Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ


Επιστολή Νομάρχη Αθηνών 
στον πρωθυπουργό
    Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, Γιώργο Παπανδρέου, την οποία κοινοποίησε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο και στον υπουργό Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση, απέστειλε σήμερα ο Νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός.
    Στην επιστολή ο κ. Σγουρός, ζητά να συζητηθεί η πρότασή του, σύμφωνα με την οποία ο νέος θεσμός της Περιφέρειας, να διατηρήσει τον τίτλο Περιφέρεια Αθηνών-Πειραιώς και όχι «Περιφέρεια Αττικής», επικαλούμενος συγκεκριμένα επιχειρήματα.
    Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
    «Με αφορμή την δημόσια διαβούλευση
για το πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης» και τον συνολικό επανασχεδιασμό του διοικητικού χάρτη της χώρας, η Νομαρχία Αθηνών συμμετείχε ενεργά και κατέθεσε δημόσια τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια αναγκαία και απαραίτητη τομή στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, που θα προσφέρει πολλά, τόσο στην εξυπηρέτηση των πολιτών, όσο και στην εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του κράτους συνολικά. Πρόκειται για την..........
σημαντικότερη επέμβαση στην δομή του διοικητικού μας συστήματος τα τελευταία χρόνια, και θα πρέπει να σχεδιαστεί με προσεκτικό τρόπο και με διάθεση ουσιαστικής αποκέντρωσης και μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κράτος προς την αυτοδιοίκηση.     Ειδικότερα για την σχεδιαζόμενη περιφέρεια Αττικής, πέρα από τα ουσιαστικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, θα ήθελα να θέσω και ένα εξαιρετικής σημασίας συμβολικό ζήτημα, προκειμένου να ληφθεί υπόψη. Πρόκειται για την ονομασία του νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί. Το όνομα της Αθήνας είναι αυτό που χρησιμοποιείται διεθνώς προκειμένου να προσδιοριστεί τοπογραφικά η συγκεκριμένη περιοχή, και αυτή η ονομασία κουβαλά μια τεράστια ιστορία χιλιάδων ετών. Κανείς στο εξωτερικό ή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας δεν αναφέρεται στην συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζοντάς την ως Αττική, αλλά ως Αθήνα. Προτείνω η ονομασία αυτή να διατηρηθεί και στο νέο σχήμα, ως «Περιφέρεια Αθηνών - Πειραιώς» και να μην προτιμηθεί ο «άχρωμος» και ουδέτερος όρος «Περιφέρεια Αττικής» που δεν έχει κανένα ιστορικό και κοινωνικό έρεισμα. Η αναγκαιότητα διατήρησης του ονόματος της Αθήνας στο νέο διοικητικό σχήμα είναι προφανής, ιδίως για λόγους τουριστικούς και εμπορικούς, καθώς αυτή είναι η καθιερωμένη ονομασία σε όλες τις επαγγελματικές, εμπορικές, πολιτιστικές και καθημερινές συναλλαγές. Επειδή, οι θεσμοί που δημιουργούμε θα πρέπει να έχουν αντίκρισμα και αναφορά σε υπαρκτές κοινωνικές σχέσεις και να βρίσκονται σε αντιστοιχία με την κοινά διαμορφούμενη αίσθηση των πολιτών αλλά και του διεθνούς περιβάλλοντος που έχει από αιώνες διαμορφωθεί, θεωρώ ότι ο προτεινόμενος γεωγραφικός προσδιορισμός με την ιστορική κληρονομιά που φέρει, είναι ο καλύτερος δυνατός για να περιγράψει το νέο διοικητικό σχήμα που αναφέρεται σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, αλλά ταυτόχρονα δεν αποκόπτεται από το παρελθόν του και το πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.     Με την ελπίδα η πρόταση αυτή να αποτελέσει μια βάση συζήτησης για την τελικώς επιλεγείσα ονομασία του νέου φορέα, θα αναμείνουμε το τελικό σχέδιο νόμου για το πρόγραμμα «Καλλικράτης», ώστε μέσα από την δημόσια διαβούλευση και τις προτάσεις που θα κατατεθούν, το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί να είναι όσο πιο άρτιο και λειτουργικό γίνεται».