Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

«Η επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς – σχέδιο δράσης της ΔΕΕΠ Ευβοίας»

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Την Πέμπτη 12 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της ΔΕΕΠ Ευβοίας με μόνο θέμα: «Η επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς – σχέδιο δράσης της ΔΕΕΠ Ευβοίας»

Κατά τη συνεδρίαση τονίστηκαν ιδιαίτερα η ανάγκη για άμεση έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων, η ικανοποίηση από τις άμεσες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις και το ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας με γνώμονα τη συγκράτηση των δυνάμεων του τόπου στις περιοχές τους, η απαίτηση για καταλογισμό ευθυνών όπου υπήρχαν και κυρίως η δέσμευση της Οργάνωσης να είναι κοντά στους δοκιμαζόμενους πολίτες της Β. Εύβοιας, ενώ παράλληλα έγινε και αναφορά στην έντονη εθελοντική δραστηριοποίηση της ΝΟΔΕ και της ΟΝΝΕΔ κατά τις ημέρες της πυρκαγιάς.
Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της Οργάνωσης, Πέτρος Ποδάρας, ανέφερε τα εξής:
Αγαπητοί συνεργάτες,
Βρισκόμαστε στην ακριβώς επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς που κατέστρεψε την Β. Εύβοια, καίγοντας επί 9 ημέρες, από την Τρίτη 3 Αυγούστου, μέχρι και χθες το βράδυ. 
Είμαστε όλοι αναμφίβολα σοκαρισμένοι και συντετριμμένοι από το μέγεθος της πρωτοφανούς για τα δεδομένα όλης της χώρας οικολογικής αλλά και οικονομικής.... καταστροφής. Δεν πρέπει όμως να παραλείψουμε να σημειώσουμε ότι είμαστε και ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι η καταστροφή αυτή δεν στοίχισε σε ανθρώπινες ζωές. 
Είμαστε η κομματική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια. Εκπροσωπούμε το κόμμα αλλά παράλληλα και την κοινωνία του νομού μας. 
Δεν είμαστε εισαγγελική ή δικαστική αρχή για να κάνουμε διερεύνηση ή πρόχειρη απόδοση ευθυνών με βάση υποθέσεις, ή ακόμη και ενδείξεις. Θα επιμένουμε όμως με όλη τη δύναμή μας να δούμε το συντομότερο το αποτέλεσμα του καταλογισμού ευθυνών όπου υπήρχαν, όπως δήλωσε ο πρόεδρός μας και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, γιατί αυτό ζητάει ο λαός της Εύβοιας.
Δεν είμαστε φορέας με επιχειρησιακές αρμοδιότητες όπως η Κυβέρνηση ή η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έδωσαν την μάχη. Ήμασταν όμως εκεί αθόρυβα όταν μας ζητήθηκε για να βοηθήσουμε, ήμασταν παρόντες για να ενημερώνουμε από τους δικούς μας διαύλους για την εξέλιξη της φωτιάς ειδικά τα δύο πρώτα 24ωρα και να ζητούμε την ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων. Ήμασταν εκεί καταθέτοντας πρώτοι πρόταση, ήδη από την Πέμπτη 5/8, προς τον Υπουργό Υγείας για την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου Χαλκίδας για την προσωρινή φιλοξενία πολιτών από τη Β. Εύβοια που φιλοξενούνται στον Δήμο, πράγμα που έγινε 3 ημέρες μετά, ήμασταν εκεί για την προώθηση αιτήματος του Νοσοκομείου Χαλκίδας την Παρασκευή 6/8 για τη μίσθωση και διάθεση ιδιωτικού νοσοκομειακού οχήματος από την Περιφέρεια, πράγμα που έγινε την επόμενη ημέρα.
Δεν είμαστε ούτε οργανωμένη εθελοντική οργάνωση. Ωστόσο δώσαμε από την πρώτη κιόλας μέρα και δίνουμε ακόμα, με πρωταγωνιστές τα παιδιά της ΟΝΝΕΔ Ευβοίας και τον πρόεδρο Χρήστο Τσοκάνη που μας κάνουν υπερήφανους, τον αγώνα της αθόρυβης εθελοντικής προσφοράς, σε συνεργασία με την πρωτοβουλία Act4Evia. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όμως και το μέλος της ΝΟΔΕ, Δημήτρη Κωνσταντίνου, που διέθεσε τους χώρους της επιχείρησής του και τα οχήματά του για την συγκέντρωση και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης προς τους πυρόπληκτους, μετά την πρώτη μέρα που διαπιστώσαμε ότι τα γραφεία της ΝΟΔΕ είναι πολύ μικρά για να χωρέσουν τον όγκο της προσφοράς που έφτανε από όλα τα σημεία της Ελλάδας και όλα τα μέλη της ΝΟΔΕ που συμμετείχαν στην κινητοποίηση αυτή. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Προέδρους των ΝΟΔΕ Ροδόπης και Ηρακλείου για την κινητοποίησή τους με την αποστολή ειδών. 
Αγαπητοί μου συνεργάτες, ο κύριος σκοπός της συνεδρίασής μας είναι να δούμε την επόμενη ημέρα που ήδη ξημέρωσε και τον ρόλο της οργάνωσής μας σε αυτήν. Θα ήθελα όμως πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι θα πρέπει ως μέλη της κομματικής οργάνωσης να σταθούμε με απόλυτο σεβασμό και κατανόηση στους ανθρώπους που επλήγησαν, ακόμη και όταν ακούγονται υπερβολές ή και ύβρεις, ειδικά τώρα, τον πρώτο καιρό. Αλλά παράλληλα πρέπει να είμαστε καλά ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι, για την παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί, τα fake news και τις άδικες αιτιάσεις που ακούγονται. 
Ενδεικτικά αναφέρω δύο: 
«Σκόπιμα έκαψαν την Εύβοια. Το έκαναν για να μπουν ανεμογεννήτριες». Ξέρουμε όλοι ότι είναι μεγάλο ψέμα και σας παραπέμπω στις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού μας.
«Οι βουλευτές μας εξαφανίστηκαν». Οι βουλευτές μας ούτε εξαφανίστηκαν, ούτε προπηλακίστηκαν. Και νομίζω ότι θα πρέπει όλοι τη στιγμή αυτή κατ’ αρχήν πρώτοι εμείς να τους υπερασπίσουμε και στη συνέχεια, την επόμενη μέρα της καταστροφής, όπως πάντα, να τους κρίνουμε για τη δράση τους. Δεν ξέρω τι περίμενε κανείς στο πεδίο την ώρα της φωτιάς από τους βουλευτές, αλλά θεωρώ άδικο τον χαρακτηρισμό αυτό, τη στιγμή που δεν έχουν αρμοδιότητα επιχειρησιακή ή εκτελεστική.
Προχωρώντας τώρα στην επόμενη ημέρα, υπάρχουν τα άμεσα μέτρα στήριξης και το στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Β. Εύβοια ως περιοχή πρότυπο όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας δεσμεύθηκε.
Τα άμεσα μέτρα στήριξης ήδη ανακοινώθηκαν και εξειδικεύθηκαν. Χθες, 11/8 και σε συνεννόηση πάντα με την κεντρική διοίκηση του κόμματος, ήμουν όλη την ημέρα στην Β. Εύβοια και συναντήθηκα με την πρόεδρο και μέλη της ΔΗΜΤΟ Ιστιαίας-Αιδηψού, τον πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, πολίτες, επαγγελματίες και στελέχη μας στις πληγείσες περιοχές. Η εντύπωση που αποκόμισα για τα μέτρα στήριξης ήταν θετική. Η ΔΗΜΤΟ Ιστιαίας μάλιστα έστειλε απ’ ευθείας στα κεντρικά υπόμνημα συμπληρωματικών μέτρων άμεσων και μεσοπρόθεσμων. Ότι άλλο συγκεντρώθηκε από τις επαφές που είχα και από συζητήσεις με μέλη της ΝΟΔΕ το μετέφερα κωδικοποιημένο στη διοίκηση του κόμματος και αρμοδίως, ως πρόσθετες προτάσεις μέτρων. Αυτές εστιάζουν στα παρακάτω: 
Χορήγηση κεφαλαίου κίνησης σε τουριστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις εστίασης. Οι επιχειρήσεις αυτές, ακόμη κι αν δεν έχουν πάθει ζημιά από τη φωτιά έχουν χάσει την πελατεία τους, τον κύκλο εργασιών τους και τις κρατήσεις τους για την περίοδο Αυγ-Σεπ 2021, ακόμη και σε σημεία που δεν επλήγησαν άμεσα, όπως η Αιδηψός.
Συνδυαστικά με το παραπάνω να υπάρξει ειδικό – ελκυστικό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για τα τουριστικά καταλύματα της ευρύτερης περιοχής, ώστε να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο. 
Βελτίωση των μέτρων που αφορούν σε εργασιακά/ασφαλιστικά. 
Χορήγηση γενναίου επιδόματος θέρμανσης για όλα τα νοικοκυριά για τρία τουλάχιστον χρόνια. Τα περισσότερα σπίτια θερμαίνονταν με ξυλεία (ξυλόσομπες, τζάκια). Τώρα θα αναγκαστούν να βάλουν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους τον ερχόμενο χειμώνα, ελλείψει καυσόξυλων.
Ειδική μέριμνα για αυξημένους ελέγχους στο πόσιμο νερό, λόγω μόλυνσης του εδάφους και του υπεδάφους από την καύση.
Ρυτινοκαλλιεργητές - δασεργάτες. Να απασχοληθούν στις εργασίες αποκατάστασης – κυρίως αντιπλημμυρικά. Να δοθεί προτεραιότητα σε εκείνους που βρίσκονται κοντά στο όριο της σύνταξης, ώστε να συμπληρώσουν τα υπολοιπόμενα ένσημα.
Τέλος, τονίστηκε ότι είναι καθολικό το αίτημα για κεντρικό έλεγχο της κατανομής των χρημάτων και της εκτέλεσης των έργων και η ανάγκη για ταχύτατη αντίδραση, ειδικά στις αποζημιώσεις και στην έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων. 
Στο πλαίσιο αυτό αναμένω εγγράφως προτάσεις από τα μέλη της ΝΟΔΕ και για άλλα συμπληρωματικά μέτρα που θα μπορούσαμε να προτείνουμε.
Αγαπητοί συνεργάτες,
Η επόμενη ημέρα ξεκινά με τα αντιπλημμυρικά και με ένα σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σκέλος περιβαλλοντικό και ένα σκέλος αναπτυξιακού προσανατολισμού και με όχημα υλοποίησης και συντονισμού, την επιτροπή Μπένου, τη σύσταση της οποίας με αντικείμενο την Ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας ανακοίνωσε ο πρόεδρός μας και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Στο πλαίσιο αυτό, ως κομματική οργάνωση του Νομού και όπως έχω ήδη ενημερώσει την ιεραρχία του κόμματος, θα προχωρήσουμε σε σύσταση Ομάδας Εργασίας για την υποστήριξη του έργου της Επιτροπής όπου χρειαστεί, με προτάσεις και ιδέες και για την παρακολούθηση και προβολή του έργου της.
Στόχος μου είναι η Ομάδα Εργασίας θα στελεχωθεί τόσο από κομματικά στελέχη – μέλη της ΝΟΔΕ, όσο και εξειδικευμένους Ευβοιώτες επιστήμονες, ακόμη και εκτός της κομματικής Οργάνωσης και για το σκοπό αυτό αναμένω την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής από τα μέλη της ΝΟΔΕ, όπως επίσης και προτάσεις σας για πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε αυτήν.
Αναμένω με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις σας στη συνέχεια της συνεδρίασης και παρακαλώ να εστιάσουμε δημιουργικά στην επόμενη ημέρα και στον ρόλο μας σε αυτή, ως κομματική οργάνωση. 


Γραφείο Τύπου της ΔΕΕΠ Ευβοίας