Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΟΣΟΙ ΕΡΘΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΒΡΟΥΝ
ΤΗ ΠΙΟ ΦΤΗΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΠΟΤΕ"


Την αναγκαιότητα προσαρμογής των μοντέλων ανάπτυξης του τουρισμού αλλά και την "διαφοροποίηση των προσδοκιών" του κλάδου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στο επόμενο χρονικό διάστημα, επεσήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθεσης Τουρισμού (ΙΤΒ), ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλος υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι φερέγγυες προβλέψεις για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2009 δεν είναι αυτή τη στιγμή εφικτές.
"Οποιος τολμήσει πρόβλεψη διακινδυνεύει ήττα, οι προβλέψεις απαγορεύονται", είπε ο υπουργός, εκφράζοντας ωστόσο μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά ο κλάδος θα "αντέξει" και σε αυτήν την κρίση,υπό τον όρο ότι αφενός μεν δεν θα θα συμβεί "κάτι πολύ κακό" σε πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια κλίμακα και αφετέρου ότι ο σχεδιασμός που έχει γίνει για τον ελληνικό τουρισμό θα προχωρήσει. Αναφερόμενος σε επιμέρους στοιχεία της γερμανικής αγοράς σε σχέση με την Ελλάδα για το πρώτο δίμηνο του 2009, ο υπουργός είπε πως μετά από έναν πολύ κακό Ιανουάριο ακολούθησε ένας Φεβρουάριος ως "ευχάριστη έκπληξη", όμως "η αβεβαιότητα για τα περαιτέρω εξακολουθεί να υπάρχει".
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία
για το δίμηνο αυτό,η εικόνα παρουσιάζεται διαφοροποιημένη: αφενός μεν το "κομμάτι" του υψηλών απαιτήσεων και του εξειδικευμένου τουρισμού έμεινε από πλευράς κρατήσεων "ανέπαφο", αφετέρου όμως ο μέσος τουρισμός των "συνολικών πακέτων" (all-inclusive, κατά πλειοψηφία οικογένειες) είχε παγώσει και μόλις τώρα αρχίζει να παίρνει μπρος, ενω κατά τρίτο λόγο, ο "μεμονωμένος τουρισμός" (singles, νέα ζευγάρια, συχνά με τη φιλοσοφία των last minute εισητηρίων) διατηρεί ακόμη μία στάση αναμονής ως προς την επιλογή προορισμού επιτείνοντας την ανασφάλεια.
Με δεδομένο,όπως δείχνουν όλες οι έρευνες που έχουν δημοσιοποιηθεί, ότι φέτος εξαιτίας ακριβώς της οικονομικής κρίσης, της αβεβαιότητας στην αγορά εργασίας και του φόβου της ανεργίας, ο παράγοντας του κόστους των διακοπών θα παίξει ρόλο-κλειδί για το αν και πόσοι τουρίστες θα επιλέξουν την Ελλάδα, ο υπουργός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε πως το θέμα των τιμών κατέστη πλέον για φέτος προτεραιότητα και πως "όσοι έρθουν φέτος θα βρουν την πιο φτηνή Ελλάδα που έχουν δει ποτέ".
Κρίσιμο ζήτημα για την εξέλιξη που θα πάρει ο τουρισμός στην Ελλάδα φέτος είναι το να διατηρηθεί ο αριθμός των πτήσεων με προορισμό την Ελλάδα, πρόσθεσε ο Μαρκόπουλος αναφέροντας ότι το θέμα απασχολεί και τους μεγάλους Τουριστικούς Οργανισμούς.
Σημειωτέον ότι στο πεδίο των αερομεταφορών η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έχει επιφέρει "αναταράξεις" που συνεπάγονται - όπως π.χ. στην δεύτερη τη τάξη γερμανική αεροπορική εταιρία Air Berlin - μείωση του αριθμού των αεροπλάνων και συρρίκνωση του δικτύου των δρομολογίων.