Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

"Μέτρα θωράκισης
της χώρας"

«Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την εξέλιξη που έχει πάρει η νέα γρίπη καθώς και για τα μέτρα θωράκισης της χώρα μας το τελευταίο διάστημα, που τη διασφαλίζουν από την κλιμακούμενη ανάπτυξη της νόσου.
Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι μέσα στα λογικά πλαίσια, σημειώνοντας ότι είναι θετικό πως όλα τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι θωρακισμένη και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και για τον μήνα Σεπτέμβριο οπότε και ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων.
Το σημαντικό είναι ότι είμαστε σε ετοιμότητα, έχουν δοθεί οδηγίες σε όλες τις υπηρεσίες και έχουν ετοιμαστεί μεγάλα νοσοκομεία δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος. Διάλογος για θέματα Δημόσιας Τάξης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος ανακοίνωσε πως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, με επιστολή του προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ζητά να ορίσουν εκπροσώπους για σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών για θέματα Δημόσιας Τάξης.
Η κυβέρνηση, είπε, σταθερά και με συνέπεια επιδιώκει τη συνεννόηση με όλα τα κόμματα σε θέματα σημασίας και σπουδαιότητας για τη χώρα και τους πολίτες. Υπενθύμισε ανάλογη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού η οποία, όπως είπε, προσέκρουσε «κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε στείρο μόνιμο "όχι"».
Ο κ. Αντώναρος, υπενθύμισε πως ανάλογη επιστολή είχε στείλει ο κ. Μαρκογιαννάκης και πριν από ένα μήνα, στις 5 Μαΐου, χωρίς να πάρει απάντηση από τα κόμματα και εξέφρασε την ελπίδα, αυτή τη φορά, η στάση τους να είναι πιο εποικοδομητική.
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αρνείται τη συμμετοχή του, τη συμβολή του, τις ιδέες που έχει για τη διαμόρφωση πολιτικών σε θέματα κεφαλαιώδους σημασίας. Ειδικά όταν πρόκειται για την προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας και εξυπηρέτησης του πολίτη» επισήμανε ο κ. Αντώναρος. Τόνισε επίσης πως όσοι, αν αρνηθούν, θα φέρουν ακέραια την ευθύνη του "όχι" και η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της.
Μπορεί κάποιοι να περιορίζονται σε γενικόλογα ευχολόγια ή να παρουσιάζουν ως δήθεν δικές τους πρωτοβουλίες δράσεις που ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή. Η αλήθεια δεν κρύβεται», συνέχισε και σημείωσε πως χάρις στις διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. «Μας ενδιαφέρουν τα χειροπιαστά αποτελέσματα και όχι οι πρόσκαιρες και εκκωφαντικές τυμπανοκρουσίες στις οποίες καταφεύγουν κάποιοι ελπίζοντας ότι η φωνή τους θα ακουστεί», συμπλήρωσε.
Ο κ. Αντώναρος είπε επίσης πως θα έχει άδικο όποιος κάνει λόγο για διάλογο εκ των υστέρων: Δεν έχει καμία βάση τέτοια μομφή γιατί η κυβέρνηση πρέπει να κάνει το καθήκον της, γιατί από αρχές Μαίου υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση στα κόμματα και γιατί ο διάλογος σε συγκεκριμένα θέματα είναι διαρκής.
Απαντώντας σε όσους λένε ότι η κυβέρνηση σύρθηκε σ’αυτά τα θέματα λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, είπε ότι ισχύουν όλα όσα έχει πει και ότι η κυβέρνηση δρα συνεχώς όλο αυτό το διάστημα με πρωτοβουλίες.
Ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση πήρε - αντίθετα από το ΠΑΣΟΚ - μέτρα όπως η κατασκευή των κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών και εδώ και τρία χρόνια δραστηριοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου οι δικές μας ανησυχίες να ακουστούν.
Παράλληλα ανέφερε ότι ο υπουργός Εσωτερικών σε αντίθεση με τους προκάτοχους του επί ΠΑΣΟΚ, έχει συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και αναφέρθηκε στην προσπάθεια του πρωθυπουργού για δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.
Για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είπε ότι περιμένει να κατατεθούν στον επικείμενο διάλογο και πως όλα θα μελετηθούν. Με αφορμή άλλη ερώτηση είπε ότι η συνεννόηση δεν προϋποθέτει συμφωνία επί όλων των θεμάτων.
Σε ό,τι αφορά την απέλαση λαθρομεταναστών, τόνισε ότι δεν υπάρχει ενιαία απαγόρευση και πως η κάθε περίπτωση ελέγχεται ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι οικονομικοί μετανάστες.