Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ;

“Πράσινα” προϊόντα
με μειωμένο ΦΠΑ
προωθεί η Ε.Ε.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Μείωση του ΦΠΑ για τα «πράσινα προϊόντα» προωθεί η E.E., προσπαθώντας να δώσει νέα ώθηση στην πράσινη οικονομία και παράλληλα να προσφέρει κίνητρα για την επίτευξη των στόχων της εξοικονόμησης ενέργειας.
Ήδη υπάρχουν έντονες διεργασίες σε επίπεδο Επιτροπής, η οποία και επεξεργάζεται τις τελικές της προτάσεις, ενόψει και του Συμβουλίου των Αρχηγών Κρατών στις 19-20 Μαρτίου το οποίο και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.Ειδική μνεία στο θέμα είχε γίνει και στα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου Υπουργών σύμφωνα με τα οποία τα κράτη-μέλη καλούνται να συνδράμουν στη διευκόλυνση της χρήσης πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών, με μέτρα όπως η δημιουργία πράσινων πιστοποιητικών με την καθιέρωση προϋποθέσεων και μετρήσεων περιβαλλοντικής απόδοσης για προϊόντα και υπηρεσίες με μεγάλη επίπτωση για την εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών.
Παράλληλα το Συμβούλιο είχε καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να επεξεργάζεται προτάσεις και να εξετάζει την δυνατότητα «νέων ενισχυτικών οικονομικών μέτρων» σε επίπεδο κοινότητας, σε σχέση με την ενεργειακή αποδοτικότητα, τα βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.
Όπως αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή στο πρώτο συνέδριο για την πράσινη επιχειρηματικότητα ο αρμόδιος επίτροπος περιβάλλοντος Σ. Δήμας, η Επιτροπή εξετάζει και αναμένεται να προτείνει ως κίνητρο για την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας τη μείωση του ΦΠΑ για πράσινες υπηρεσίες και προϊόντα.
Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης και υπουργείου Ανάπτυξης, ήδη έχουν ανακοινωθεί και αναμένεται να τρέξουν προγράμματα επιδότησης για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια, αλλά και για την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών. Σε περίπτωση που το Συμβούλιο υιοθετήσει τελικώς τις προτάσεις της Επιτροπής, τότε θα πρέπει και η ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί, κάτι που θα σημάνει και την μείωση του κόστους για μια σειρά από πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες, μέσω της μείωσης του ΦΠΑ.
Βάσει των εισηγήσεων του Συμβουλίου υπουργών η λίστα των πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών, με μειωμένο ΦΠΑ αναμένεται να περιλαμβάνει εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, συστήματα και υλικά ενεργειακά αποδοτικά (π.χ. ηλιακοί θερμοσίφωνες), προϊόντα που κατασκευάζονται από υλικά ανακύκλωσης, ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ κλπ.
Σχόλιο: Σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ εφαρμόζεται ήδη στην ΕΕ.Σε μια ΕΕ που κυριαρχούν οι δεξιοί όμως.
Μήπως αυτό θα έπρεπε να μας πει κάτι;
Μήπως πρέπει να επικαιροποιήσουμε το πρόγραμμα μας λοιπόν γιατί θα το εφαρμόσει και ο Σουφλιάς.
Γενάτε το ερώτημα
Οι διαφορά μας από την ΝΔ σε επίπεδο Ιδεών ποια είναι. Ποια είναι η κεντρική ιδέα μας.