Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Σήμερα και αύριο το 2ο Super Cup

Όλα έτοιμα για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς

Με... φόντο τον πρώτο τίτλο της αγωνιστικής περιόδου 2021-22, οι τέσσερις πρώτοι της τελικής βαθµολογίας στην A1 Ανδρών/Basket League της περυσινής σεζόν παίρνουν τις θέσεις τους στη... γραμμή εκκίνησης του 2ου Super Cup, το οποίο εφέτος θα φιλοξενηθεί στο «Δ. Τόφαλος». Ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός, μαζί με το Λαύριο, τον «οικοδεσπότη» Προμηθέα Πατρών και την ΑΕΚ ρίχνονται στη μάχη της διεκδίκησης του τροπαίου, με τους «πράσινους» να αντιμετωπίζουν σήμερα (25/9, 16:30) στα ημιτελικά την ομάδα του Χρήστου Σερέλη και τους Αχαιούς (25/9, 21:00) την Ένωση, αναζητώντας τη νίκη που θα τους δώσει το «εισιτήριο» για τον τελικό (26/9, 21:00).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Στην κατάκτηση του μοναδικού τίτλου που λείπει από την πλούσια τροπαιοθήκη.....

του αποσκοπεί ο πρωταθλητής Ελλάδας Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι», οι οποίοι είδαν πέρυσι το Περιστέρι να τους στερεί τη διεκδίκηση του τροπαίου και περιορίστηκαν στην τρίτη θέση (νίκησαν την ΑΕΚ στον μικρό τελικό), είναι αποφασισμένοι να «σηκώσουν» την πρώτη κούπα της αγωνιστικής περιόδου 2021-22, στην πρώτη επίσημη παρουσία του νέου προπονητή του, Δημήτρη Πρίφτη. Ο Έλληνας τεχνικός επαναπατρίστηκε μετά από μία τετραετία στο Καζάν και την Ούνιξ, την οποία και οδήγησε στην έξοδό της στην εφετινή Euroleague. 

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας κράτησαν στο ρόστερ τους τον αρχηγό τους Ιωάννη Παπαπέτρου, ενώ ανανέωσαν τα συμβόλαιο των Λευτέρη Μποχωρίδη, Χάουαρντ Σαντ Ρος, Λεωνίδα Κασελάκη και Νεµάνια Νέντοβιτς, από τον οποίο ευελπιστούν να δουν γρήγορα να ξαναβρίσκει την καλή αγωνιστική κατάσταση του. Νέο «αίμα» στο «πράσινο» δυναµικό ο Κέντρικ Πέρι και οι γνώστες του ελληνικού πρωταθλήματος Ντάριλ Μέικον, Οκάρο Γουάιτ, Τζεχάιβ Φλόιντ και Βασίλης Καββαδάς.

Εκτός ρόστερ για τις εγχώριες διοργανώσεις έμεινε ο Τζέρεμι Έβανς του Παναθηναϊκού. Αυτό σημαίνει ότι ο Αμερικανός φόργουορντ δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Basket League και το Super Cup.

ΛΑΥΡΙΟ

Μετά την εντυπωσιακή περυσινή πορεία του στο πρωτάθλημα, η οποία ήταν και η καλύτερη της Ιστορίας του, το Λαύριο είναι έτοιμο να αποδείξει ότι η απόδοση του δεν ήταν «πυροτέχνημα», δηλώνοντας έτοιμο για νέες εκπλήξεις. Εκπλήξεις που θα φέρουν την υπογραφή του Έλληνα τεχνικού, Χρήστου Σερέλη, στην 18η διαδοχική σεζόν του στους «μεταλλωρύχους». 

Το Λαύριο περιμένει και εφέτος πολλά από τα βασικά γρανάζια της περυσινής πορείας Τάισον Κάρτερ και Βασίλη Μουράτο, όπως και από τους νεοαποκτηθέντες Αμερικανούς, αλλά γνώριμους στους Έλληνες φιλάθλους, Τζέρι Σµιθ και Κένι Γκόινς. Στο νέο ρόστερ ξεχωρίζουν και οι προσθήκες των Τζαβόν Μπλερ, Μάρκους Λιούις και Αλ Ουαζίντ Αµίνου.

ΑΕΚ

Μετά την ολική... ανακαίνιση του ρόστερ της, η ΑΕΚ ευελπιστεί να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, στη δεύτερη διαδοχική συμμετοχή της στο Super Cup. Από τις αλλαγές ξεχωρίζει αναμφίβολα η επιστροφή του Στέφανου Δέδα στην Ελλάδα, μετά την πολυετή θητεία του σε Ρωσία, Τουρκία, Σλοβενία και Ισραήλ. Ο Έλληνας τεχνικός καλείται να οδηγήσει την ομάδα στη διάκριση, έχοντας να διαχειριστεί ένα νέο σύνολο, καθώς από την περυσινή σεζόν έχει μείνει μόνο ο αρχηγός ∆ηµήτρης Μαυροειδής. Με εξαίρεση την επιστροφή του Μάνι Χάρις στα... κιτρινόμαυρα, ξεχωρίζουν στο νέο ρόστερ τα ονόματα των έμπειρων Ελλήνων Νίκου Παππά και Γιώργου Μπόγρη, οι οποίοι επέστρεψαν στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ, όπως και αυτά των Έρικ Γκρίφιν, Κίνο Κόλοµ, Μπράιαν Ανγκόλα, Στέφαν Γέλοβατς και Χουάν Βαουλέτ.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

Η επανάληψη του περσινού θριάμβου, όταν και αναβίωσε το Super Cup, είναι το ζητούμενο στον Προμηθέα Πατρών, ο οποίος πέρυσι έγινε και η πρώτη περιφερειακή ομάδα που κατέκτησε πανελλήνιο τίτλο. Εφέτος, οι Αχαιοί με νέο προπονητή τον Λουίς Κασιμίρο, ο οποίος αντικατέστησε τον Μάκη Γιατρά και έγινε ο πρώτος ξένος προπονητής στην Ιστορία των Πατρινών, θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τον τίτλο, αξιοποιώντας και το πλεονέκτημα της έδρα. 

Καθοδηγητές του εφετινού Προμηθέα Πατρών αναμένεται να είναι οι «παλιοί» ∆ηµήτρης Αγραβάνης, Χάρης Γιαννόπουλος και Τζεράι Γκραντ, οι οποίοι μαζί με τους γνώστες του ελληνικού πρωταθλήματος Νίκο Γκίκα, Νίκο Ρογκαβόπουλο, Κέντρικ Ρέι, Αµπντούλ Γκάντι, αλλα και τους έμπειρους «νέους» Αϊζάια Μάιλς, Ντάριο Χαντ και Λόικ Σβαρτζ, θα προσπαθήσουν για το repeat. 

Το πρόγραµµα του 2ου SUPER CUP:

 ΣΑΒΒΑΤΟ 25/9
 16:30 Παναθηναϊκός-Λαύριο
 21:00 Προµηθέας-ΑΕΚ

 ΚΥΡΙΑΚΗ 26/9
 16:30 Μικρός τελικός
 21:00 Τελικός