Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου η πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Ψαχνά με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το δύσκολο καλοκαίρι που έζησε ο λαός της Εύβοιας εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών για μια ακόμα χρονιά βρέθηκε στο επίκεντρο της περιοδείας που πραγματοποίησε την Παρασκευή 20/9 ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η περιοδεία πραγματοποιήθηκε ενόψει της μεγάλης συγκέντρωσης που διοργανώνει η ΤΕ Εύβοιας την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Ψαχνών, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Στο υλικό που διακινείται για...
τη συγκέντρωση η Οργάνωση καλεί το λαό της περιοχής σε συμπόρευση με το Κόμμα για να δυναμώσει η πάλη για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων προστασίας της ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος, για έναν δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Το αποτέλεσμα των φετινών πυρκαγιών στην Εύβοια, έναν από τους πλέον πυρόπληκτους νομούς της χώρας, ήταν χιλιάδες στρέμματα καμένης δασικής γης, κατεστραμμένες καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υλικοτεχνικές υποδομές. Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές ξέσπασαν στις 4/7 στα Μανίκια του δήμου Κύμης - Αλιβερίου και την επόμενη μέρα σε Πυργί και Αγ. Γεώργιο, αλλά και στο Τραχήλι, στον ίδιο δήμο. Στις 13/8 ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων που πρόσθεσε άλλα 25.000 στρέμματα καμένου δάσους στα 12.000 που είχαν καεί στην περιοχή αυτή στην αντίστοιχη περσινή πυρκαγιά.

Μιλώντας σε εργαζόμενους του δήμου
Μιλώντας σε εργαζόμενους του δήμου
Χωριά και οικισμοί εκκενώθηκαν, ενώ κυβέρνηση, Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση πανηγύριζαν προκλητικά για το αυτονόητο, επειδή δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και κατεστραμμένες κατοικίες. Ωστόσο, οι συνέπειες της πυρκαγιάς παραμένουν, αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν γίνει στην έκταση που απαιτείται για μια τέτοια καταστροφή, ενώ στον τομέα της πρόληψης εκδηλώθηκαν για άλλη μια φορά οι τεράστιες και διαχρονικές ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Σταθμοί της περιοδείας του Κ. Μπασδέκη ήταν ο Πυροσβεστικός Σταθμός Χαλκίδας, το Κέντρο Υγείας Ψαχνών, οι εργαζόμενοι του δήμου στα Ψαχνά και τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Επίσης, το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον δήμαρχο Διρφύων - Μεσσαπίων, Γιώργο Ψαθά. Τον Κ. Μπασδέκη συνόδευσαν στην περιοδεία ο Μάκης Μακρής, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, η Γεωργία Πύθουλα, μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Διρφύων - Μεσσαπίων, η Γραμματέας της ΚΟΒ Ψαχνών, Χριστίνα Αβραμίδου, και ο Βαγγέλης Παπασταματίου, στέλεχος του Κόμματος.

Στην Πυροσβεστική
Γερασμένα οχήματα, ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό αφού η πολιτεία έχει να τους χορηγήσει π.χ. μπότες από το 2004, ένα γερασμένο και επικίνδυνο κτίριο του 1948 που τους στεγάζει, είναι μερικά από όσα χαρακτηρίζουν την κατάσταση του Πυροσβεστικού Σταθμού στη Χαλκίδα και ανέφεραν οι πυροσβέστες στο κλιμάκιο του ΚΚΕ. «Εκτός από τις δικές μας φωτιές το προσωπικό της υπηρεσίας "επιστρατεύτηκε" στις φωτιές της Ασωπίας, της Ν. Μάκρης και του Υμηττού», είπαν μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των εποχικών στη φετινή αντιπυρική περίοδο δεν ήταν αρκετός και ότι χρειάζεται να λειτουργήσει και πεζοπόρο τμήμα. Αναφερόμενοι στο κλιμάκιο του Αλιβερίου, επισήμαναν την ανάγκη να αναβαθμιστεί σε Σταθμό, αφού αντιμετωπίζει τα περισσότερα συμβάντα από κλιμάκια σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ανέδειξαν ειδικά την ανάγκη της πρόληψης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, στη διάνοιξη δασικών δρόμων και στη συντήρηση όσων υπάρχουν.

Μιλώντας στους πυροσβέστες ο Κ. Μπασδέκης χαιρέτισε τις φιλότιμες προσπάθειές τους και επισήμανε τις μεγάλες ελλείψεις που αναδείχθηκαν και από την πρόσφατη πυρκαγιά, την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων αντιπυρικής προστασίας. Θέτοντας το ερώτημα ποιος ωφελείται από τις πυρκαγιές στην Εύβοια, σχολίασε το γεγονός ότι η νότια Εύβοια έχει γεμίσει ανεμογεννήτριες, λέγοντας ότι μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός. Πρόσθεσε ότι τα μεγάλα προβλήματα στην Πολιτική Προστασία της χώρας είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή μετατρέπει τη γη σε εμπόρευμα παραδίνοντάς την σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Παράλληλα, τα έργα προστασίας του λαού η ΕΕ τα χαρακτηρίζει μη επιλέξιμα, βάζοντάς τα στη λογική «κόστους - οφέλους».

Στο Κέντρο Υγείας
Η περιοδεία συνεχίστηκε στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών, που ενώ το οργανόγραμμα προβλέπει για τη λειτουργία του 108 άτομα, σήμερα διαθέτει μόλις 56, με 10 αποσπασμένους. Τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά: Σε μια περιοχή 35.000 κατοίκων, που φτάνει μέχρι την Ερέτρια (χωρίς να υπολογίζονται η τουριστική αύξηση του καλοκαιριού και οι σπουδαστές του πρώην ΤΕΙ), υπηρετούν μόλις 6 γιατροί μαζί με άλλους 21 που στελεχώνουν τα Περιφερειακά Ιατρεία (το οργανόγραμμα προβλέπει 48 γιατρούς συνολικά). Δεν διαθέτει ασθενοφόρο, αφού υπηρετούν δύο υπάλληλοι ως πλήρωμα αντί για 8, οι νοσηλευτές είναι 13, ενώ οι γιατροί του ΚΥ το καλοκαίρι πραγματοποιούν και εφημερίες στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Σε παρατήρηση εργαζόμενου ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή στην Υγεία, ο Κ. Μπασδέκης επισήμανε ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή στην κοινωνία ώστε να επιδράσει σε όλους τους τομείς που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως και στον τομέα της Υγείας. Καλώντας τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Ψαχνά τόνισε ότι το Κόμμα με την παρουσία του Δ. Κουτσούμπα επιδιώκει να συμβάλει στην ανάδειξη των μεγάλων προβλημάτων της περιοχής, που η αντιμετώπισή τους απαιτεί την οργανωμένη δράση και κινητοποίηση του λαού. Μια μαζική συγκέντρωση θα αποτελέσει βήμα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης.

Στο δημαρχείο
Στην ανάγκη να ασκηθεί η μέγιστη πίεση για εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και για επίσπευση όλων των σχετικών εργασιών καθώς είναι άμεσος ο κίνδυνος πλημμυρών στα Ψαχνά στάθηκε, μεταξύ άλλων, ο Κ. Μπασδέκης κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Διρφύων - Μεσσαπίων, Γ. Ψαθά. Ο δήμαρχος ενημέρωσε το κλιμάκιο για ορισμένες εργασίες εκβαθύνσεων στα ποτάμια της περιοχής για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων (σε Καστέλα, Κεντρικό Μεσσάπιο, Μακρυκάπα και στο κανάλι του Ράσοντα). Ανέφερε ότι η μελέτη - τοποθέτηση κορμοδεμάτων στα καμένα αναμένεται έως τέλος Σεπτέμβρη από τη Διεύθυνση Δασών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργασιών αυτών, που απαιτούν και την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Εκ μέρους του ΚΚΕ τονίστηκε η μεγάλη σημασία της άμεσης υλοποίησης των έργων, αφού μόνο οι παρεμβάσεις που γίνονται στις κοίτες δεν μπορούν να αποδώσουν αν δεν υπάρχει ανάσχεση στις ροές, εκεί που κάηκε το δάσος.

Ο Κ. Μπασδέκης, περιοδεύοντας στις υπηρεσίες του δήμου και συζητώντας με τους εργαζόμενους, τους κάλεσε να συμμετάσχουν στην αυριανή απεργία τονίζοντας ότι «η "ανάπτυξη για όλους" που προβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της "δίκαιης ανάπτυξης" του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για όλους είναι ούτε δίκαιη και συμφέρουσα για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα». Αλλωστε, τόνισε ότι η ανάπτυξη για τα κέρδη του κεφαλαίου προϋποθέτει τσακισμένα και καθηλωμένα τα λαϊκά δικαιώματα. Ανέδειξε ότι αυτή είναι και η αιτία που αφήνει απροστάτευτο το λαό από φυσικές καταστροφές, των οποίων οι συνέπειες θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν με το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι «επιλέξιμο» για το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του, την Ευρωπαϊκή Ενωση. Συνεπώς, σημείωσε, ο αγώνας για τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, για να ζούμε σε ένα ασφαλές περιβάλλον, χρειάζεται να ενταθεί, και για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να σημαδέψει τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, να κατευθύνεται στο δρόμο της ανατροπής της.


Το σημερινό σύστημα συνθλίβει τις δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ

Τις ανησυχίες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για το μέλλον τους και για τις επιπτώσεις στα Εργασιακά από τις σχεδιαζόμενες αναδιαρθρώσεις εισέπραξε το κλιμάκιο του Κόμματος που βρέθηκε στις εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο της περιοδείας.
Ο Κ. Μπασδέκης τόνισε ότι οι δυνατότητες που έχει η ΛΑΡΚΟ, συνολικά η χώρα μας σε ορυκτό πλούτο και στην αξιοποίησή του, συνθλίβονται στο πλαίσιο του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση στην επιχείρηση, όπου εντείνεται ο εκβιασμός στους εργαζόμενους να αποδεχθούν λύσεις σε βάρος των δικαιωμάτων τους. Ανέδειξε με παραδείγματα τη σχεδιασμένη απαξίωση βήμα - βήμα από όλες τις κυβερνήσεις, όπως π.χ. με το χρέος της ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ τη στιγμή που η τελευταία είναι συνιδιοκτήτης της ΛΑΡΚΟ. Αυτό συνέβη διότι πουλά ηλεκτρικό ρεύμα στον ανταγωνιστή, που είναι ο όμιλος Μυτιληναίου, φτηνότερα, και έτσι προκύπτει το έλλειμμα της ΛΑΡΚΟ.

Συζητώντας με τους εργαζόμενους τις θέσεις του ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ αλλά και για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, ο Κ. Μπασδέκης ανέφερε ότι έξω από τα παιχνίδια του ανταγωνισμού και του κέρδους, με άλλες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, όπου στο επίκεντρο θα είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας και η επεξεργασία του, με καθετοποίηση της παραγωγής, μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλές εφαρμογές της βιομηχανικής παραγωγής και κάλυψης καταναλωτικών αναγκών. «Σε αυτές τις συνθήκες η ΛΑΡΚΟ θα ήταν μια αναγκαία παραγωγική μονάδα και οι εργαζόμενοί της θα είχαν εξασφαλισμένη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα», τόνισε.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε αυτά τα σχέδια, τα οποία είναι σε βάρος τους. Να διεκδικήσουν να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να μην υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στα δικαιώματά τους. Παίρνοντας μέρος στην αυριανή απεργία να δώσουν απάντηση στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, να ενισχύσουν το μέτωπο ενάντια σε κυβερνήσεις και εργοδοσία, την αγωνιστική διεκδίκηση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.