Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

ΠΕΡΛΕΠΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

«Εκτεθειμένη η ΝΕΟΣΕΤ για τις απολύσεις.
Τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης».
Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη με νέα της ερώτηση στη Βουλή για τη ΝΕΟΣΕΤ καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στην Κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες απολύσεις εργαζομένων από την Εταιρεία αναφέροντας σχετικά:
«Οι συνεχείς απολύσεις εργαζομένων το τελευταίο διάστημα από την Εταιρεία ΝΟΕΣΕΤ ΑΕ στο Bασιλικό Εύβοιας και η ανικανότητα της Κυβέρνησης να τις αποτρέψει, έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των ανθρώπων αυτών που έχασαν τη δουλειά τους, καθώς και όλων των υπολοίπων εργαζομένων που νοιώθουν απροστάτευτοι απέναντι στην εργοδοσία και ζουν έντονα το φόβο της ανεργίας.
Οι εξελίξεις αυτές στη ΝΕΟΣΕΤ, αποδεικνύουν δυστυχώς για άλλη μια φορά ότι, οι εξαγγελίες και οι διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι θα προστατευθεί η εργασία από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, είναι μόνο λόγια χωρίς αποτέλεσμα.
Ειδικότερα για την περίπτωση της εν λόγω εταιρείας, οι ευθύνες της κυβέρνησης γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, δεδομένου ότι η ΝΕΟΣΕΤ υπήχθη στους αναπτυξιακούς νόμους 1892/90 και 3299/04 βάσει των οποίων, όχι μόνο απαγορεύονται οι απολύσεις για ένα πολυετές διάστημα, αλλά η εταιρεία αναλαμβάνει τη δέσμευση για δημιουργία και νέων θέσεων εργασίας.
Μολονότι αυτό το διάστημα κατά το οποίο απαγορεύονται οι απολύσεις δεν έχει παρέλθει, αφού με βάση το ν.1892/90 η εταιρεία υποχρεώνεται να διατηρεί τις θέσεις εργασίας για 10 έτη από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης ολοκλήρωσης (η εν λόγω απόφαση δημοσιεύθηκε στις 3.12.2001), η ΝΕΟΣΕΤ προχώρησε και συνεχίζει να απολύει προσωπικό».
Η κυρία Περλεπέ ερωτά την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και τον Υπουργό Ανάπτυξης:
1. Γιατί δεν έχει ελεγχθεί η Εταιρεία ΝΕΟΣΕΤ ΑΕ
όσον αφορά τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξή της στους αναπτυξιακούς νόμους και που αφορούν ειδικότερα, την απαγόρευση απολύσεων αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για τον καταλογισμό κυρώσεων στην εταιρεία για όσους από τους όρους αυτούς δεν έχουν τηρηθεί.
3. Πώς προστατεύουν εν τέλει τους εργαζόμενους από τις απολύσεις και από τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και πώς θα παρέμβουν για την επαναπρόσληψη των απολυθέντων στη ΝΕΟΣΕΤ.