Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Ορκίστηκαν η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι και οι Σύμβουλοι των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Χαλκιδέων

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η τελετή Ορκωμοσίας της επανεκλεγείσας Δημάρχου 
Χαλκιδέων Έλενας Βάκα, των Δημοτικών Συμβούλων, των Προέδρων και των Συμβούλων των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Χαλκιδέων χθες, Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023, στο κατάμεστο Συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ Χρυσόστομος, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, Αρχών του τόπου και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών Φορέων. Μετά τον Αγιασμό, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος δώρισε στη Δήμαρχο την εικόνα της Παναγίας και έναν Τόμο με εκκλησιαστικά μνημεία της... Εύβοιας, του Χαλκιδέου Γενικού Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου και ευχήθηκε τον άνωθεν φωτισμό, δύναμη και κουράγιο σε όλους, όσοι εξελέγησαν. Επίσης, ο
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος προσέφερε μια εικόνα της Παναγίας της
Γλυκοφιλούσας, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο της Δημάρχου και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η εκφώνηση των όρκων από τη Δήμαρχο Χαλκιδέων και τους Συμβούλους και η υπογραφή του σχετικού Πρακτικού Ορκωμοσίας από όλους.
Στον λόγο της, η Δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε όλους, όσοι τίμησαν με την παρουσία τους τη σημαντική αυτή ημέρα, τόνισε ότι θα επιδιώξει την ειλικρινή και έντιμη συνεργασία όλων των εκλεγμένων Συμβούλων, ώστε να λειτουργήσουν και να εργαστούν όλοι μαζί ενωμένοι, με κύριο στόχο το κοινό καλό των πολιτών και έναν Δήμο Χαλκιδέων που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να προοδεύει.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Δημάρχου Χαλκιδέων:

«Η σημερινή ημέρα είναι αναμφίβολα λαμπερή. Μέρα γιορτινή για όλους τους παριστάμενους και ειδικά για τους εκλεγμένους κάθε παράταξης, τους οποίους οι πολίτες τίμησαν με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους και πριν από λίγο έδωσαν τον όρκο να αξιοποιήσουν αυτή την τιμή για την πρόοδο του Δήμου Χαλκιδέων. Για εμένα και την ομάδα μου αποτελεί το τιμητικό επιστέγασμα μιας όμορφης, συλλογικής προσπάθειας, που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια.
Μιας προσπάθειας που, μας δίδαξε, μας βελτίωσε και μας αντάμειψε. Το 2019 αρχίσαμε με συγκεκριμένη στοχοθεσία, με ρητές δεσμεύσεις. Τα χρόνια που ακολούθησαν, δεν ήταν εύκολα, μάλιστα χαρακτηρίστηκαν από πρωτόγνωρες συνθήκες. Δεν σταματήσαμε όμως να εργαζόμαστε σκληρά και να προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης των πολιτών. Με επίκεντρο των άνθρωπο, με σεβασμό σε κάθε δημότη, είπαμε αλήθειες, παρουσιάσαμε ορατό και μετρήσιμο έργο, μάθαμε από τα λάθη μας και δώσαμε σε αυτό που κάνουμε νου, καρδιά και σώμα.
Δεν λυγίσαμε στιγμή μπροστά στην ευθύνη. Την ευθύνη που αγαπήσαμε ακόμα περισσότερο, κατά την παρότρυνση του Καζαντζάκη. Την ευθύνη που μας συγκινεί και μας δεσμεύει ακόμα περισσότερο σήμερα, μετά την επιβράβευση των προσπαθειών μας, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τη λαϊκή βούληση στις εκλογές του Οκτωβρίου.
Σήμερα, στέκομαι απέναντί σας, αντιλαμβανόμενη πλήρως την κρισιμότητα της τιμής και δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι, τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, έχουμε πλήρη συναίσθηση του φορτίου. Γνωρίζουμε τις απαιτήσεις σας, ξέρουμε πως δεν καλούμαστε απλώς να διοικήσουμε σωστά, δεν καλούμαστε μόνο να συνεχίσουμε το έργο μας. Καλούμαστε να ανεβάσουμε τον Δήμο Χαλκιδέων, τον 12 ο Δήμο στη χώρα, ακόμα πιο ψηλά, να δώσουμε στον ευλογημένο τόπο μας αυτό που του αξίζει. Να δουλέψουμε περισσότερο, να προσφέρουμε στο σύνολο, αλλά και σε κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Και εδώ σήμερα, ενώπιόν σας, δεσμευόμαστε ότι αρχίζει μία νέα δημιουργική περίοδος για τον Δήμο μας. Συνεχίζοντας τα μεγάλα έργα στην πόλη της Χαλκίδας, και με ακόμα περισσότερα έργα σε κάθε Δημοτική Ενότητα, έχοντας ήδη προετοιμάσει το αύριο, θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, για να καταστήσουμε τον Δήμο μας τον ισχυρότερο αστικό πόλο στο γεωγραφικό χώρο, που περικλείεται από τη Στερεά Ελλάδα και την βορειοανατολική Αττική. Με αναπτυξιακό προσανατολισμό, την παροχή υπηρεσιών και τον Τουρισμό. Με τη δημιουργία ενός ισχυρού brand name που θα θεμελιώνεται στις μοναδικές φυσικές ομορφιές του τόπου μας και κυρίως, την ιστορία, τον πολιτισμό και το κτιριακό του απόθεμα. Μέσα από αυτή ακριβώς την ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού μας, της λαϊκής κληρονομιάς, τα μεγάλα έργα υποδομών, σε κάθε Δημοτική Ενότητα ξεχωριστά και σε συνεργασία με όλους τους φορείς, θα οδηγήσουμε τον Δήμο
Χαλκιδέων στη θέση που του αξίζει, καθιστώντας τον ξεχωριστό, φιλικό και ελκυστικό για τους επισκέπτες και τους κατοίκους του.
Με αυτές τις αρχές, τη θέληση και τον κατάλληλο σχεδιασμό, συνεχίζουμε με ταχείς ρυθμούς όλα τα υπό εξέλιξη έργα και σχεδιάζουμε νέα, σε όλες τις Ενότητες, αναλογικά και δίκαια.
Η πλατεία Αγοράς, τα έργα του ευρύτερου κέντρου, η αξιοποίηση της αποθήκης του ΟΣΕ και του παλαιού Νοσοκομείου, η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Χαλκίδας και των αρχαιολογικών χώρων σε όλες τις Ενότητες, οι αναπλάσεις των παραλιακών μετώπων, οι αθλητικές εγκαταστάσεις μας, τα σχολεία μας, είναι για εμάς προτεραιότητες.
Στόχος μας επιπλέον είναι η βελτίωση της καθημερινότητας. Ψηλά στην ιεράρχησή μας είναι η καθαριότητα, η προσβασιμότητα σε κοινόχρηστους χώρους, τα ασφαλή οδοστρώματα, ο ηλεκτροφωτισμός, η ύδρευση.
Ιδιαίτερη προτεραιότητα δίνουμε επίσης στην πρόνοια και την πολιτική προστασία. Ο πολίτης, σε κάθε κοινότητα του Δήμου μας πρέπει να απολαμβάνει δίκαιες και ανταποδοτικές υπηρεσίες και να είναι ασφαλής. Ο πολίτης έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Αυτόν κληθήκαμε να υπηρετήσουμε με συνέπεια, αλήθεια και εντιμότητα. Ακολουθώντας πιστά τη διδαχή του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, για τους άρχοντες που έχουν χρέος να ωφελούν τους αρχόμενους.
Συνεχίζουμε με τις ίδιες αδιαπραγμάτευτες αρχές. Χρηστή διοίκηση, αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών, συλλογικότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία. Στην προσπάθειά μας αυτή, ζητούμε την συμπαράσταση όλων των δημοτών, και βεβαίως και των εργαζόμενων οι οποίοι είναι η καρδιά του Δήμου μας. Οι εργαζόμενοι που φύλαγαν Θερμοπύλες όλα τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και όχι μόνο.
Επιδίωξή μας επίσης, είναι η αναβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι ρόλοι των παρατάξεων έχουν καθοριστεί με την ψήφο των πολιτών. Ως Δήμαρχος όμως και παρά την ισχυρή πλέον πλειοψηφία, θα επιδιώξω ειλικρινή και έντιμη συνεργασία μαζί τους. Διαφωνίες υπάρχουν και θα υπάρξουν. Στα μεγάλα όμως ζητήματα δεν χωρούν αντιπαραθέσεις που καθηλώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις, ναρκοθετούν την ανάπτυξη και το μέλλον του τόπου μας.
Απευθύνομαι λοιπόν, με εντιμότητα και καθαρές κουβέντες σε όλους σας και σας ζητώ να λειτουργήσουμε εποικοδομητικά για το κοινό καλό. Σαφώς και περιμένω την κριτική σας και ζητώ να είναι οξεία και συνεχής, αλλά δίκαιη και να αφορά ουσιώδη ζητήματα, ώστε να εμπλουτίσει και τη δική μας σκέψη.
Ο σημερινός μας όρκος είναι η πρώτη ομόφωνη πράξη Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων και Συμβούλων των Δημοτικών Κοινοτήτων, που ανεξαρτήτως παραταξιακής προέλευσης, αποδεχόμαστε την τιμή και το χρέος να υπηρετούμε το κοινό καλό όλων των συμπολιτών μας. Σήμερα έχουμε την πρώτη, έμπρακτη, συμβολική, αλλά και ουσιαστική πράξη ενότητας και ομοθυμίας της πενταετίας που ξεκινά.
Ζητώ αυτή την ενότητα να τη διαφυλάξουμε και να τη μετατρέψουμε σε κινητήριο μοχλό
ανάπτυξης. Προσωπικά, και πιστεύω ότι δεν είμαι μόνη σε αυτό, προτίθεμαι να ξεχάσω τις πιθανές κακές στιγμές της προεκλογικής περιόδου.
Δεσμεύτηκα και δεσμεύομαι να είμαι Δήμαρχος τόσο για εκείνους που με επέλεξαν, όσο και για εκείνους που δεν με επέλεξαν. Και σε αυτή μου τη δέσμευση θα είμαι απόλυτα συνεπής. Το ίδιο ζητώ και από όλους του εκλεγμένους για τη νέα δημοτική θητεία.
Ο δρόμος για την επιτυχία έχει τη σήμανση της ενότητας και της ισότητας. Οι δημότες να είναι σίγουροι ότι θα συνεχίζουμε να τους αντιμετωπίζουμε με ακόμα μεγαλύτερο σεβασμό και χωρίς διακρίσεις. Οι Δημοτικές Κοινότητες θα έχουν ίση μεταχείριση με ιεράρχιση αναγκών.
Γι’αυτό και με το πέρας αυτής της εκδήλωσης, καλώ όλους και όλες τους υποστηρικτές της συμπολίτευσης, με πρώτους τους άμεσους συνεργάτες μου και τους εκλεγμένους συμβούλους, να ξεχάσουν κάθε τι που έχει σχέση με το νικηφόρο αποτέλεσμα των εκλογών.
Οι πανηγυρισμοί τελείωσαν προ πολλού. Η ωραία αυτή γιορτή σε λίγο θα ολοκληρωθεί και συνεχίζει η ώρα της ευθύνης. Χρειαζόμαστε λίγα και προσγειωμένα λόγια και ακόμα περισσότερη δουλειά. Συνεχίζουμε με τις ίδιες αρχές, με ένα δυναμικό παρόν και έτοιμο τον σχεδιασμό για το μέλλον.
H σημερινή μέρα μου επιτρέπει να ευχαριστήσω δημόσια όλους εκείνους που στάθηκαν πλάι μου στις καλές και δύσκολες στιγμές της μακράς και απαιτητικής προεκλογικής περιόδου, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας που πέρασε.
Καταρχάς είμαι ευγνώμων σε όλους αυτούς που στελέχωσαν τον εκλογικό μας συνδυασμό, στα στελέχη που πίστεψαν σε εμένα, παλαιά και νέα, και μαζί συμπορευόμαστε με κοινούς στόχους και όραμα για τον τόπο μας.
Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου, υποψήφιους και μη, που δουλέψανε σκληρά και στηρίξανε την προσπάθειά μας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο αποτέλεσμα αυτής.
Ευχαριστώ τα στελέχη και τους εργαζόμενους του Δήμου Χαλκιδέων, γιατί στο σύνολό τους, στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τον σχεδιασμό μας και εργάστηκαν για την υλοποίησή του.
Ευχαριστώ την οικογένειά μου, που αποτελεί τον γερό θεμέλιο λίθο κάθε προσπάθειάς μου, εδώ και πολλά χρόνια. Την οικογένειά μου που ανέχεται με υπομονή και υποστήριξη, τα απαιτητικά μου καθήκοντα.
Ευχαριστώ τους φίλους μου, εκείνοι γνωρίζουν ποιοι είναι, που με ανιδιοτέλεια και αληθινή αγάπη στηρίζουν έμπρακτα κάθε μου βήμα, εδώ και χρόνια, φυλάσσοντας τα νώτα μου.
Είμαι πραγματικά ευγνώμων γιατί ο Θεός έφερε στο διάβα της ζωής μου πολύτιμους ανθρώπους.
Γιατί με μεγάλωσαν δύο άξιοι γονείς, που φρόντισαν να ενισχύσουν την ψυχή και το μυαλό μου με εφόδια πολύ ισχυρά και κυρίως με το δυνατό όπλο της αγάπης και του σεβασμού στον συνάνθρωπο. Δυο γονείς που έχουν φύγει, αλλά είναι πάντα εδώ.
Και πάνω απ’ όλα ευχαριστώ όλους εσάς, που με εμπιστευτήκατε και με τιμήσατε με την υποστήριξή σας, εσάς που ανταμώνουμε πολλές φορές ηθελημένα ή τυχαία και με γεμίζετε δύναμη και αισιοδοξία. Με το χαμόγελό σας, με τις επισημάνσεις σας, με τα παράπονά σας, με την εγκαρδιότητά σας.
Θα κάνω για μία ακόμη φορά μία από καρδιάς δημόσια εξομολόγηση, την οποία επίσης μου επιτρέπει η μέρα και θα σας πω ότι η ισχυρή κινητήριος δύναμη για ότι κάνω είναι η δύναμη της αγάπης. Η αγάπη μου για την αυτοδιοίκηση και η αγάπη μου για τον τόπο και την πόλη που γεννήθηκα και ζω, τον τόπο που γεννήθηκαν και ζουν τα παιδιά μας.
Πολίτες της Χαλκίδας, του Ληλαντίου, της Νέας Αρτάκης, της Αυλίδας, της Ανθηδώνας. Με την ψήφο σας, δεν επιβραβεύσατε απλώς μία προσπάθεια τεσσάρων ετών. Με την ψήφο σας, μας δίνετε τη δύναμη και το μεγάλο χρέος να γίνουμε καλύτεροι, να αγωνιστούμε ακόμη πιο σκληρά, να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας.
Αυτή τη στιγμή σταματάνε τα λόγια και ξεκινά η σκληρή δουλειά. Όλοι μαζί, ενωμένοι, χωρίς αποκλεισμούς, σχεδιάζουμε, δουλεύουμε, υλοποιούμε.
Όλοι μαζί συνεχίζουμε!».