Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:Μεταρρυθμίσεις χωρίς χρονοτριβή

Πρόγραμμα ελέγχου των δαπανών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Ο Κ.Καραμανλής ζήτησε να προχωρήσουν

οι μεταρρυθμίσεις άμεσα


Διαρθρωτικές αλλαγές εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σήμερα, μετά τη σύσκεψη που είχε στο υπουργείο Οικονομίας. Ο Κ.Καραμανλής ζήτησε να προχωρήσουν χωρίς χρονοτριβή το νέο σύστημα ελέγχου για τα φάρμακα, η ενιαία αρχή για τη μισθοδοσία και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η μείωση του αριθμού φορέων, καθώς και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.
Ο κ. Καραμανσλής επεσήμανε
ότι η κρίση έχει πλήξει όλες ανεξαιρέτως τις χώρες και ότι η ελληνική οικονομία δέχεται σοβαρές πιέσεις, οι οποίες προστίθενται σε χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες.Το μεγαλύτερο βάρος για την ελληνική οικονομία είναι το δημόσιο χρέος, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για την αποπληρωμή του μόνο φέτος θα χρειαστούν 12 δισ. ευρώ.
Το 2009 θα είναι δύσκολο έτος, αλλά η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θετικό πρόσημο ανάπτυξης και ανεργία κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, σημείωσε ο πρωθυπουργός.«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Οι στόχοι μας δεν είναι εύκολοι και πρώτη προτεραιότητα είναι η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου. Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά και έδωσε σαφείς οδηγίες για εξαντλητικές ποινές σε επίορκους δημόσιους λειτουργούς. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον έλεγχο των δαπανών, επισήμανε ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις είναι επιτακτικές και εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει:
- Στην εφαρμογή του νέου συστήματος για τον έλεγχο στο χώρο του φαρμάκου και των υλικών στον τομέα της Υγείας.
- Στην ηλεκτρονική διασύνδεση του υπουργείου με τις επιχειρήσεις, ώστε να ελέγχεται on line η έκδοση των τιμολογίων.
- Στη μείωση του αριθμού των φορέων του δημοσίου.
- Στη δημιουργία ενιαίας αρχής για την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
- Σε νέο μισθολόγιο για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο.
- Στην απελευθέρωση μιας επιπλέον σειράς κλειστών επαγγελμάτων και στην αντιμετώπιση των αγκυλώσεων που δεσμεύουν τις αγορές.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ολοκληρώθηκε το Γ' ΚΠΣ και ότι στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) έχει ήδη προκηρυχθεί πάνω από το 50% των έργων, ενώ αναφερόμενος στις Συμπράξεις του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), υπογράμμισε ότι έχουν ξεκινήσει οι κατασκευές των πρώτων έργων και ότι από τώρα και στο εξής κάθε μήνας που περνά θα προκηρύσσεται και ένα νέο έργο. «Ζήτησα ακόμη μεγαλύτερη ένταση προσπαθειών, να μην πάει χαμένη ούτε μία μέρα ούτε μία ώρα, ώστε η Ελλάδα να είναι στο τρένο της ανάκαμψης» επισήμανε ο πρωθυπουργός.