Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Επιστολή Προέδρου ΕΝΑΕ
στους Υπουργούς Εσωτερικών,
Μεταφορών, Παιδείας και Οικονομικών
Επιστολή στους Υπουργούς Εσωτερικών, Μεταφορών & Επικοινωνιών, Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων και Οικονομίας & Οικονομικών απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος για το θέμα μεταφοράς των μαθητών.
Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της επιστολής:
Αθήνα, 1η Ιουλίου 2009 Α.Π.: 785
Προς:
(1) Κο Προκόπη Παυλόπουλο Υπουργό Εσωτερικών
(2) Κο Ευριπίδη Στυλιανίδη Υπουργό Μεταφορών & Επικοινωνιών
(3) Κο ‘Αρη Σπηλιωτόπουλο Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρ/των
(4) Κο Νικόλαο Λέγκα Υφυπουργό Οικονομίας & Οικονομικών
Κοινοπ.: κ.κ. Προέδρους Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και Νομάρχες
Θέμα: Μεταφορά μαθητών.
Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας παλεύουν κυριολεκτικά να εφαρμόσουν τον κυκεώνα των παραπάνω διατάξεων με ελλειπές προσωπικό και μέσα και με ανεπαρκείς οικονομικούς πόρους.
Το σχολικό έτος 2008-9 έληξε με συσσωρευμένα προβλήματα για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις από την άσκηση της αρμοδιότητας μεταφοράς των μαθητών, ενώ σε λιγότερο των δυόμισι μηνών διάστημα, αρχίζει το νέο σχολικό έτος με δυσοίωνες προοπτικές.
Και μπορεί μεν οι δευτεροβάθμιοι ΟΤΑ να παλεύουν με το μη επαρκές προσωπικό τους και τα ελλειπή μέσα που διαθέτουν να διασφαλίσουν τη μεταφορά των μαθητών, με κάθε πρόσφορο τρόπο, από δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές προς τα σχολεία όπου φοιτούν, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προσπάθεια της πολιτείας αφενός να εξασφαλίσει στους νέους, που κατοικούν μακριά από τα λειτουργούντα σχολεία, το δικαίωμα στη συνταγματικά κατοχυρωμένη δωρεάν παιδεία αφετέρου δε στην κατά το δυνατόν καταπολέμηση ορισμένων από τα αίτια που οδηγούν στην εγκατάλειψη της υπαίθρου, από την άλλη πλευρά όμως η κεντρική διοίκηση δεν ανταποκρίνεται στην αναγκαία οικονομική κάλυψη των δαπανών που απαιτεί αυτό το έργο.
‘Όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, σε σειρά παλαιοτέρων έγγράφων μας, το θέμα της μεταφοράς των μαθητών αναδεικνύεται σε δυσεπίλυτο πρόβλημα με σημαντικές επιπτώσεις στη φοίτηση των μαθητών αλλά και των αναδόχων μεταφορέων (ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, ταξί, αγοραία):
1. Ο μαθηματικός τύπος της προ δεκαετίας εκδοθείσας ΚΥΑ (ΕσΔΔΑ, ΜεταφΕπικ, ΕθΠΘ) ΙΒ/6071/26.08.1998 για τον υπολογισμό της μεγίστης αποζημίωσης (κόστος χιλιομετρικής απόστασης) των μεταφορέων, δεν ανταποκρίνεται πλέον στα σύγχρονα δεδομένα. Το αυξημένο κόστος των καυσίμων και της συντήρησης των οχημάτων, η διασπορά των μαθητών, η παύση λειτουργίας σχολείων ελλείψει μαθητών και η εξαιτίας αυτών των παραγόντων αδυναμία σχεδιασμού και εκτέλεσης δρομολογίων σε συνδυασμό με την απροθυμία προσέλευσης και υποβολής προσφορών από αξιόπιστους μεταφορείς στους διαγωνισμούς, απαιτεί νέες ρυθμίσεις με στόχο την ευελιξία του τρόπου κοστολόγησης και διάθεσης των σχετικών κονδυλίων.
2. Οι συνεχείς αναπροσαρμογές των κομίστρων των ταξί με πιο πρόσφατη αυτή της 24ης Απριλίου 2009 (Απόφαση Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Α 5790/575 – ΦΕΚ Β’ 756/24-4-2009), διογκώνουν το ήδη οξύ πρόβλημα του κόστους μεταφοράς των μαθητών.
3. Απαιτούνται νέες ευέλικτες ρυθμίσεις και για την διεξαγωγή των διαγωνισμών αφού ο χρόνος που μεσολαβεί από τη λήξη του σχολικού έτους μέχρι την έναρξη του νέου δεν είναι επαρκής για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών ενώ κατά προτεραιότητα θα πρέπει να διεξάγεται ο προσυμβατικός έλεγχος των σχετικών συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τα συσσωρευμένα χρέη των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων προς τους μεταφορείς από τα προηγούμενα σχολικά έτη είναι δυσβάστακτα. Για το σχολικό έτος που έρχεται το απαιτούμενο ποσό θα είναι κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος αφού αναμένεται γενική αύξηση του κόστους μετακινήσεων των μαθητών ενώ θα πρέπει να δοθεί άμεση λύση στην καταβολή των οφειλών που προαναφέρθηκαν.
Είναι σαφές Κύριοι Υπουργοί ότι τα προβλήματα μεταφοράς των μαθητών απαιτούν άμεσες λύσεις, με τόλμη αλλά και με κοινωνική ευαισθησία.
Οι γονείς αγωνιούν, οι μαθητές κινδυνεύουν να χάσουν μαθήματα, οι μεταφορείς δικαίως διαμαρτύρονται και όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι, γονείς, μαθητές και μεταφορείς, επιρρίπτουν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις την ευθύνη των προβλημάτων τους.
Για μια οριστική και βιώσιμη λύση του προβλήματος ζητούμε την αναμόρφωση του σημερινού αναχρονιστικού νομοθετικού πλαισίου στη βάση της ίσης αντιμετώπισης των μαθητών, της μείωσης του υψηλού κόστους, της απλούστευσης των διαδικασιών, του περιορισμού των αρμόδιων φορέων και του σαφούς τρόπου προσδιορισμού του κόστους δαπάνης του έργου, προσαρμοσμένου πλέον στις σημερινές συνθήκες.
Προτείνουμε:
1. Να καθοριστούν με νόμο ως απολύτως μεταβιβαστικές πληρωμές οι δαπάνες μεταφοράς μαθητών, καθώς και οι δαπάνες στέγασης σχολείων και υπηρεσιών εκπαίδευσης και οι λειτουργικές ανάγκες των τελευταίων και να οριστεί ο ακριβής χρόνος καταβολής τους.
2. Να καλυφθούν το ταχύτερο δυνατό οι εκκρεμείς οφειλές για μεταφορές μαθητών μέχρι και τον Ιούνιο του 2009.
3. Να αναμορφωθεί-τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της μεταφοράς μαθητών από τον τόπο διαμονής στο σχολείο φοίτησής τους, πληρώνοντας τους κατωτέρω σκοπούς: Να αντιμετωπίζει ισότιμα τους μαθητές ανεξαρτήτως του σχολείου που φοιτούν (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Επαγγελματικών Λυκείων, Μουσικών Σχολείων, Ειδικής Αγωγής, Αποδήμων Ελληνοπαίδων κ.ά.).
Να προσδιορίζει επακριβώς και να περιορίζει το κόστος μεταφοράς.
Να περιορίζει τις πολυδαίδαλες, χρονοβόρες και ατελέσφορες διαδικασίες και να αναδιατάσσει τις αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων με στόχο την ταχύτητα, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.
Είμαστε στη διάθεσή σας για μεταξύ μας συνεννόηση και συνεργασία προκειμένου να συμβάλλουμε περαιτέρω στην αντιμετώπιση του όλου θέματος.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να λυθεί το δύσκολο και ακανθώδες αυτό πρόβλημα.
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Δράκος