Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

ΚΡΕΑΤΑ

Μηνιαία ισοζύγια
σε όλα τα κρέατα


Μετά το γάλα και τη φέτα, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεκτείνει τη διενέργεια μηνιαίων ισοζυγίων αγορών - πωλήσεων και στον τομέα των κρεάτων (μοσχαρίσιο, χοιρινό, αιγοπρόβειο), για την αποφυγή φαινομένων παράνομων «ελληνοποιήσεων».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος υπέγραψε σχετική απόφαση.
Σύμφωνα με την απόφαση, κάθε μήνα όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία, διακίνηση, τεμαχισμό και τυποποίηση βοείου, χοιρινού και αιγοπρόβειου κρέατος, θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) αναλυτικές καταστάσεις με τις ποσότητες κρεάτων που αγόρασαν από τους κτηνοτρόφους και τις ποσότητες που διοχέτευσαν στην κατανάλωση.
Σε περίπτωση μη υποβολής ισοζυγίων ή υποβολής ελλιπών στοιχείων, προβλέπεται με βάση την υπουργική απόφαση η επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες.
Με την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων και παράλληλα πιστεύει ότι το μέτρο θα συντείνει στην πάταξη παράνομων εισαγωγών κρεάτων και φαινομένων «ελληνοποιήσεων», ώστε να προστατευτεί το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων και καταναλωτών, επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.