Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Περιήγηση στη
"γη όπου γεννήθηκαν οι μύθοι"


Ένα λεύκωμα που αναδεικνύει τον ορεινό πλούτο της θεσσαλικής γης, την ιστορία, την παράδοση, τα προϊόντα, αλλά και τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων της, εξέδωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αξιοποιώντας το πρόγραμμα "Mediterritage", ένα από τα πιο αξιόλογα προγράμματα ανταλλαγής εμπειριών στην αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των ορεινών περιοχών της Μεσογείου.
Στο λεύκωμα "Ορεινή Θεσσαλία" αναδεικνύεται το ξεχωριστό γεωγραφικό ανάγλυφο της Θεσσαλίας, με τις ψηλές οροσειρές και τις επιβλητικές κορυφές να διαδέχονται η μία την άλλη, δημιουργώντας ένα από το πιο εντυπωσιακά ορεινά τοπία της χώρας.
Ο Όλυμπος, η μυθική κατοικία των 12 θεών και το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με ύψος 2.917 μ., ο Κίσσαβος ή Όσσα, με τα πυκνά δάση και τις βαθιές χαράδρες, το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων με τις κατάφυτες πλαγιές του, η Νότια Πίνδος και τα Άγραφα με τους μοναδικούς φυσικούς σχηματισμούς, η Όθρη, το Μαυροβούνι και τα Αντιχάσια προσκαλούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει τον οικολογικό τους πλούτο, τη σπάνια φυσική τους ομορφιά και τη φιλοξενία των ανθρώπων τους.
Ειδική αναφορά κάνει το λεύκωμα στα θεσσαλικά βουνά. "Στη γη που γεννήθηκαν οι μύθοι -αναφέρεται χαρακτηριστικά- οι εμπειρίες δεν τελειώνουν ποτέ".
Στο παράρτημα αυτό γίνεται ιδιαίτερη μνεία -μεταξύ άλλων- στον Όλυμπο, που διαθέτει ένα από τα σπανιότερα οικοσυστήματα χλωρίδας και πανίδας (αντικείμενο μελέτης για πολλούς επιστήμονες), ένα μεγάλο μέρος του έχει χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός, ενώ η UNESCO κήρυξε το βουνό "Απόθεμα Βιόσφαιρας.
Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα, "συναντούμε ακόμη τον Κίσσαβο ή Όσσα, ένα βουνό καλυμμένο από πυκνά δάση- ένα μεγάλο τμήμα του έχει χαρακτηρισθεί "Αισθητικό Δάσος της Όσσας" και προστατεύεται από το πανευρωπαϊκό Δίκτυο Φύση 2000 (Natura 2000)- αλλά και το Πήλιο, με την έντονη βλάστηση και τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.
Οι οικότοποί του, μάλιστα, έχουν ενταχθεί στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Στο ανατολικό άκρο της κεντρικής Πίνδου βρίσκεται το Κερκέτιο Όρος ή Κόζιακας. Στα φαράγγια του υπάρχουν δάση ελάτης και δρυός, που αποτελούν σημαντικούς βιότοπους.
Ποικιλία σημαντικών οικοτόπων υπάρχει και στην περιοχή του Ασπροποτάμου, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες πηγές του Αχελώου. Επίσης, στο ίδιο λεύκωμα τονίζεται πως στοιχεία της ιδιαίτερης πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Ελλάδας, (από την προϊστορική μέχρι τη σύγχρονη εποχή), κάνουν παντού αισθητή την παρουσία τους, μέσα από τα διάσπαρτα μνημεία, τους ναούς, τα βυζαντινά κάστρα και τα τείχη.
Ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, που προστατεύεται από την UNESCO, είναι τα φημισμένα μοναστήρια στα Μετέωρα, στο Νομό Τρικάλων.
Η ορεινή Θεσσαλία κρύβει στα "σπλάχνα" της και δεκάδες γραφικά χωριά και διατηρητέους οικισμούς, "σκαρφαλωμένους" στις πλαγιές των βουνών, που προσφέρουν ποικίλες επιλογές για διαμονή σε παραδοσιακούς ξενώνες και καταλύματα, ακολουθώντας την τοπική αρχιτεκτονική και το φυσικό τοπίο.
Στα Τρίκαλα, ανακαλύπτει ο επισκέπτης μια σειρά από γραφικά και φιλόξενα ορεινά χωριά, όπως η Πύλη, η Ελάτη, το Περτούλι, η Καστανιά, το Νεραϊδοχώρι και οι οικισμοί του Ασπροποτάμου, που προσφέρουν ποικιλία καταλυμάτων.
Το Πήλιο φημίζεται για τους δεκάδες παραδοσιακούς οικισμούς του -π.χ. Μακρυνίτσα, Βυζίτσα, Ζαγορά και Μηλιές- ξεχωριστούς για την ομορφιά, την τοποθεσία και την ιστορία τους.
Μια σειρά από προσεγμένα καταλύματα, που ακολουθούν την ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, προσφέρουν κι εδώ ζεστή και άνετη φιλοξενία.
Τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πέτρινα γεφύρια και οι πηγές κάτω από αιωνόβια πλατάνια είναι ιδανικά για αναζωογονητικούς περιπάτους, ενώ στις μικρές ταβέρνες της ορεινής -και όχι μόνο- Θεσσαλίας, η γεύση έχει την αυθεντικότητα της φύσης και της παράδοσης.
Τοπικά προϊόντα με άρωμα βουνού αποτελούν γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσει ο επισκέπτης στα χωριά της περιοχής.
Στην Καρδίτσα, ξεχωρίζουν τα ντόπια ζυμαρικά, το τσίπουρο και το κρασί από ντόπιες ποικιλίες, τα χωριάτικα λουκάνικα, αλλά και οι νόστιμες πίτες.
Στη Λάρισα, μπορεί κάποιος να δοκιμάσει φέτα και γαλακτοκομικά προϊόντα από την Ελασσόνα, αλλά και κρέας από ντόπια βοοειδή.
Στη Μαγνησία, φημισμένα είναι τα γλυκά κουταλιού, τα μήλα Ζαγοράς, αλλά και τα φαγητά του Πηλίου, όπως το σπετζοφάι, η φασολάδα και οι παραδοσιακές πίτες Σκοπέλου. Στο νομό Τρικάλων, τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί ορεινό τυρί, ελατόμελο, τσίπουρο, αρωματικά βότανα, σπιτικά λικέρ, γλυκά και μαρμελάδες, αλλά και κρασιά από ιδιαίτερες ποικιλίες σταφυλιών.


Από Ιούλιο... χειμώνα
Μπορεί να βρισκόμαστε σχεδόν καταμεσής του καλοκαιριού, αλλά οι "πιστοί" των χειμερινών αποδράσεων μπορούν να προετοιμαστούν από τώρα, χάρη στο πλήθος των πληροφοριών που διαθέτει ο οδηγός για το χειμερινό τουρισμό στο Νομό Τρικάλων.
Σε απόσταση 20 χλμ από την Πύλη Τρικάλων -αναφέρει το λεύκωμα- βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, που είναι κατάλληλο για σκι, αρκετούς μήνες το χρόνο. Διαθέτει τρεις πίστες διάφορων επιπέδων δυσκολίας, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού, καθώς και δύο ξενώνες.
Επίσης, στα γύρω λιβάδια μπορεί κανείς να ασχοληθεί με το snowraft, ενώ οι πλαγιές των βουνών προσφέρουν ποικίλες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, που οδηγούν σε τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς.
Στο Νομό Λάρισας, οι κορυφές του Ολύμπου και της Όσσας αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για ποικίλες χειμερινές δραστηριότητες, σε μερικές από τις καλύτερες φυσικές πίστες στην Ελλάδα, παρέχοντας παράλληλα σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες.
Στο Νομό Μαγνησίας, το Πήλιο συνδυάζει μοναδικά το πανέμορφο φυσικό τοπίο με τις σύγχρονες υποδομές για χειμερινά σπορ και δραστηριότητες. Σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από το Βόλο και κοντά στον οικισμό Χάνια, υπάρχει Κέντρο Ορεινών Δραστηριοτήτων. Εκεί, μέσα σε ένα δάσος από οξιές και αγριόλευκες και με πανοραμική θέα στη θάλασσα, λειτουργεί οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, με καταφύγιο, εστιατόρια, ξενώνες και άλλες υπηρεσίες. Διαθέτει τρεις κύριες πίστες κατάβασης και δίκτυο χιονοδιαδρόμων, ενώ λειτουργούν ακόμη πίστες αντοχής και αρχαρίων. Προσφέρει, επίσης, τη δυνατότητα για συναρπαστικές υπαίθριες δραστηριότητες, που θα ικανοποιήσουν τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας.
Στο Νομό Καρδίτσας, οι πλαγιές των Αγράφων προσφέρονται για ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, που ξεκινούν από οργανωμένα ορειβατικά καταφύγια ή από χωριά της περιοχής και φθάνουν σε επιβλητικές κορυφές, με πανοραμική θέα, ασύγκριτης ομορφιάς.
Στο μικρό χιονοδρομικό κέντρο Καραμανώλη, ενοικιάζονται σκούτερ χιονιού αλλά και εξοπλισμός για σκι από τον Ορειβατικό - Χιονοδρομικό Όμιλο Καρδίτσας για ξεχωριστές στιγμές διασκέδασης, ενώ ο γύρω δασικοί δρόμοι προσφέρονται για ορειβατικό σκι αντοχής.
Αξίζει μια βόλτα στις χιονισμένες όχθες της λίμνης Ν. Πλαστήρα, όπου η θέα του λευκού τοπίου μένει πραγματική αξέχαστη.