Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΟ-ΡΟΜΑ 3 - 2


Τής στέρησε το αυτοκρατορικό γεύμα
Στο φινάλε ο Παναθηναϊκός 
κέρασε... νηστίσιμη πίτσα τη Ρόμα
Ο Παναθηναϊκός, αν και βρέθηκε δύο φορές με την πλάτη στον τοίχο, όχι μόνο δεν ηττήθηκε από τη Ρόμα, αλλά με απίστευτη ανατροπή στα τελευταία λεπτά... γονάτισε την αήττητη σε 20 αγώνες Ρόμα με 3-2 στο... πυρακτωμένο από 65.000 οπαδούς ΟΑΚΑ. Έτσι, την επόμενη εβδομάδα θα ταξιδέψει στη Ρώμη με βάσιμες ελπίδες για την πρόκριση στους «16» του Europa League.
Το ξεκίνημα
Με μια αλλαγή παρέταξε τον Παναθηναϊκό ο Νίκος Νιόπλιας, αφού προτίμησε να ξεκινήσει τον Σωτήρη Νίνη, αντί του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο δεξί άκρο της μεσοεπιθετικής γραμμής. Οι υπόλοιποι δέκα ήταν οι αναμενόμενοι. Ο Τζόρβας κάτω από τα δοκάρια, με τους Βύντρα, Σαριέγκι, Καντέ, Σπυρόπουλο στην άμυνα, Σιμάο, Κατσουράνη, Καραγκούνη στα χαφ και τους Λέτο, Νίνη και Σισέ στην επίθεση.
Ο Κλαούντιο Ρανιέρι, από την πλευρά του, κατέβασε την Ρόμα με 4-2-3-1 και τους Σέρτζιο στην εστία, Μότα, Ζουάν, Μπουρντίσο και Ρίισε στην άμυνα, τους Πιζάρο, Ντε Ρόσι αμυντικά χαφ και τους Μπρίγκι, Μπαπτίστα, Ταντέι πίσω από τον........
μοναδικό προωθημένο Βούτσινιτς.
Ευκαιρία ο Κατσουράνης, δοκάρι ο Ρίισε
Οι «πράσινοι» μπήξαν ορεξάτοι με πρέσινγκ ψηλά και και μόλις στο 2ο λεπτό έχασαν μεγάλη ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ. Οι αμυντικοί της Ρόμα έδιωξαν μετά γύρισμα του Λέτο προς τον Σισέ, αλλά η μπάλα στρώθηκε στον Κατσουράνη που σούταρε. Η μπάλα βρήκε στα πόδια του Ζουάν και μπέρδεψε τον Σέρτζιο που απέκρουσε ενστικτωδώς σε κόρνερ!
Η Ρόμα απάντησε στο 13' με τον Ρίισε να βρίσκεται αφύλαχτος σε θέση βολής, αλλά το σουτ που επιχείρησε χτύπησε στο δεξί δοκάρι του Τζόρβα.
Αντί 1-0, έγινε 0-1
Το παιχνίδι ισορρόπησε δίχως τη μεγάλη φάση μέχρι το 27', όπου ο Παναθηναϊκός έφτασε μια ανάσα από το 1-0, με την βολίδα του Σωτήρη Νίνη να κατευθύνεται προς το αριστερό «παραθυράκι» Ζούλιο Σέρζιο, όμως ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας με εκπληκτική απόκρουση σε κόρνερ, έσωσε την Ρόμα.
Αφού δεν έγινε εκεί το 1-0, στην επόμενη φάση έγινε το 0-1. Ο Μπαπτίστα έστρωσε στον Βούτσινιτς, ο οποίος από την αριστερή γωνία της μεγάλης περιοχής με φαλτσαριστό σουτ... ζωγράφισε τον ανήμπορο να αντιδράσει Τζόρβα στέλνοντας την μπάλα στο αριστερό παραθυράκι και παγώνοντας το ΟΑΚΑ!
Αλλαγή τερματοφύλακα και παραλίγο 1-1
Ο... σωτήρας των «τζαλορόσι» σε δύο περιπτώσεις, Ζούλιο Σέρζιο αναγκάστηκε να αποχωρήσει έξι λεπτά πριν βγει το ημίχρονο, καθώς αισθάνθηκες ενοχλήσεις στους προσαγωγούς και έτσι, ο Κλαούντιο Ρανιέρι προχώρησε στην πρώτη του αλλαγή βάζοντας κάτω από τα γκολπόστ τον Ντόνι.
Οι «πράσινοι» προσπάθησαν να ισοφαρίσουν πριν τη λήξη του ημιχρόνο και παραλίγο να τα καταφέρουν, όμως ήταν άτυχοι.
Ο Λέτο έκανε επέλαση στο 44' και έβγαλε συστημένη σέντρα για τον Σισέ. Η κεφαλιά του Γάλλου φορ, πέρασε ελάχιστα άουτ από το αριστερό δοκάρι του Ντόνι, με έναν τεράστιο αναστεναγμό να διαπερνάει την ατμόσφαιρα του ΟΑΚΑ.
Μπήκε ο «Σάλπι» και σκόραρε!
Όπως στο πρώτο έτσι και στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός μπήκε δυνατά και πίεσε ψηλά τους Ιταλούς. Στο 48' ο Κατσουράνης με δυνατό σουτ αιφνιδίασε τον Ντόνι που απέκρουσε με δυσκολία και δίχως να συγκρατήσει την μπάλα.
Οι γηποεδούχοι πίεζαν την Ρόμα που είχε κλειστεί πίσω και απειλούσε με αντεπιθέσεις. Ο Νίκος Νιόπλιας στο 64' έκανε πιο επιθετική την ομάδα του ρίχνοντας στο τερέν τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη αντί του Κώστα Κατσουράνη και δικαιώθηκε. Ο «Σάλπι» πήγε δεξιά, με τον Νίνη να μετατοπίζεται σε έναν ελεύθερο ρόλο προς τον άξονα.
Στο 67' ο Καραγκούνης εκτέλεσε το κόρνερ, ο Σιμάο πήδηξε πάνω από την ιταλική άμυνα, παίρνοντας την κεφαλιά και ο Σαλπιγγίδης που βρέθηκε σε επίκαιρη θέση από κντά έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 1-1 και βάζοντας... φωτιά στο ΟΑΚΑ.
Χαζό πέναλτι και προβάδισμα Ρόμα
Λίγα λεπτά (70') μετά την ισοφάριση ο Ρανιέρι έβγαλε τον σκόρερ της Ρόμα Βούτσινιτς ανακατεύοντας την τράπουλα, αφού ο Μενέζ πήγε αριστερά στην μεσαία γραμμή και προωθήθηκε στην κορυφή της επίθεσης ο Μπαπτίστα. Στο 74' ο τεχνικός της Ρόμα έκλεισε τις αλλαγές του με τον Σέρσι αντί του Ταντέι.
Οι «τζαλορόσι» έκαναν αισθητή την παρουσία τους μετά από αρκετή ώρα στο 75' με ατομική προσπάθεια και σουτ του Μενέζ που έβγαλε με δυσκολία ο Τζόρβας.
Τέσσερα λεπτά αργότερα η Ρόμα κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Σέρσι από τους Καραγκούνη και Σπυρόπουλο, που έκαναν ανόητη ενέργεια, με συνέπεια ο Πιζάρο να κάνει το 1-2 από την... άσπρη βούλα.
Απίστευτη ανατροπή!
Ο Παναθηναϊκός, όμως δεν το έβαλε κάτω. Ο Νιόπλιας πέρασε στο 84' τον Χριστοδουλόπουλο αντί του Νίνη και όπως ο Σαλπιγγίδης που τον δικαίωσε με την είσοδό του στο ματς, έτσι εκείνος έπιασε στον ύπνο τους Ιταλούς!
Μετά από κόρνερ και σύγχυση στην ιταλική άμυνα, ο Χριστοδουλόπουλος έγινε αποδέκτης της μπάλας και με γυριστό σουτ έκανε το 2-2 για τους «πράσινους», οι οποίοι δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα.
Στο 89' ο Σαλπιγγίδης έβγαλε τη σέντρα και ο Σισέ με κεφαλιά δυναμίτη πήρε τη ρεβάνς για τη χαμένη ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου κάνοντας το 3-2, ολοκληρώνοντας μια απίστευτη ανατροπή!
Στις καθυστερήσεις λίγο έλειψε ο Σαλπιγγίδης να κάνει το 4-2, αλλά ο Ντόνι έσωσε τη Ρόμα.
Διαιτητής: Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία) Κίτρινες: Σιμάο 59' - Πιζάρο 25', Ταντέι 30' ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Καντέ, Σαριέγκι, Σιμάο, Καραγκούνης, Κατσουράνης (63' Σαλπιγγίδης), Νίνης (83' Χριστοδουλόπουλος), Λέτο (85' Μαρίνος), Σισέ. ΡΟΜΑ (Κλαούντιο Ρανιέρι): Ζούλιο Σέρζιο (39' λ. τρ. Ντόνι), Ζουάν, Μότα, Μπουρντίσο, Ρίισε, Ντε Ρόσι, Μπρίγκι, Πιζάρο, Ταντέι (74' Τσέρτσι), Μπαπτίστα, Βούτσινιτς (70' Μενέζ).