Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

H ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

 
   Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ
Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023, μετά τα Φώτα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο προς τους εκκλησιασθέντες πιστούς και τους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (97, 7fm).
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, ανέλυσε την σημερινή ευαγγελική περικοπή (Ματθ. 4, 12-17), αναφερθείς στην έναρξη του διδακτικού-κηρυγματικού έργου του Χριστού, που, ως.... τόπο δράσεως, επέλεξε την περιοχή της Γαλιλαίας, η οποία τότε ήταν τόπος πολλών διερχομένων και παρεπιδήμων εθνικών και συνεπώς, θρησκευτικά, κυριαρχούσε η ειδωλολατρία και ο συγκρητισμός, ενώ, ως εναρκτήριο θέμα του κηρύγματός του, ο Κύριος επέλεξε την μετάνοια, όπως προηγουμένως έκανε ο Τίμιος Πρόδρομος, για να καταδείξει ότι στην ανθρωπότητα λάμπει φως μέγα, αλλά οι άνθρωποι, για να γίνουν κοινωνοί του φωτός, πρέπει να πάψουν να έχουν σχέση με τα έργα του σκότους. Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους, η αρχή του νέου χρόνου να γίνει και για εμάς αρχή για μετάνοια και επιστροφή στον φωτεινό δρόμο του Θεού.
Αμέσως μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η ευλόγηση και κοπή της αγιοβασιλόπιττας των κατηχητικών τμημάτων της Ενορίας. Ο Σεβασμιώτατος, χαρούμενος από την παρουσία των παιδιών και από το επιτελούμενο έργο προς αυτά, επαίνεσε τον Εφημέριο π. Χρήστο Γεωργαρά και τις Κατηχητές, αλλά και τα παιδιά, που σήμερα από νωρίς εκκλησιάσθηκαν και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων μαζί με τους γονείς τους. Επίσης, απευθυνόμενος στους γονείς ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε  ότι όσο οδηγούν τα βήματα των παιδιών τους στην Εκκλησία και συμμετέχουν μαζί τους στα ιερά Μυστήρια και γενικά την θεία λατρεία, είναι ό,τι πολυτιμότερο μπορούν να τους προσφέρουν. Και τίποτα υλικό, ως περιουσία, να μην τους αφήσουν, μόνο και μόνο η συμμετοχή στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας είναι το αγαθό που αξίζει πραγματικά.