Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Το "γερμανικό όνειρο" της Αργυρής Παρασχάκη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Αργυρή Παρασχάκη δεν έμαθε στη Γερμανία για τους μετανάστες. Είναι η ίδια μετανάστρια, παιδί μεταναστών από τη Ρόδο, ανθρώπων που δούλευαν μέρα - νύχτα σε δύσκολες συνθήκες για να εξασφαλίσουν καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους. Η κυρία Παρασχάκη βίωσε από πρώτο χέρι τις διακρίσεις και τα προβλήματα του «ξένου», έφτασε τελικά στο «γερμανικό όνειρο» και δεν είναι έκπληξη που σήμερα εργάζεται για να διευκολύνει άλλους μετανάστες. Ούτε το γεγονός ότι ονειρεύεται μια κοινωνικότερη και πιο δίκαιη Γερμανία και πιο ενωμένη, αλληλέγγυα και ισχυρή Ευρώπη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές, η κυρία Παρασχάκη, υποψήφια με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στη Βάδη - Βυρτεμβέργη, έχει απόλυτη επίγνωση της σημασίας της μεθαυριανής αναμέτρησης, τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ευρώπη. «Το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει την κατεύθυνση, όχι μόνο για την Γερμανία, αλλά και για την Ευρώπη. Δεν πρόκειται για τίποτα λιγότερο από την μελλοντική κατεύθυνσή μας», τονίζει και σημειώνει ότι «σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από....

παγκόσμιο ανταγωνισμό, μπορούμε να διεκδικήσουμε τις ευρωπαϊκές μας αξίες και τα συμφέροντα μόνο εάν η Ευρώπη είναι εσωτερικά ενωμένη και εξωτερικά ικανή να δράσει». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει, πρέπει να γίνει η πιο σύγχρονη δημοκρατία στον κόσμο. «Θέλουμε η Ευρώπη να πρωτοστατήσει στην προστασία του κλίματος. Θέλουμε μια ψηφιακά κυρίαρχη Ευρώπη βασισμένη σε μια ψηφιακή οικονομία με βάση αξίες. Επενδύοντας στην κοινή οικονομική δύναμη και στη δύναμη της καινοτομίας μας, ενισχύουμε την Ευρώπη ως τον πιο σύγχρονο, κοινωνικό, βιώσιμο και ανταγωνιστικό οικονομικό χώρο στον κόσμο και εξασφαλίζουμε έτσι τα θεμέλια της ευημερίας μας», συνεχίζει.

Αρχές όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η ευημερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι για την 44χρονη Αργυρή Παρασχάκη απόλυτη προϋπόθεση για έναν πιο δίκαιο, ειρηνικό και βιώσιμο κόσμο, ο οποίος με τη σειρά του θα μπορεί να εγγυηθεί μια ανθρωπιστική προσφυγική πολιτική βασισμένη στην αλληλεγγύη. «Η δημοκρατία, η ελευθερία και το κράτος δικαίου είναι το θεμέλιο της κοινότητάς μας. Δεν θα επιτρέψουμε στο εθνικιστικό μίσος και τη λαϊκιστική διέγερση να διχάσουν την Ευρώπη. Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Για την ίδια, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί μια σημαντική πράξη αλληλεγγύης, η οποία «αμβλύνει τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού και ταυτόχρονα οδηγεί σε κοινωνικοοικολογικές αλλαγές και προωθεί την καινοτομία.» Σε αυτή τη βάση το SPD, λέει, θέλει να οικοδομήσει νέα εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και να αποτρέψει μια οικονομική και πολιτική διάσπαση.

Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών για την ίδια τη Γερμανία; Η Αργυρή Παρασχάκη προτάσσει την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και υιοθετεί με υπερηφάνεια τους στόχους του κόμματός της: η χώρα πρέπει να γίνει κλιματικά ουδέτερη το αργότερο έως το 2045, η ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει να προέρχεται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές το αργότερο έως το 2040. Ενδεικτικά, αναφέρει ότι όλες οι κατάλληλες στέγες πρέπει να έχουν φωτοβολταϊκά συστήματα - αρχικά, αυτά θα πρέπει να είναι δημόσια κτίρια και νέα εμπορικά κτίρια. Η Γερμανία θα πρέπει επίσης να γίνει η κορυφαία αγορά τεχνολογιών υδρογόνου έως το 2030. «Βλέπουμε την προστασία του κλίματος ως κινητήρα (για τη δημιουργία θέσεων) εργασίας και κοινωνική ευθύνη», τονίζει. Επιπλέον, το SPD θέλει να απαλλάξει τα χαμηλά εισοδήματα από την επιβάρυνση των υψηλών τιμών CO2, μέσω μέτρων αποζημίωσης. Ειδικά για τον τομέα των μεταφορών, στόχος είναι, όπως λέει η Αργυρή Παρασχάκη, να γίνει πιο φιλικός για το κλίμα - με κλιματικά ουδέτερα νέα αστικά λεωφορεία και τρένα έως το 2030. Έως την ίδια χρονιά στους δρόμους της Γερμανίας θα πρέπει να κυκλοφορούν 15 εκατομμύρια πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ιδιαίτερα φιλόδοξοι στόχοι, χωρίς αμφιβολία: «Μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές προκλήσεις είναι μπροστά μας και εμείς ως SPD θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτήν την αλλαγή μαζί με όλους και, κυρίως, κοινωνικά!», επιμένει.

Στην ερώτηση αν η ελληνική της καταγωγή είναι αποτελεί πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για την υποψηφιότητά της, η απάντηση είναι για εκείνη αυτονόητη. Ήδη διευθύνει την κρατιδιακή Ένωση Δημοτικής Εκπροσώπησης Μεταναστών στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. «Υποστηρίζω την ποικιλομορφία ως κανονικότητα», λέει και προσθέτει ότι βλέπει τις ελληνικές της ρίζες ως πλεονέκτημα, διότι έτσι μπορεί να μπει στη θέση των ανθρώπων με μεταναστευτικό υπόβαθρο, να κατανοήσει τον τρόπο σκέψης που άλλοι δεν μπορούν. «Ξέρω, από πολλές συζητήσεις πριν αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ότι αποτελώ πρότυπο για πολλά άτομα με μεταναστευτικό πρότυπο, επειδή ‘τα κατάφερα’ μέσα από την κοινότητα. Και αυτό είναι επίσης μεγάλη ευθύνη», παραδέχεται.

Η ίδια έφυγε μικρό κοριτσάκι με την οικογένειά της από τη Ρόδο, έζησε όλες τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, εργαζόταν και τα βράδια σπούδαζε οικονομικές επιστήμες και διοίκηση επιχειρήσεων, ασχολείτο με την κοινότητα και τα προβλήματα των άλλων. Μπορεί λοιπόν ακόμη σήμερα να λειτουργήσει ως «γέφυρα» μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών; «Θα το κάνω με χαρά. Με την εμπειρία μου, μπορώ να χρησιμεύσω ως γέφυρα, διότι γνωρίζω και καταλαβαίνω και τις δύο πλευρές», απαντάει. Ούτως ή άλλως, εξηγεί, θέτει υποψηφιότητα με το SPD, το οποίο ειδικά για την εξωτερική πολιτική και την Ευρώπη υιοθετεί θέσεις υπέρ της περαιτέρω εξέλιξης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε σύμφωνο βιωσιμότητας και υποστηρίζει, αντί για την επιστροφή στην προ πανδημίας πολιτική περικοπών, μια κοινή κοινωνικοοικολογική επενδυτική πολιτική και την εξέλιξη της Ευρώπης σε παγκόσμιο τεχνολογικό ηγέτη σε τομείς του μέλλοντος που θα εξαρτάται μελλοντικά λιγότερο από τρίτες δυνάμεις. Σε ό,τι αφορά τη διπλωματία και τη θέση της Ευρώπης στις διεθνείς εξελίξεις, η κυρία Παρασχάκη θέλει να δει την ΕΕ σε πρωτοποριακό ρόλο στην πρόληψη διεθνών κρίσεων, στην προώθηση της ειρήνης και της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτό, επισημαίνει, θα δώσει σημαντική ώθηση η απομάκρυνση από την αρχή της ομοφωνίας για θέματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου η ΕΕ να είναι ικανότερη για δράση. Στο ίδιο πλαίσιο, η υποψήφια του SPD τάσσεται υπέρ μιας νέας αρχής στη συνεργασία με τις ΗΠΑ στους τομείς του κλίματος, της παγκόσμιας δημόσιας υγείας, του εμπορίου, της ασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα ζητάει και να μην σπάσει το νήμα της συνομιλίας με τη Ρωσία.

Οι σχέσεις της Γερμανίας και της ΕΕ με την Τουρκία είναι ασφαλώς ειδικό κεφάλαιο. Στο πρόγραμμά του το SPD περιορίζεται να αναφερθεί στην ανησυχία που προκαλεί η πορεία της τουρκικής ηγεσίας στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική. Αυτό επαναλαμβάνει πολύ προσεκτικά και η κυρία Παρασχάκη, αντιλαμβανόμενη προφανώς την ευαισθησία του ζητήματος, ειδικά για την ίδια. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει, τo SPD βλέπει τον εαυτό του ως «ένα ειρηνικό κόμμα που επικεντρώνεται στη διπλωματία και στον διάλογο, στην πρόληψη της εμφύλιας κρίσης και στην οικοδόμηση της ειρήνης, στον αφοπλισμό, στον έλεγχο των όπλων και στη διεθνή συνεργασία». Σε αυτό το πνεύμα, υποστηρίζει την περιοριστική προσέγγιση στις εξαγωγές όπλων και τον πυρηνικό αφοπλισμό.