Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

«Πληρώνω όσο πετάω»

Ογκοχρέωση στα απορρίμματα
θα επιβάλει στους ΟΤΑ
το εθνικό σχέδιο διαχείρισης

Μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει κλείσει το θέμα του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και θα έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία θα βασίζεται στην αρχή «πληρώνω όσο πετάω», δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Περιβάλλοντος, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Η Τίνα Μπιρμπίλη χαρακτήρισε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων εν δυνάμει δημοσιονομική βόμβα, καθώς θα μπορούσε να επιβαρύνει την Ελλάδα ακόμη και.....
 με 4 δισ. ευρώ το χρόνο από τα πρόστιμα που μπορεί να επιβληθούν.
Ανακοίνωσε ότι η πολιτική για μείωση του όγκου των απορριμμάτων και η βελτίωση του συστήματος ανακύκλωσης θα βασίζεται στην αρχή «πληρώνω όσο πετάω». Αυτό σημαίνει ότι οι ΟΤΑ, άρα και οι πολίτες, θα πρέπει να χρεώνονται ανάλογα με τα απορρίμματα που πετούν, μέσω των δημοτικών τελών.
Στη βάση αυτή θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στους ΟΤΑ για βελτίωση των προγραμμάτων διαλογής στην πηγή, κάτι που θα προβλεφθεί σε υπό κατάθεση νομοσχέδιο.
Η χρέωσης των δήμων με βάση τον όγκο των απορριμμάτων που φτάνουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής είναι πάγιο αίτημα περιβαλλοντικών οργανώσεων και εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Πολλοί δήμοι δεν καταβάλλουν σήμερα ούτε το στοιχειώδες κόστος για τη διάθεση των απορριμμάτων σε οργανωμένο χώρο, ενώ άλλοι συνεχίζουν την απόρριψη σε χώρους ανεξέλεγκτης διαχείρισης απορριμμάτων.
Όσον αφορά το θέμα του Γραμματικού, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Ντόλιος διαβεβαίωσε ότι θα εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου για να υποχωρήσουν οι τοπικές αντιδράσεις, υπογραμμίζοντας όμως ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει κλείσει η υπόθεση.