Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

ΑΠΟΔΗΜΟΙ

Θετικό το ΣΑΕ για
"ψήφο αποδήμων"

Την κατ' αρχήν θετική γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών "Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές, από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο Εξωτερικό", εξέφρασαν ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης και οι Συντονιστές των Περιφερειών ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, Καναδά Κώστας Μενεγάκης και Ασίας - Αφρικής Χάρης Γκουβέλης κατά την ενημέρωση που έκαναν επί του θέματος στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημοσίας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης και Αποδήμου Ελληνισμού.
"Ζούμε ιστορικές στιγμές με την κατάθεση του παρόντος νομοσχεδίου", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΑΕ, επισημαίνοντας ότι "το νομοσχέδιο δίδει την δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους τόπους διαμονής μας και για αυτό λέμε ότι δεχόμαστε την ψήφο που μας δίνεται".
Επίσης, ζήτησε να συμπεριληφθεί η δυνατότητα εκλογής, πέραν της κάλπης και με επιστολική ψήφο, να υπάρξει δέσμευση των πολιτικών κομμάτων ώστε να υπάρξει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση των θέσεων του ΣΑΕ, όπως και να προχωρήσει άμεσα το θέμα της καταγραφής των ομογενών σε εκλογικούς καταλόγους.
Σχετικά με το αίτημα του ΣΑΕ να δημιουργηθούν εκλογικές περιφέρειες αποδήμων, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος, που σήμερα δεν το προβλέπει.
"Γι' αυτό καταφύγαμε σε έναν έμμεσο τρόπο εκπροσώπησης, μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπου κάθε κόμμα μπορεί να εκλέξει έως και τουλάχιστον τρεις ομογενείς βουλευτές", τόνισε ο υπουργός. Για την επιστολική ψήφο ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι μπορεί με μεταβατική διάταξη να δίδεται σε επόμενη κυβέρνηση η δυνατότητα, με προεδρικό διάταγμα, να ψηφίζουν οι ομογενείς με επιστολή.
Την τακτική της άρνησης που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ επέκρινε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Θεόδωρος Κασσίμης, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση, με την κατάθεση του νομοσχεδίου, ζήτησε άμεσα από όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε να συμπεριληφθούν ως τροποποιήσεις κατά τη συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής.