Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ  ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΣ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Μάρτη το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, στο οποίο αναδείχθηκαν ενισχυμένες τις δυνάμεις της Ταξικής Ενότητας, του συνδυασμού που στηρίζει το ΠΑΜΕ. 
Η διαδικασία του Συνεδρίου ήρθε ως συνέχεια της αποφασιστικής παρέμβασης των εκλεγμένων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, σωματείων, άλλων συνδικαλιστών, την περασμένη εβδομάδα στη ....
συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΕ. Στο ΔΣ αυτό που είχε ως θέμα τη νομιμοποίηση αντιπροσώπων για το Συνέδριο, οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού υποχρεώθηκαν να αναδιπλωθούν από τον αρχικό σχεδιασμό τους να αποκλείσουν αντιπροσώπους από τα ταξικά σωματεία, από δραστήρια σωματεία που όλο το προηγούμενο διάστημα οργάνωσαν την πάλη των εργαζομένων όπως το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών, το Σωματείο «Νηρέα», το Σωματείο «Ζούρα», το σωματείο των Ρετσινάδων κα.

Η παρέμβαση αυτή είχε και ως αποτέλεσμα να μη νομιμοποιηθούν κραυγαλέες περιπτώσεις νόθων αντιπροσώπων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σύνθεση του Συνεδρίου τελικά αποτύπωσε τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων, καθώς οι κατά πλειοψηφία νομιμοποιήθηκαν δεκάδες διπλοψηφίες που είχαν οδηγήσει σε εκλογή πλαστών αντιπροσώπων, συνεχίζοντας παράλληλα να υπάρχουν σωματεία- φαντάσματα παραγωγής αντιπροσώπων

Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλων συνδικαλιστών, επιβλήθηκε κάτι που είχε χρόνια να το γίνει σε Συνέδριο του ΕΚΕ: πραγματική διαδικασία συνεδρίου με ουσιαστική συζήτηση, για τα προβλήματα των εργαζομένων, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Οι εκπρόσωποι της Ταξικής Ενότητας μέσα από τις ομιλίες τους μετέφεραν πλούσια πείρα από την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς της περιοχής. Ανέδειξαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζεται η επίθεση εργοδοσίας, της κυβέρνησης και των δυνάμεων που στηρίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από το συλλογικό και οργανωμένο αγώνα στα σωματεία με επίκεντρο τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών.

Οι εκπρόσωποι της Ταξικής Ενότητας, αντιπαρατέθηκαν και καταψήφισαν το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της πλειοψηφίας του απερχόμενου ΔΣ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορούσε την υλοποίηση διάφορων προγραμμάτων, κομμένων και ραμμένων στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής διαχείρισης της φτώχειας. Στην εισηγητική ομιλία ο Γ. Τζαβάρας, εκ μέρους της Ταξικής Ενότητας τόνισε ότι η προστασία των εργαζομένων που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης πρέπει να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, τέτοια αιτήματα πρέπει να έχουν οι διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, σε συνδυασμό με τη γνήσια ταξική αλληλεγγύη που αναπτύσσουν τα συνδικάτα. Ακόμα, στηλιτεύτηκε το γεγονός ότι στον ισολογισμό του 2017 δαπανήθηκε από το ΕΚΕ το αστείο ποσό των 30 ευρώ για κινητοποιήσεις, καθώς και την πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2018 που «ανεβάζει» το ποσό στα 100 ευρώ!
Όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΕΚΕ κινήθηκε μακριά από τις ανάγκες οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που ξεδιπλώνεται από μεγαλοεργοδοσία - κυβέρνηση και τις δυνάμεις που υπερθεματίζουν υπέρ της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και της ανάπτυξης που προϋποθέτει τη μονιμοποίηση και επέκταση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου. Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΕ καλλιεργούσε αυταπάτες ότι η λογική της «καλύτερης διαχείρισης» ή της κυβερνητικής εναλλαγής θα μπορούσε να φέρει βελτίωση στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Παρουσίαζε όλο αυτό το διάστημα ως βασική αρμοδιότητα του ΕΚΕ ορισμένες παρεμβάσεις στις κρατικές υπηρεσίες για την εφαρμογή της αντεργατικής νομοθεσίας την ίδια ώρα που υπονόμευε την πάλη των εργαζομένων ακόμα και με ανοιχτή απεργοσπασία (Δεκέμβρης 2017 – Γενάρης 2018).  
Απέναντι σε αυτά οι εκπρόσωποι του συνδυασμού της Ταξικής Ενότητας που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι έχουν αντίθετα συμφέροντα από αυτά της μεγαλοεργοδοσίας. Ότι η όποια ανάπτυξη έρθει δεν έχει ίχνος δικαιοσύνης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Ότι η διαμόρφωση ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος σημαίνει χώροι δουλειάς με εντατικοποίηση, μισθοί ψίχουλα, ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. 
Έδειξαν τη διέξοδο μέσα από την ισχυροποίηση των συνδικάτων, την πάλη με γραμμή την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Σ’ αυτό το πλαίσιο οργάνωσαν κινητοποιήσεις για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις, για το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών στα λαϊκά νοικοκυριά, ενάντια στο κόψιμο ρευμάτων, για να απαντηθεί η όρεξη της εργοδοσίας να καταστείλει το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. 
Οι εκπρόσωποι της Ταξικής Ενότητας κάλεσαν τους εργαζόμενους να στηρίξουν μαζικά, οργανωμένα μέσα από τα συνδικάτα τους, την προσπάθεια που θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα ώστε το Εργατικό Κέντρο να μπει στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης των συμφερόντων όλων των εργαζόμενων. 
Κάλεσαν άμεσα το Εργατικό Κέντρο να πάρει μέτρα οργάνωσης για τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προκηρυχτεί στον κλάδο των οικοδόμων και τροφίμων ποτών, 14 και 29 Μάρτη αντίστοιχα.
Τέλος, καταδίκασαν την καταστολή της Κυβέρνησης στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών:
Ψήφισαν 95 από τους 96 εκλεγμένους αντιπροσώπους (από 91 στους 93 το 2015).
Για το Διοικητικό Συμβούλιο:
Το ψηφοδέλτιο της ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ έλαβε 35 ψήφους, καταλαμβάνοντας 5 έδρες στο ΔΣ και ποσοστό 36,8% (από 32 ψήφους- 35,5% - 5 έδρες το 2015).
Ο συνδυασμός ΕΜΕΙΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (συνονθύλευμα υποψήφιων που κινούνται σε λογική στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, σωματείων φαντασμάτων παράγωγης αντιπροσώπων) έλαβε 35 ψήφους, καταλαμβάνοντας 6 έδρες στο ΔΣ – η μία εκ των οποίων με κλήρωση καθώς ισοψήφησε με την Ταξική Ενότητα (ποσοστό 36,8%)
Ο συνδυασμός Ανεξάρτητοι (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) έλαβε 25 ψήφους καταλαμβάνοντας 4 έδρες στο ΔΣ (ποσοστό 26,3%)
Στο συνέδριο του 2015 η παράταξη ΕΜΕΙΣ και ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ συγκροτούσαν ενιαίο ψηφοδέλτιο είχαν λάβει 58 ψήφους (64,4%), καταλαμβάνοντας10 έδρες.
Για την εξελεγκτική επιτροπή: ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 έδρα. ΕΜΕΙΣ- ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 2 έδρες (η 2η επίσης με κλήρωση λόγω ισοψηφίας με την ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ).
Για την ΓΣΕΕ αναδείχθηκαν 3 αντιπρόσωποι, ένας από κάθε συνδυασμό.