Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑ ΕΓΩ ΠΡΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ!!

ΗΤΑΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΤΟΥ 2011!!!

Κώστας Μαρκόπουλος: «Πάρτι ευνοουμένων στα φωτοβολταϊκά της Εύβοιας

Πάρτι με τις άδειες φωτοβολταϊκών στην Εύβοια αποκάλυψε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος.
 Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Εξαπάτησε και τους αγρότες και τους πολίτες της Εύβοιας η κυβέρνηση και η ΔΕΗ με τον ερασιτεχνικό, αν όχι ύποπτο, σχεδιασμό αδειοδότησης φωτοβολταϊκών στην Εύβοια. Δίκαια διαμαρτύρονται δεκάδες....
αγρότες της περιοχής Αλιβερίου-Κύμης που ενώ ξόδεψαν πολλά για μελέτες, τελικά έμειναν απ’έξω από τις άδειες.
Οι λιγοστές άδειες φωτοβολταϊκών στο νομό μας ....δόθηκαν όλες, μα όλες, σε μη αγρότες και μη Ευβοείς. Δεν υπάρχει ούτε μία σε αγρότη της Εύβοιας, ενώ υπάρχουν σε επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σε πολίτες της Αθήνας, Θεσσαλονίκης κλπ.
Σε αυτά έπαιξαν ρόλο τα εξής:
1.         το γεγονός ότι η Εύβοια εξαιρέθηκε από τις αδειοδοτήσεις με αποκλειστικούς αποδέκτες αγρότες από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2010.
2.         Όταν άνοιξε και η Εύβοια για τα φωτοβολταϊκά έγιναν 2 συγκεκριμένες ενέργειες: α) δόθηκε πολύ μικρή ισχύς. β) δεν εφαρμόστηκε η αποκλειστικότητα για αγρότες.
Έτσι στήθηκε το πάρτι με τις άδειες φωτοβολταϊκών και οι κολλητοί εξασφάλισαν προτεραιότητα…
Απόλυτα εξαιρώ από την ευθύνη τους υπαλλήλους και το Διευθυντή της ΔΕΗ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι έξω από το πάρτι που στήθηκε αλλού…
Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί αίτηση κατάθεσης εγγράφων και στοιχείων για να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα όσων προηγήθηκαν στις άδειες και θα δούμε τότε πολλά και ενδιαφέροντα…   
Ο βουλευτής κατέθεσε και ερώτηση για το θέμα αυτό προς την Υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.
Ακολουθεί η ερώτηση του Βουλευτή:
«Το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει πολλά παράδοξα σχετικά με την αντιμετώπιση των μικρών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, τόσο από το κράτος, όσο και από την ΔΕΗ. Το εύηχο διακύβευμα της κυβέρνησης για «Πράσινη Ανάπτυξη» φαίνεται ότι αφορά μερικούς μόνο, αφήνοντας έξω αγρότες που έχουν ήδη δαπανήσει χρήματα από το υστέρημα τους, προσδοκώντας κάποια έσοδα από μία εναλλακτική αξιοποίηση των χωραφιών τους, αλλά και τα πολλά νοικοκυριά, που είδαν την προοπτική μιας οικονομικής ενίσχυσης στις δύσκολες αυτές εποχές. Μάλιστα, ακούγεται ότι από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της νέας προκήρυξης της 10-02-2011, που πλέον αφορούσε τους πάντες, προωθούνται ΜΟΝΟΝ μερικοί επιτήδειοι και μάλιστα ΜΗ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΥΒΟΕΙΣ!»
Ειδικότερα για την Εύβοια, χωρίς την παροχή κάποιων επεξηγήσεων, ανακοινώθηκε ότι ισχύει ένα ανώτατο περιθώριο δυνατότητας κάλυψης 12 MW, που αφορούσε πέραν των φωτοβολταϊκών εδάφους και τις μικρές οικιστικές εγκαταστάσεις στις στέγες και στις ταράτσες, αλλά και τις αγροτικές εγκαταστάσεις. Φυσικά, το ανώτατο αυτό όριο καλύφθηκε άμεσα, μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής προτάσεων, έχοντας ως αποτέλεσμα πολλοί αγρότες που αποπειράθηκαν να μπούνε σε αυτές τις διαδικασίες, να μείνουν ξεκρέμαστοι. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς παράτησαν τα χωράφια τους, παρασυρόμενοι από τις κυβερνητικές σειρήνες για εξασφαλισμένο εισόδημα από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και μη γνωρίζοντας τους περιορισμούς, επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς με σημαντικά έξοδα για την κατάρτιση φακέλου και την υποβολή σχετικής αίτησης αδειοδότησης και στερούμενοι πόρους, βασικούς για την επιβίωσή τους.
Αν και τα όρια του υφιστάμενου δικτύου είναι γνωστά, παρόλα αυτά η ΔΕΗ προέβη σε νέα προκήρυξη και δη ανοιχτή προς όλους, δημιουργώντας εύλογες απορίες σχετικά με τη λογική πίσω από αυτή τη νέα προκήρυξη, αλλά και τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την έγκριση των νέων αιτήσεων. Επιπλέον τούτου, δεν προκύπτει από πουθενά η προτεραιότητα που θα έπρεπε να δοθεί στους ενδιαφερόμενους Ευβοείς, αλλά ούτε υπάρχει κάποια εξήγηση γιατί δεν ακολουθείται μία ανοιχτή διαδικασία κάλυψης αναγκών με βάση την αρχαιότητα της αίτησης και την δυνατότητα του δικτύου.   
Στην περίπτωση του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες», οι αιτήσεις κάλυψαν την προσφερόμενη δυνατότητα των 12 MW μόλις σε λίγες ώρες, την πρώτη ημέρα που δόθηκε η δυνατότητα για αιτήσεις! Σημειωτέον ότι τα μικρά οικιστικά αυτά φωτοβολταϊκά είναι εύκολα και γρήγορα υλοποιήσιμα και η παραγωγή γίνεται εντός του αστικού κύκλου, όπου γίνεται και η κατανάλωση.
Για την περίπτωση της ευρύτερης περιοχής του Αλιβερίου στην Εύβοια υπάρχουν ακόμα περισσότεροι περιορισμοί που δημιουργήθηκαν από τις προβλέψεις της 6ης ανακοίνωσης της ΔΕΗ της 1/2/2011. Προβλέπεται ότι μόνο για την περιοχή του Αλιβερίου θα γίνονται αποδεκτές αιτήσεις για εγκαταστάσεις που εξυπηρετούνται από τον Υποσταθμό του Αλιβερίου, αφήνοντας όλες τις άλλες πιθανές εγκαταστάσεις εκτός.
Από την άλλη μεριά, όταν εκ των προτέρων γνώριζε η ΔΕΗ και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ότι το δίκτυο είναι κορεσμένο, άνοιξαν το δικαίωμα για αιτήσεις και για τα μεγαλύτερα έργα, αυτά δηλαδή των 100 με 150 KW. Επίσης, με δεδομένο ότι τα έργα αυτά χρειάζονται τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να αξιολογηθούν, με πολλές δυνητικές επιπλοκές, το αποτέλεσμα είναι να πετάγονται εκτός στο ενδιάμεσο αυτό διάστημα όλα τα μικρά, τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν εύκολα, χωρίς ιδιαίτερες επιπλέον υποδομές δικτύου και ικανοποιώντας τις ανάγκες της ΔΕΗ για «πράσινο» ρεύμα, αλλά κυρίως τις ανάγκες μεγαλύτερου αριθμού πολιτών
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα,
Ερωτάται η κα. Υπουργός
1.         Γιατί υποβαθμίστηκε η δυνατότητα επιτυχίας των αιτήσεων των Ευβοέων αγροτών και του μεγάλου αριθμού των νοικοκυριών που ήθελαν να αξιοποιήσουν τις στέγες τους; Η δυνατότητα όλων να συμμετέχουν, με δεδομένους τους περιορισμούς στην υποδομή, ουσιαστικά απορρίπτει τη δυνατότητα αδειοδότησης των τοπικών ενδιαφερομένων.
2.         Γιατί δεν έγιναν αποδεκτές αιτήσεις και μετά τη συμπλήρωση του τιθέμενου ορίου, έτσι ώστε να λειτουργήσει μία λίστα αναμονής με διαφάνεια στη σειρά προτεραιότητας των αιτημάτων; Αποτέλεσμα αυτού ήταν, πάνω από 25 αγρότες να μην κατόρθωσαν καν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και να πάρουν το σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης. 
3.         Ποιός είναι ο σχεδιασμός για την επέκταση του δικτύου στην Εύβοια; Η δραματική έλλειψη υποδομής, αναγκαστικά δημιουργεί αποτρεπτικές συνθήκες για την εξάπλωση των ΑΠΕ με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη για την Εύβοια και τους κατοίκους της.
4.         Ποιός είναι ο σχεδιασμός για τη Σκύρο, που ανήκει και αυτή στην Εύβοια;
5.         Ζητάμε κατάθεση σχετικών εγγράφων με τα ακριβή στοιχεία των φυσικών ή νομικών προσώπων των οποίων οι αιτήσεις πρωτοκολλήθηκαν στις 10/2/2011 και πρόκειται να εξεταστούν».