διήμερου ανοιχτού διαλόγου για τη γεωργία.
Την πρόθεσή τους να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους, χωρίς όμως να προχωρήσουν- τουλάχιστον σε πρώτη φάση- σε αποκλεισμούς έχουν γνωστοποιήσει αγροτοσυνδικαλιστές από τη Λάρισα. Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν με γνώμονα και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους δρόμους του θεσσαλικού κάμπου μετά το «κλείσιμο» των Τεμπών.
Η μαζική κινητοποίηση ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου. Η ΕΑΣ Λάρισας όρισε ως σημεία συγκέντρωσης των τρακτέρ τον Πλατύκαμπο, τον Τύρναβο, τη Μελούνα και την Αγιά.
Τη Λάρισα θα επισκεφθεί την Παρασκευή η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή.
Συγκεντρώσεις στις πλατείες των χωριών του Νομού Καρδίτσας ξεκινούν την Παρασκευή οι αγρότες της περιοχής. Σύμφωνα με απόφαση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, όλοι οι αγρότες πρόκειται συγκεντρωθούν στον κόμβο Νίκαιας τη Δευτέρα το πρωί.
Στα
Τρίκαλα, προσυγκέντρωση με τα τρακτέρ τους, το πρωί της Παρασκευής στον κόμβο της Φαρκαδόνας, αποφάσισαν οι αγρότες που συμπλέουν με την Παναγροτική Συσπείρωση.
Αντίστοιχη κίνηση πρόκειται να αποφασίσουν αγρότες του Μεγαλοχωρίου και, τη Δευτέρα το πρωί, τα δύο μπλόκα αναμένεται να κινηθούν προς Λάρισα, όπου και θα ενωθούν με τους συναδέλφους τους στον κόμβο της Νίκαιας.
Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη οι αγρότες στην Καβάλα, οι οποίοι το βράδυ θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό, χρονικής διάρκειας περίπου μίας ώρας, της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της γέφυρας του Νέστου.
Στον
Έβρο στα τελωνεία Ορμενίου και Κήπων (στα ελληνοβουλγαρικά και ελληνοτουρκικά σύνορα αντίστοιχα) θα βρίσκονται από την Παρασκευή με τα τρακτέρ τους οι αγρότες του νομού.
Μερίδα αγροτών θα συγκεντρωθεί και στην περιοχή Κορνοφωλιά (Σουφλί). Αποφάσεις για το κλείσιμο ή μη των τελωνείων από την Κυριακή θα ληφθούν την Παρασκευή.