Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Χιλιάδες τηλεφωνήματα

«Φωτιά»
πήρε ο τετραψήφιος αριθμός
κατά του καπνίσματος

Χιλιάδες τηλεφωνήματα δέχθηκε την πρώτη ημέρα λειτουργίας του ο ειδικός τετραψήφιος αριθμός (1142) τού υπουργείου Υγείας, απ' όπου παρέχονται πληροφορίες για τα αντικαπνιστικά μέτρα και στον οποίο οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν παραβάσεις.
Σύμφωνα με το
Βήμα, το 1142 δέχθηκε χθες, Τετάρτη, 10.086 κλήσεις (από τις 08.00 ως τις 18.00). Το 69% των πολιτών ζητούσε διευκρινίσεις για την εφαρμογή του νόμου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κ.ά.) και το 31% ήθελε να ενημερωθεί για την εφαρμογή του σε χώρους εργασίας.
Πάνω από το 90% των καλούντων είναι θετικοί όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο και τηλεφωνούσαν για να μάθουν πώς θα εφαρμόσουν τον νόμο.

Συνολικά έγιναν 44 καταγγελίες για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου, εκ των οποίων 30 αφορούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 13 χώρους εργασίας, κυρίως του δημόσιου τομέα.
Υπενθυμίζεται πως τα πρόστιμα για τους πολίτες που θα παραβούν τον νόμο κυμαίνονται από 50 ώς 500 ευρώ, για τους υπευθύνους των καταστημάτων από 1.000 ώς και 2.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής, ενώ υπάρχει δυνατότητα προσωρινής ανάκλησης της πώλησης προϊόντων καπνού από τα ειδικά καταστήματα και της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.
Πάντως, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενος γενικής απαγόρευσης του καπνίσματος εάν μέχρι τον Ιανουάριο του 2010 διαπιστωθεί πως ο νόμος πάσχει.