Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΠΟ προσφεύγει στη FIFA και απειλεί με μηνύσεις

Με ομόφωνη απόφαση του έκτακτου ΔΣ της, η ΕΠΟ αποφάσισε να προσφύγει στη FIFA για το περιβόητο άρθρο 19 του νέου αθλητικού νομοσχεδίου της Κυβέρνησης που θίγει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.
Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι θα κινηθεί νομιά απέναντι σε όσους αναφέρθηκαν με.... προσβλητικούς ή υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος της.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, που είχε ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις μετά την ψήφιση του νέου αθλητισμού νομοσχεδίου, έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:
1.Να αποστείλει στη FIFA επιστολή με βασικό αίτημα την άμεση πραγματοποίηση συνάντησης με εκπροσώπους της ΕΠΟ και των ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, οι οποίες εκπροσωπούν το ελληνικό ποδόσφαιρο στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις.
2.Ενέκρινε τις ποινές που θα συμπεριληφθούν στον Πειθαρχικό Κώδικα και θα αφορούν σε παραβάσεις που θα διαπιστώνονται από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει δεκτό το άρθρο 19 του νέου αθλητικού νομοσχεδίου όπως η ΕΠΟ το έχει ήδη προτείνει.
3.Να αποστείλει άμεσα επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής, την οποία θα κοινοποιήσει και στους αρχηγούς των κομμάτων, με αφορμή τους δυσφημιστικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς βουλευτών εναντίον ανθρώπων του ποδοσφαίρου, στη διάρκεια της συζήτησης για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο.
4.Να ζητήσει τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο και να εξετάσει την πιθανότητα να κινήσει τις απαιτούμενες ενέργειες εναντίον όσων χρησιμοποίησαν δυσφημιστικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον ανθρώπων του ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Προσφεύγει στη FIFA
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα απευθυνθεί στην Διεθνή Ομοσπονδία θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο άρθρο θίγει το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και εν συνεχεία η FIFA αναμένεται να ζητήσει από την Κυβέρνηση την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθου.
Στο Δ.Σ. της ΕΠΟ, εκπροσωπώντας τον Ολυμπιακό, ήταν ο Σάββας Θεοδωρίδης, ο οποίος στο τέλος τα έβαλε με την πολιτεία: «Η πολιτεία κακώς τα βάζει με τη FIFA. Από την ΕΠΟ θα σταλεί στην πολιτεία, αυτά που η πολιτεία έχει ζητήσει».
Πάντως, σε «πηγαδάκι» μετά το τέλος του Δ.Σ. και αφού έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, ο Σάββας Θεοδωρίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα και τη σιγουριά πως δεν υπάρχει κίνδυνος τιμωρίας του Ολυμπιακού.
Πως; Η ΕΠΟ γνωστοποίησε την Τετάρτη τις ποινές που θα επιβάλει στις ΠΑΕ, όταν αυτοί δεν εναρμονίζονται στο νόμο, ποινές που σύμφωνα με την ΕΠΟ ικανοποιούν την Κυβέρνηση που είχε σκοπό να επιβάλει αντίστοιχα «σκληρά» μέτρα.
Αυτές οι ποινές εγκρίθηκαν στο Δ.Σ. της Πέμπτης και περιλαμβάνουν από βαριά πρόστιμα μέχρι αποβολές ομάδων από το πρωτάθλημα. Από την άλλη η πολιτεία δηλώνει πως δεν έχει εμπιστοσύνη στην ΕΠΟ και το πάτημα είναι πως «εδώ και καιρό μας λένε πως χρειάζονται γενική συνέλευση για να εναρμονιστούν και τώρα το κάνουν μ' ένα απλό Δ.Σ.».
Τι θα γίνει από 'δω και πέρα; Είναι σαφές πως θα γίνει προσπάθεια ώστε η πολιτεία και η ΕΠΟ να βρουν τη «χρυσή τομή» με την Ομοσπονδία να εναρμονίζει το δίκαιό της με τις απαιτήσεις του Κράτους, όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις και τα χρέη προς το Δημόσιο. Αν η ΕΠΟ το πράξει, τότε το θέμα αναμένεται να λυθεί, χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση της FIFA.
Διαφορετικά το σχοινί θα τραβηχτεί στα άκρα, με συνέπειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις ομάδες που αγωνίζονται στα Κύπελλα Ευρώπης...

Κουρίδης: «Στο πλευρό της FIFA»
Ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, Θοδωρής Κουρίδης, μιλώντας στον «NovaΣΠΟΡ FM» τόνισε:
«Η ΕΠΟ βρίσκεται σε ένα σημείο μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης. Αν εφαρμόσουμε το νόμο, θα αποκλειστούν οι ομάδες μας από την Ευρώπη, ενώ αν εφαρμόσουμε αυτά που θέλει η FIFA, θα κινδυνεύσουμε από το νόμο. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο κι εμείς θα πρέπει να προφυλάξουμε πλέον τις ομάδες μας. Κινδυνεύουμε από ομάδες που έχουν έννομο συμφέρον να πάνε στη FIFA και να μας πετάξουν έξω, όπως το Ισραήλ για την Εθνική, η Ρούμπιν Καζάν για τον Ολυμπιακό και η Ουντινέζε για τον ΠΑΟΚ. Όλα αυτά γίνονται για άλλους λόγους και τα λέω εγώ που ήμουν κυβερνητικός. Έκανα πρόταση στο συμβούλιο πως ό,τι και να γίνει, μεταξύ των δύο πυρών και τη σύγκρουση καθηκόντων, θα πρέπει το ποδόσφαιρο να μείνει με το ποδόσφαιρο».
Παράλληλα άφησε αιχμές για την επιμονή τις Πολιτείας στην ψήφιση του νόμου και τις παρεμβάσεις στα του ποδοσφαίρου. «Δυστυχώς ο πρόεδρός μας, ευγενικός ων, πίστεψε σε αυτά που του είπαν και τον οδήγησαν σε λάθος δρόμο. Μας δουλεύανε για να κερδίσουν χρόνο και να φτάσουμε στο αμήν. Είχαμε ετοιμάσει νόμο για να εφαρμόζει ποινές η ΕΠΟ και να ελέγχει η Πολιτεία. Μιλάμε για σκληρές ποινές, σκληρότερες από ό,τι προβλέπει η Πολιτεία. Επειδή ακούγεται κατά καιρούς τι έκανε η ΕΠΟ το καλοκαίρι για Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα, σας απαντώ πως τιμώρησε και τις δύο ομάδες. Αυτά έγιναν γνωστά στη FIFA και ήρθαν και μας είπαν ότι δεν μπορεί κανένα μη ποδοσφαιρικό όργανο να λέει ότι αυτή η ομάδα συμμετέχει και η άλλη όχι. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε αυτή την οδηγία».
Για το τι εκτιμά πως θα γίνει τελικά, είπε: «Από ό,τι ξέρω και από παλαιότερα, γιατί έχω εμπειρία στα θέματα FIFA-καταστατικού από το 1990, έχουν βγει δυο φορές νόμοι που με δήλωση υπουργών έγιναν ανενεργοί».
Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, ανέφερε: «Δεν είμαστε στο παρά πέντε, αλλά στο… και ένα. Όμως έστω και τώρα μπορεί να διορθωθεί το κακό. Η απόφαση να ενημερώσουμε τη FIFA ήταν παμψηφεί και έχουν αρχίσει οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν».