Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

Με την χάρη του Θεού, την ερχόμενη Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, εορτάζει την δεύτερη ετήσια Πανήγυρή του, το Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας, εις ανάμνηση των Εγκαινίων του Ιερού Ναού, τα οποία τελέσθηκαν την τελευταία Κυριακή του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους 1969, από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Νικόλαο (Σελέντη). 
Ο φετεινός εορτασμός, λόγω των μέτρων που έλαβε η Πολιτεία για την αποφυγή της διασποράς του φονικού ιού, θα είναι διαφορετικός από κάθε προηγούμενο. Προγραμματίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι. Προσκυνήματος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τον Δήμο, την Αστυνομία και τις άλλες αρχές και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και την εθελοντική προσφορά.... ευσεβών Χριστιανών και κατοίκων της Περιοχής, με τήρηση και των προβλεπομένων από την Ιερά Σύνοδο και το Κράτος μέτρων, προς αποφυγήν της διασποράς του κορωνοϊού.
 
Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020 στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, μετά το πέρας του οποίου θα ψαλλεί και η Ιερά Παράκλησις προς τον Όσιο Ιωάννη.
 
Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στις 7 π.μ. θα αρχίσει ο Όρθρος, εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η Αρχιερατική Χοροστασία και ακολούθως η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
 
ΟΔΗΓΙΕΣ:
Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα οποία μας κοινοποίησε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι προσερχόμενοι πιστοί, για την προμήθεια κεριών και την αφή τους, και την προσκύνηση του ιερού λειψάνου του Οσίου Ιωάννου, πρέπει να τηρούν αποστάσεις από τον προηγούμενο και τον επόμενο προσκυνητή 1,5 μέτρο.
 
Τις ίδιες αποστάσεις οφείλουν να τηρούν και όσοι θα μείνουν εντός του Ιερού Ναού, στις θέσεις που ήδη έχουν διαμορφωθεί και ασφαλώς δεν μετακινούνται.
 
Οι προσκυνητές, οι μη δυνάμενοι να παραμείνουν εντός του Ναού, μετά την προσκύνηση του ιερού λειψάνου θα εξέρχονται από την βορεία πύλη του Ι. Ναού, τηρώντας τις ίδιες αποστάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων οργάνων. Δύνανται νά περαμένουν συμπροσευχόμενοι στον αύλειο χώρο του Ι. Ναού, σε θέσεις που θα έχουν καθορισθεί με ειδικά σήματα επί του εδάφους.
 
Η συνήθης λιτανεία του ιερού λειψάνου, μετά την Θεία Λειτουργία, εφέτος δεν θα πραγματοποιηθεί.
 
Οι ανήκοντες στις ευπαθείς ομάδες και όσοι άλλοι δεν θα προσέλθουν, φοβούμενοι συνωστισμό ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία, να γνωρίζουν ότι στο Ιερό Προσκύνημα τελείται κάθε μέρα θεία Λειτουργία και τα απογεύματα Εσπερινός και ιερά Παράκληση προς τον Όσιο Ιωάννη και συνεπώς μπορούν, εάν επιθυμούν, να προσέλθουν σε προγενέστερο ή μεταγενέστερο της πανηγύρεως χρόνο να προσκυνήσουν, να εκκλησιαστούν και να κάνουν το τάμα τους.
 
Ο Ξενώνας του Οσίου δεν θα φιλοξενήσει πιστούς, αφού με τα ισχύοντα μέτρα παραμένει ακόμη κλειστός.
 
Οι Ιερές Ακολουθίες, για την παρηγορία και χαροποίηση όσων δεν μπορούν να συμμετάσχουν στον εορτασμό, θα μεταδοθούν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως (97,7 fm).
 
Δεύτε προσκυνήσωμεν πιστοί λείψανον περίσεπτον και πανυπέρτιμον Ιωάννου θεόφρονος, αγνίσωμεν χείλη, όμματα και μέτωπα και ικετεύσωμεν...
 
Η χάρη Του και οι πρεσβείες Του μετά πάντων και υπέρ πάντων ημών. Αμήν.
 
ΕΚ ΤΟΥ Ι. ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ