Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

ΔΕΗ

Τ. Αθανασόπουλος: Εκ νέου διαφωνία
με Χατζηδάκη για λιθάνθρακα

Τη διαφωνία του απέναντι στην επιλογή της κυβέρνησης να μη συμπεριλάβει το λιθάνθρακα στο μείγμα καυσίμων της ηλεκτροπαραγωγής εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή με θέμα «Οι καταναλωτές ρωτούν, η ΔΕΗ απαντά».
Αναφερόμενος στον εξοστρακισμό, εδώ και δύο περίπου μήνες δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, του λιθάνθρακα από το μείγμα καυσίμων που θα χρησιμοποιηθεί στην ηλεκτροπαραγωγή τα επόμενα χρόνια ο κ. Αθανασόπουλος είπε:
«Είμαστε βέβαιοι για την ορθότητα του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς στη χώρα μας ενεπλάκημεν σε μια συζήτηση υπέρ του ενός ή του άλλου καυσίμου, η οποία μας πήγε αρκετά πίσω».
Το θέμα, συνέχισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, είναι πως μας λείπει το όραμα στη χάραξη ενεργειακής πολιτικής και αυτό είναι κάτι που σχετίζεται με την επάρκεια, τις χαμηλές τιμές για τον καταναλωτή και το όσο το δυνατό πιο καθαρό περιβάλλον.
Αύξηση κερδών δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του 2009
Στην ίδια ημερίδα ο κ. Αθανασόπουλος παρουσίασε στοιχεία για τη μέχρι τώρα πορεία τόσο της τιμής αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρική όσο και για το πως επηρεάζει αυτή το μέσο έσοδο της ΔΕΗ.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι λόγω της θεαματικής πτώσης των τιμών των καυσίμων διεθνώς η ΔΕΗ αγοράζει σήμερα την κιλοβατώρα προς 7,20 λεπτά έναντι 10,2 λεπτά το 2008, γεγονός που σημαίνει όφελος γύρω στο 30%. Σαν αποτέλεσμα το μέσο έσοδο της ΔΕΗ για το 2009 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 10,14 λεπτά έναντι 9,7 λεπτών του 2008, κάτι που δείχνει ότι η φετινή χρονιά ίσως να ξεπεράσει από πλευράς κερδοφορίας για την επιχείρηση και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Ερωτηθείς πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, που παρευρέθηκε στην ημερίδα, για το κατά πόσο αυτή η μείωση του κόστους της ΔΕΗ πρόκειται να μετακυλιστεί στον τελικό καταναλωτή μέσω ενδεχόμενης μείωσης των τιμολογίων αποστασιοποιήθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν ξέρω, δεν έχω δει τα στοιχεία».
Πολλά παράπονα ακούστηκαν στην ίδια ημερίδα εκ μέρους καταναλωτικών οργανώσεων αλλά και του Συνηγόρου του Καταναλωτή σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί στους πελάτες της επιχείρησης η απότομη πτώση της τάσης και τις συνεπακόλουθες ζημιές που αυτή προκαλεί στις οικιακές συσκευές.

Απαντώντας στα παράπονα ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Ν.Χατζηαργυρίου ανέφερε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η ΔΕΗ συμμορφώνεται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων και αποζημιώνει τους πελάτες της για το 50% τους κόστους της βλάβης που υπέστησαν οι συσκευές τους.
Ο Ενεργειακός απο reporter