Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Να μην εγκατασταθεί μονάδα βιοαερίου στην περιοχή του Βατώντα

Στη συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας της Ν. Αρτάκης παρευρέθηκε η Γρανετα Τσιβικα δημοτική σύμβουλος Χαλκίδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση όπου συζητήθηκε ως έκτακτο το θέμα «περί  γνωμοδότησης εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας παραγωγής βιοαερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και μονάδα λιπασματοποίησης της εταιρείας ΕΝΒΙΚΕΑΡ ΑΕ στα διοικητικά όρια της Δ.Ε. Ν Αρτάκης του Δήμου Χαλκιδέων».
Στην παρέμβασή της η Γρ. Τσιβίκα εξέφρασε την αντίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην εγκατάσταση του έργου επικεντρώνοντας στην ουσία του,  που είναι η ιδιωτικοποίηση... της παραγωγής ενέργειας στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης, που βέβαια πληρώνει πανάκριβα ο λαός.
Επιπλέον, ούτως η άλλως η παραγωγή ενέργειας από βιοαποβλητα εγκυμονεί κινδύνους για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής. Πόσο μάλλον όταν ο διαχειριστής είναι ιδιωτική εταιρεία που κριτήριο της θα έχει το μέγιστο κέρδος και όχι την ασφάλεια κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι η περιοχή που πρόκειται να δραστηριοποιηθεί η επιχείρηση αν και χαρακτηρισμένη ως βιομηχανική, βρίσκεται μια ανάσα από τις κατοικημένες περιοχές, του Βατώντα και της Αρτάκης, κοντά στο πευκοδάσος του Πισσώνα, δίπλα σε επιχειρήσεις με γεωργικές καλλιέργειες.
Με δεδομένη τη σχεδόν ανύπαρκτη πυροπροστασία και πυροσβεστική κάλυψη της περιοχής γίνεται αντιληπτό πως αυξάνεται ο  κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής  σε περίπτωση πυρκαγιάς. Άλλωστε έχουμε πρόσφατη την περσινή φωτιά που αν και ξεκίνησε από Ψαχνά, έφτασε στο Βατώντα, σε βιομηχανική ζώνη, απειλώντας κατοικίες και βιοτεχνίες.
Εκτός από τις νομικές ενέργειες που πρόκειται να προβεί η κοινότητα, αφού ομόφωνα αποφασίστηκε να γνωμοδοτηθεί αρνητικά το έργο, είναι σημαντικό να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι οργανωμένα ακυρώνοντας στην πράξη το έργο και απαιτώντας μέτρα προστασίας της περιοχής. Εμείς θα βρισκόμαστε δίπλα σας στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στην κινητοποίηση που θα οργανώσετε.