Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Το Σάββατο 31 Αυγούστου και την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος περιόδευσε στην Βόρειο και Κεντρική Εύβοια, προκειμένου να συμμετάσχει σε λειτουργικές συνάξεις και ποιμαντικές δράσεις.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 31 Αυγούστου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον οικισμό Σαρακήνικο Κηρέως, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, στο πανηγυρίζον Ι. Ναΐδριο Αγίας Ζώνης, πλαισιούμενος από...
τον Αρχιμ. Μεθόδιο Φουντούλη-Εφημέριο του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, τον Πρωτοπρεσβ. Ιωάννη Μάρκου-Αρχιερατικό Επίτροπο Κηρέως και Προϊστάμενο του Ενοριακού Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Μαντουδίου, τους Πρεσβ. Ιωάννη Γκέκα-Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Τριάδος Βλαχιάς, Βασίλειο Μάρκου-Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Βαρβάρας Πηλίου και τον Διάκ. Ευγένιο Τσάλλα.


Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν πολλοί πιστοί, κάτοικοι και παρεπίδημοι του οικισμού, καθώς και προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος εκθέτοντας προς τους πιστούς την ιστορία της Αγίας Ζώνης της Παναγίας, όπως αυτή διασώζεται στην Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας. Στο τέλος εξέφρασε την χαρά του για την εκεί παρουσία του και χειροθέτησε Οικονόμο τον π. Ιωάννη Γκέκα, ο οποίος φροντίζει ακούραστα την Ενορία του και διακονεί επάξια και στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπι.
Το Ιερό Αναλόγιο διηκόνησε ο Λαμπαδάριος του Ι. Προσκυνήματος Οσ. Ιωάννου του Ρώσσου μαζι με άλλους Ιεροψάλτες της περιοχής.
Το απόγευμα του Σαββάτου, στον Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε την Εξόδιο Ακολουθία της κηδείας του επί εικοσιέξι έτη Εφημερίου της Ενορίας της Πολιούχου, μακαριστού π. Γεωργίου Καλαφάτη, με την συμμετοχή πολλών Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, καθώς και από αλλού και πολλών ευσεβών πιστών κατοίκων της Χαλκίδος, αλλά και πολλών άλλων σημείων της τοπικής μας Εκκλησίας.
Προ του ασπασμού του λειψάνου ομίλησε κατάλληλα και ιδιαίτερα συγκινητικά ο Σεβασμιώτατος, αναφερθείς στο πρόσωπο του αοιδίμου Ιερέως, τονίζοντας την απλότητα των τρόπων και την προθυμία στην Ιερατική διακονία με τα οποία τον είχε προικίσει η Χάρις του Θεού, καθώς και στην υπακοή του προς την Τοπική Εκκλησία.
Τέλος, με βαθιά συγκίνηση κατευόδωσε τον μακαριστό π. Γεώργιο στην μακαρία οδό προς την ουράνια πατρίδα, ευχόμενος: «Της Ιερωσύνης σου μνησθείη Κύριος ο Θεός εν τη βασιλεία αυτού, πάντοτε, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων, αγαπητέ μου αδελφέ και συλλειτουργέ πάτερ Γεώργιε».
 Η ταφή του αοιδίμου Ιερέως έγινε πίσω από το Ιερό Βήμα του Κοιμητηριακού Ι. Ναού Αγ. Λαζάρου Χαλκίδος, ενώ το λείψανό του κύκλωναν η καλή του πρεσβυτέρα Χρυσούλα, τα τέσσερα τέκνα τους μαζί όλο το συγγενικό του περιβάλλον και ο πιστός λαός του Θεού.
Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη, τον Ιεροκήρυκα, Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό και τον Διάκ. Ευγένιο Τσάλλα, μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Οσίου Ιωαννου του Ρώσσου στο Βασιλικό Χαλκίδος, με αφορμή την πανηγυρική επέτειο της αγιοφανείας του Οσίου στην δεκαετία του 1960. Εκεί, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία με συλλειτουργους τους ανωτέρω Κληρικούς και τους Ιερείς του Βασιλικού, Πρωτοπρεσβ. Σταμάτιο Μπασδέκη και Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνο Λοβέρδο.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, ο οποίος με έναυσμα την διατεταγμένη ευαγγελική περικοπή (κατά Λουκάν 4, 16-22), ανέπτυξε το θέμα, η αυτοπρόσωπη αποκάλυψη του Ιησού Χριστού στον Κόσμο και η σχέση μας μαζί Του.
Στη Θεία Λειτουργία προσήλθαν πολλοί ευλαβείς χριστιανοί του Βασιλικού και ευρύτερα του Ληλαντίου Πεδίου, ενώ και αυτή η πανήγυρις μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως.
Το απόγευμα της Κυριακής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και με την συμμετοχή του Αρχιερατικού Επιτρόπου Νηλέως Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνου Λιάσκου, του Εφημερίου της Ενορίας Αγίας Άννης, Οικον. Αγγέλου Θεοδοσίου, του αφυπηρετήσαντος Εφημερίου Κεράμειας π. Αθανασίου Βασιλείου και του νυν Εφημερίου π. Αθανασίου Γερογιάννη, τέλεσε τα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου προς τιμήν του Οσίου Ισαάκ του Σύρου, το οποίο ανήγειρε πλησίον της εξοχικής κατοικίας της οικογενείας του στην Παλαιόβρυση Αγίας Άννης, στα όρια της Ενοριας Κεράμειας, ο Πρωτοπρεσβ. Ιωάννης Φωτόπουλος εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μαζί με την ευσεβή οικογένειά του.
Μετά τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Αρτοκλασία, ενώ ομίλησε προς τους ευλαβείς πιστούς και συνεχάρη τον π. Ιωάννη και την οικογένειά του, καθώς και τον παριστάμενο πνευματικό τους πατέρα, Αρχιμ. Σαράντη Σαράντο για την ανέγερση του Ι. Ναού, με την κανονική ευλογία του Μητροπολίτου και την σχετική άδεια των Αρχών, καθώς και για την αφιέρωσή του προς τιμήν του Οσίου Ισαάκ του Σύρου.