ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ
ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ- ΕΝΑΕ,
ΑΠΟ ΤΟΥΣ κ.κ. ΧΡ. ΖΩΗ, Δ. ΔΡΑΚΟ, Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς είχε σήμερα, στα Κεντρικά Γραφεία του Κόμματος, συνάντηση με τα προεδρεία της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ, με αντικείμενο συζήτησης το σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησης για την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης».
Μετά τη συνάντηση, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας, κ. Χρήστος Ζώης, ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:
ΧΡ. ΖΩΗΣ: Είχαμε την ευκαιρία, σήμερα, να συναντηθούμε, τόσο με το προεδρείο της ΕΝΑΕ, όσο με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ και να πληροφορηθεί η Ν.Δ. και ο Πρόεδρος του ......αμέσως μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «Καλλικράτης» από την κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αποδυναμώνονται, αλλά ενισχύονται. Καθώς διαπιστώνουμε ότι, όχι μόνο έλειψε η διαβούλευση και η συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες για την τελική παρουσίαση του σχεδίου «Καλλικράτης», αλλά -δυστυχώς- δεν υπηρετείται, ούτε η περιφερειακή ανάπτυξη ούτε ο πολίτης. Η Ν.Δ., από τη Δευτέρα, οπότε και το σχέδιο Νόμου έρχεται σε μια πρώτη διαβούλευση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θα θέσει υπόψιν της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και τις δικές της απόψεις, ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις των αυτοδιοικητικών παραγόντων. Θα δώσουμε τη μάχη για να υπάρξει μια πραγματική και όχι ψευδεπίγραφη διοικητική μεταρρύθμιση.
Δ. ΔΡΑΚΟΣ: Το νομοσχέδιο, έτσι όπως κατατέθηκε, μας απογοήτευσ πλήρως. Και αυτό εξηγήσαμε και στην ηγεσία της Ν.Δ. και στον Πρόεδρο τον κ. Αντώνη Σαμαρά και τα στελέχη. Εμείς, από την πλευρά μας, εάν δεν υπάρξει μεγάλη προσπάθεια για αλλαγές ουσιαστικές, θα πούμε ένα μεγάλο «όχι». Περιμέναμε να δώσει ο «Καλλικράτης» σάρκα και οστά στην Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση. Αυτή τη στιγμή είδαμε τα οστά. Διότι η σάρκα δεν υπήρξε. Και ως προς τις αρμοδιότητες και ως προς τους πόρους και ως προς το μέγα ζήτημα των στελεχών. Άρα, λοιπόν, ζητείται «Καλλικράτης» για να καταθέσει πρόταση οικοδομήματος για την Αυτοδιοίκηση.
κόμματος ο κ. Αντώνης Σαμαράς, τις θέσεις των θεσμικών εκπροσώπων της αυτοδιοικητικής κοινωνίας. Από τις συναντήσεις αυτές προέκυψε ότι οι φόβοι και οι επιφυλάξεις που εκφράσαμε ως Ν.Δ.,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή και οι ημέρες είναι κρίσιμες, είναι πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι άρχοντες της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή είναι πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπίσουν και οι πολίτες;
Δ. ΔΡΑΚΟΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι η υπόθεση της Αυτοδιοίκησης είναι υπόθεση της περιφερειακής ανάπτυξης, της περιφερειακής Δημοκρατίας και, κυρίως, των πολιτών. Και με αυτή την έννοια αγωνιζόμαστε να ενισχύσουμε τους περιφερειακούς αυτοδιοικητικούς θεσμούς.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η σημερινή συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., τον Αντώνη Σαμαρά, έγινε με δική του πρωτοβουλία και θεωρούμε ότι ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Τον ενημερώσαμε για τη σημερινή απόφαση που πήραμε ως Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ που, χοντρικά, έχει δύο μέρη: Το πρώτο μέρος λέει ότι, αν αυτό το σχέδιο νόμου, παραμείνει ως έχει, δεν γίνεται αποδεκτό από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεύτερον του παραδώσαμε τις παρατηρήσεις που ομόφωνα αποφασίσαμε σήμερα στο θεσμικό, το οικονομικό και το χωροταξικό κομμάτι, το οποίο θα συμπληρωθεί, βεβαίως, τη Δευτέρα, με το έκτακτο συνέδριο, προκειμένου να κάνουμε μία τελευταία προσπάθεια ουσιαστικής βελτίωσης αυτού του σχεδίου Νόμου. Και ζητήσαμε τη βοήθεια του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς αυτή την κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς κ. Κακλαμάνη συμφωνείτε με ορισμένους Δημάρχους -ο ένας μάλιστα κάνει απεργία πείνας, προφανώς για να βγει αδυνατισμένος το καλοκαίρι στην πλαζ- ενώ άλλοι απειλούν να βάλουν μαύρες σημαίες στα Δημαρχεία τους- συμφωνείτε να γίνει αυτό;
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Υπάρχουν σε ό,τι αφορά το χωροταξικό ακραία λάθη που μπορώ να πω - ο καθένας επιλέγει βέβαια το δικό του τρόπο αντίδρασης- «έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται». Γιατί υπάρχουν ακραίες καταστάσεις, που ξεφεύγουν των δεσμεύσεων και του υπουργού, οι οποίες ήταν δύο. Πρώτον, ότι θα ήταν ενιαία τα κριτήρια και δεύτερον, ότι δεν θα πηγαίναμε σε Δήμους - «τέρατα». Ενδεικτικά -για να εκτιμήσουμε και λίγο- σας λέω ότι στο Νομό Ηρακλείου έχει χαρακτηρισθεί ως ορεινός Δήμος με υψόμετρο 78 μέτρα και άλλος Δήμος, ο οποίος είναι χιλιόμετρα, δεν έχει χαρακτηρισθεί ορεινός. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι ακραία πράγματα, που δεν γίνονται αποδεκτά. Τώρα το αν πρέπει να κάνει κανείς απεργία πείνας ή όχι είναι δικό του θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι είναι πρόβλημα των Δημάρχων ή και των πολιτών αυτό το οποίο παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση;
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ακούστε. Η Διοικητική Μεταρρύθμιση, έτσι όπως την οραματίστηκε η ΚΕΔΚΕ, εδώ και πάρα πολλά χρόνια -γιατί από μας ξεκίνησε αυτό το όνειρο- απευθυνόταν κυρίως στο πως θα παρασχεθούν καλύτερες, ποιοτικότερες δηλαδή, αλλά και περισσότερες υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες. Γι’ αυτό και είχαμε ένα από τα βασικά θέματα την Αποκέντρωση. Στη συνέχεια, έρχονται οι Δήμαρχοι. Και μιας και με ρωτάτε, να σας ξεκαθαρίσω δύο πράγματα: Αδιαφορούμε πλήρως για όσους ελέγχους βάζει μέσα το σχέδιο «Καλλικράτης». Δεν τους φοβούμεθα. Να το ξεκαθαρίσουμε μία δια παντός. Δεν θεωρούμε θέμα αιχμής τους μισθούς των Δημάρχων. Όχι ότι δεν μας ενδιαφέρει, αλλά δεν είναι θέμα αιχμής. Δεν πρόκειται να «τα σπάσουμε» γι’ αυτό. Να το ξεκαθαρίσω και αυτό διότι πολύ «σπέκουλα» έχει γίνει από τινές συναδέλφους σας -όχι από την πλειοψηφία και θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό- και κυρίως από τον Υπουργό, όπου βγήκε στις τηλεοράσεις και, ούτε λίγο, ούτε πολύ, χαρακτήρισε ή άφησε να χαρακτηρίζονται -χωρίς να αντιδρά- το σύνολο των Δημάρχων, για να μην πω τη «βαριά» λέξη, τουλάχιστον αναξιοπρεπείς. Εάν έχει συγκεκριμένα παραδείγματα, να μας τα πει.