Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

ΚΡΑΣΙ

Κρασί: Ανατροπή σκηνικού
στην παγκόσμια σκακιέρα

Ανατράπηκαν φέτος τα δεδομένα στην παγκόσμια οινική παραγωγή, καθώς η Ιταλία πέρασε στην πρώτη θέση διεθνώς στην παραγωγή κρασιών με 45,5 εκατ. εκατόλιτρα (+7% σε σχέση με την προηγούμενη αμπελουργική περίοδο), μια και η γαλλική παραγωγή κρασιών υποχώρησε κατά την τρέχουσα αμπελουργική περίοδο στα 43,6 εκατ. εκατόλιτρα (-6% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο).
Με βάση τα νεώτερα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να παραμένει ο υπ΄ αριθμόν 1 παραγωγός, καταναλωτής, εξαγωγέας και εισαγωγέας κρασιών στον κόσμο. Η συνολική κοινοτική παραγωγή κρασιών κατά την τρέχουσα αμπελουργική περίοδο 2008-9 εμφανίζεται μειωμένη κατά 1%.
Η διεθνής οικονομική κρίση έχει αγγίξει πλέον και τον κλάδο του κρασιού, καθώς η κατανάλωση στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται φέτος να μειωθεί. Όσον αφορά στο εμπόριο, το 2008 οι κοινοτικές εξαγωγές κρασιών υποχώρησαν σε ποσότητα κατά 5%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, αλλά αυξήθηκαν κατά 11% σε αξία. Την ίδια χρονική περίοδο οι εισαγωγές κρασιών από τρίτες εκτός Κοινότητας χώρες μειώθηκαν κατά 4%.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για το ύψος της καινούργιας σοδειάς (2009-10) κρασιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουν λόγο για διατήρηση της παραγωγής στα περσινά επίπεδα, με πιθανόν μια ελαφρά άνοδο της τάξης των 2 εκατ. εκατολίτρων.
Παρά την κάμψη της κατανάλωσης, η νέα σοδειά προβλέπεται να ξεκινήσει με ακόμα χαμηλότερα αποθέματα από ότι πέρυσι, ενώ περαιτέρω κάμψη εκτιμάται και για τις εισαγωγές, όπως επίσης ελαφρά αρνητικά θα επηρεαστούν και οι εξαγωγές κοινοτικών κρασιών.