Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Σ. Χατζηγάκης

Πηγή ανάπτυξης
ο διατροφικός πολιτισμός

Ο διατροφικός πολιτισμός είναι το επόμενο στάδιο της πράσινης ανάπτυξης η οποία αποτελεί προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό χώρο δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης μιλώντας στην σύνολο των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γίνεται στην Πράγα.
Ο κ. Χατζηγάκης επεσήμανε ότι η Ευρώπη με τα μοναδικά ποιοτικά προϊόντα της έχει άλλη μια ευκαιρία περιφερειακής ανάπτυξης και προστασίας του καταναλωτή.
Ζήτησε δε από την ευρωπαϊκή ένωση να απλουστεύσει τις διαδικασίες για τα προϊόντα ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης) και κάλεσε την επιτροπή να θεσπίσει δράσεις μέσω του δεύτερου Πυλώνα χρηματοδότησης για την παραγωγή και την εμπορία των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.
«Ενδεικτικό στοιχείο της πολιτικής μας», είπε «αποτελεί η πρόβλεψη στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου, σημαντικού αριθμού μέτρων και πόρων για την προώθηση της ποιότητας, όπως η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, τα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης της φυτικής και ζωικής παραγωγής, οι επενδύσεις για ποιοτικά προϊόντα κλπ.».
Ο κ. Χατζηγάκης επεσήμανε στη συνέχεια τα σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσει περισσότερο η Ε.Ε.
Συγκεκριμένα:
• Στην αντιμετώπιση της αναθεώρησης ή της βελτίωσης των υφισταμένων προτύπων εμπορίας, όπως επίσης και η εισαγωγή νέων συστημάτων ενδείξεων ποιότητας. Σε κάθε περίπτωση τα ισχύοντα συστήματα θα πρέπει να απλοποιηθούν, να εξορθολογισθούν ακόμα περισσότερο, να διαθέτουν μεγαλύτερη διαφάνεια και να παρέχουν επαρκή πληροφόρηση στον καταναλωτή.• Στην επιπλέον ενδυνάμωση της προστασίας σε διμερές και σε πολυμερές επίπεδο του συνόλου των καταχωρισμένων ονομασιών (γεωγραφικές ενδείξεις).
• «Για μας», τόνισε ο κ. Χατζηγάκης, «είναι αυτονόητη η επιβολή αυτεπάγγελτης διοικητικής προστασίας των καταχωρισμένων ονομασιών, στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο σημείο αυτό θεωρούμε ότι η συμβολή της Επιτροπής μπορεί να είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική.
• Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το σύστημα των γεωγραφικών ενδείξεων (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης) αποτελεί εργαλείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ως εκ τούτου θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η χρησιμοποίησή του.
• Επίσης, για να διατηρηθεί ο χαρακτήρας και η συνοχή του καθεστώτος (ΠΟΠ και ΠΓΕ) και να ενισχυθεί η αξιοπιστία του θεωρούμε ότι θα πρέπει το πεδίο εφαρμογής να περιορίζεται αποκλειστικά σε είδη διατροφής».
• Στα εμπορικά σήματα και στις γεωγραφικές ενδείξεις, που είναι συστήματα τα οποία εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες και θα πρέπει να λειτουργούν παράλληλα και όχι εναλλακτικά. • Στους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς των βιολογικών προϊόντων (πολλά ιδιωτικά πρότυπα, εισαγωγές βιολογικών προϊόντων από τρίτες χώρες μειωμένης αξιοπιστίας, λόγω μη αναγραφής της χώρας προέλευσης, διαφοροποιημένα ανώτατα όρια ανίχνευσης απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών, κίνδυνοι επιμόλυνσης από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς)
Στην ενδυνάμωση της προστασίας των «παραδοσιακών προϊόντων» και η βελτίωση της ελκυστικότητας του μέτρου αυτού για τους παραγωγούς.