Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Κριτική από την αντιπολίτευση

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου
μετά την επίσημη παρουσίαση
του «Καλλικράτη»

Έντονες διαφωνίες στο σχέδιο «Καλλικράτης», που παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, διατύπωσαν το κόμματα της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να συγκαλεί άμεσα συνδιάσκεψη για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Το ΚΚΕ αναφέρει ότι ο «Καλλικράτης» διαμορφώνει μηχανισμό για την ευκολότερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς με όχημα την αυτοδιοίκηση, ενώ ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι ανοίγει το δρόμο για τις απολύσεις όλων των συμβασιούχων.
Σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών της ΝΔ Χρήστος Ζώης αναφέρει: «Με έκπληξη παρακολουθήσαμε τις αναφορές του κ. υπουργού για τη .....
δήθεν διαβούλευση που προηγήθηκε. Είναι γνωστό ότι το χωροταξικό διαμορφώθηκε στα κλειστά υπουργικά και Κομματικά γραφεία και η διαβούλευση περιορίστηκε στα όρια του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
» Το σχέδιο ‘Καλλικράτης’, και μετά την παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, παραμένει γενικόλογο και διακηρυκτικό, με τόσα κενά και ελλείψεις, ώστε να διερωτάται κανείς αν συνιστά, τελικά, σχέδιο νόμου.
» Ελάχιστες από τις παρατηρήσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ φαίνεται να έχουν ενσωματωθεί. Ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα για τις αρμοδιότητες, την κοστολόγησή τους και το χρόνο έναρξης άσκησής τους ενώ οι απαραίτητοι πόροι για την στήριξη του εγχειρήματος παραμένουν ζητούμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εικόνα του επιχειρησιακού σχεδίου εφαρμογής είναι θολή.
» Τέλος η ανασφάλεια που καλλιεργείται για το προσωπικό της Αυτοδιοίκησης οδηγεί μαθηματικά, εκτός όλων των άλλων, σε παράλυση των λειτουργιών των υπηρεσιών και σε κίνδυνο οριστικής απώλειας λοινοτικών πόρων.
» Η ΝΔ συγκαλεί άμεσα συνδιάσκεψη για τη διοικητική μεταρρύθμιση και το σχέδιο ‘Καλλικράτης’. Θα ενημερώσει τους πολίτες για όλες τις πτυχές του εγχειρήματος. Δεν θα συμβιβασθεί με τίποτα λιγότερο από το σύνολο των όρων και των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για μία πραγματική και όχι ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση».
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχολιάζει: «Η διοικητική αλλαγή ‘Καλλικράτης’, που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή ο ‘Καποδίστριας 2’, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα οξυμένο πρόβλημα προς όφελος του λαού. Διαμορφώνει μηχανισμό για την ευκολότερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς με όχημα την Τοπική Διοίκηση. Δεν είναι αποκέντρωση αλλά ενίσχυση του αστικού κράτους και αναπροσαρμογή του προς όφελος των αντιδραστικών αναγκών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
» Με τον ‘Καλλικράτη’ η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις, για επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και διάσπαση του ενιαίου δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας που έπρεπε να έχουν, επιβολή νέων φόρων, ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, παράδοση του περιβάλλοντος στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου.
» Η λαϊκή διαφωνία δεν πρέπει να περιοριστεί στον αριθμό των περιφερειών και των δήμων ή στην επιχειρηματική λειτουργία τους ή πού θα είναι η έδρα του δήμου. Ο λαός πρέπει να το απορρίψει για τους στόχους και τα μέτρα που προωθεί, παλεύοντας για Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, για κοινωνικές παροχές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Πρέπει να αντιμετωπίσει τον ‘Καλλικράτη’ ως μέρος του πολέμου που δέχεται από την κυβέρνηση».
Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με το σχέδιο «Καλλικράτης» και τονίζει ότι «απλά ανακατανέμει τις αρμοδιότητες των μέχρι σήμερα νομαρχιών στους δήμους και στις περιφέρειες. Δεν ισχυροποιεί την αυτοδιοίκηση, αφού δεν υπάρχει δέσμευση για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων, με συνέπεια η αυτοδιοίκηση ή θα μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό ή θα ιδιωτικοποιήσει τις λειτουργίες της.
» Δεν είναι δημοκρατική, αφού δεν καθιερώνει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, αντιθέτως ενισχύει και αναπαράγει το δικομματικό σύστημα και στην αυτοδιοίκηση. Ανοίγει το δρόμο για απολύσεις υπαλλήλων, όλων των συμβασιούχων, αλλά και μονίμων, αφού οι μετατάξεις θα γίνουν πριν δημιουργηθούν οι οργανισμοί».