Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

«Χάθηκε» χρέος 2,8 δισ. ευρώ


«Ό,τι έγινε, έγινε φανερά»
λένε για τη συμφωνία του 2001
με την Goldman Sachs
«Ό,τι έγινε, έγινε φανερά, δεν κρύφτηκε από κανέναν και κυρίως χωρίς να παραβιάζονται κανόνες της Εurostat», τονίζει στην εφημερίδα Τα Νέα ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Χρ.Σαρδελής, αναφερόμενος στη συμφωνία με την Goldman Sachs, το 2001, που έφεραν στην επιφάνεια οι New York Times.
«Πρόκειται για πρακτικές που ήταν τότε νόμιμες» σχολίασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας πως τέτοιου είδους συμβάσεις ανταλλαγής χρέους δεν χρησιμοποιούνται από την Ελλάδα.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν ζήτησε διευκρινίσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Το 2001, η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα γνωστά σε όλες τις .........
κυβερνήσεις της ευρωζώνης currency swaps. Το συγκεκριμένο «εργαλείο» δούλεψε στην Ελλάδα ως εξής:
Χρέος ύψους 10 δισ. σε δολάρια και γεν μετατράπηκε σε ευρώ, με διαμεσολαβητή την Goldman Sachs. Το «κλειδί» για τη μείωση του χρέους -ή την εξαφάνιση χρέους όπως κατηγορεί την Ελλάδα ο διεθνής Τύπος- ήταν η ισοτιμία.
Τότε, η ισοτιμία ευρώ δολαρίου ήταν στα 0,85 δολάρια. Όμως, η Goldman Sachs φέρεται να «αγόρασε» αυτό το χρέος με ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στα 1,30 δολάρια. Με τον τρόπο αυτό, το χρέος μίκρυνε κατά περίπου 2,8 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα θα άρχιζε να ξεπληρώνει το συγκεκριμένο ποσό χρέους από το 2004 έως και το 2019, με ετήσια επιβάρυνση για το έλλειμμα της τάξεως του 0,15% του ΑΕΠ. Όμως, με παρέμβαση του τότε υπουργού Γ.Αλογοσκούφη, το 2005, η σύμβαση με την επενδυτική τράπεζα επεκτάθηκε έως το 2039.
* Σε ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π.Λαφαζάνης, προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητείται να γίνει γνωστό πόσες και ποιες συμφωνίες οποιασδήποτε μορφής προείσπραξης μελλοντικών δημοσίων εσόδων και κερδών καθώς και οποιεσδήποτε συμφωνίες ανταλλαγής περιουσιακών του στοιχείων έχει συνάψει το Δημόσιο από το 2000 έως σήμερα, πόσες και ποιας μορφής νομισματικές συναλλαγές (currency trade) και για ποιους λόγους έχει συνάψει από το 2000 και ποια ήταν αναλυτικά η νομισματική συναλλαγή δισ. ευρώ του 2001, «την οποία προώθησε η Goldman Sachs και με την οποία απεκρύβη ισόποσος δημόσιος δανεισμός.»