Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Αυτός είναι ήρωας

Κατά τις χθεσινές επιθέσεις
Γαλλία: Απεβίωσε ο χωροφύλακας που είχε πάρει τη θέση ομήρων

Νεκρός είναι ο αντισυνταγματάρχης της Γαλλικής Χωροφυλακής που είχε παραδοθεί στον ένοπλο τρομοκράτη, για να απελευθερώσει ως αντάλλαγμα ομήρους κατά τις επιθέσεις που έγιναν χθες στη νότια Γαλλία, στο όνομα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ.
«Ο αντισυνταγματάρχης Αρνό Μπελτράμ μάς εγκατέλειψε. Πέθανε για την πατρίδα. Η Γαλλία δεν θα ξεχάσει ποτέ τον ηρωισμό του, τη γενναιότητά του, τη θυσία του» ....
έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών. 
«Μια πράξη ηρωισμού σαν κι αυτές που συνηθίζουν οι χωροφύλακες, οι αστυνομικοί που είναι στρατευμένοι στην υπηρεσία του έθνους» κατέληξε ο υπουργός. 
Ο Μπελτράμ υπέκυψε στα τραύματά του, αφού τραυματίστηκε από δύο σφαίρες και δέχτηκε πολλές μαχαιριές από το δράστη, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που σχετίζεται με τις έρευνες.
Ο χωροφύλακας «άφησε ανοιχτό το τηλέφωνό του στο τραπέζι (...) και μόλις ακούσαμε τους πυροβολισμούς η GIGN (επίλεκτη μονάδα των δυνάμεων της τάξης) επενέβη» και σκότωσε το δράστη της επίθεσης, που δήλωνε μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, είχε εξηγήσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο Ζεράρ Κολόμπ.
Ο δράστης, ο Ρεντουάν Λακντίμ, είχε ήδη σκοτώσει δύο ανθρώπους μέσα σε σούπερ-μάρκετ της περιφέρειας της Καρκασόν, στη νότια Γαλλία, όταν ο Αρνό Μπελτράμ «με κίνδυνο της ζωής του, επέλεξε να πάρει τη θέση ομήρων που κρατούνταν στο εσωτερικό του σούπερ-μάρκετ» εξήγησε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν σε συνέντευξη Τύπου.
Ο 45χρονος αξιωματικός «έσωσε ζωές και τιμά το όπλο του και τη χώρα μας» είχε δηλώσει χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αποτίνοντας φόρο τιμής στο «θάρρος» αυτού του χωροφύλακα.
Ο Αρνό Μπελτράμ ανήκε στη Χωροφυλακή του Οντ (νότια Γαλλία) και προηγουμένως είχε διατελέσει διοικητής του λόχου της Αβράνς (δυτική Γαλλία) μέχρι το 2014, πριν γίνει σύμβουλος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικολογίας. Το 2016 προήχθη στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη.
Ήταν παντρεμένος χωρίς παιδιά και τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συμμετάσχει σε μια άσκηση εξομοίωσης φονικού σε σούπερ-μάρκετ της περιοχής, σύμφωνα με την περιφερειακή εφημερίδα La Depeche du Midi.
Οι γαλλικές δυνάμεις τάξης εκπαιδεύονται τακτικά με αυτόν τον τρόπο, για να βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίον επεμβαίνουν σε περίπτωση επίθεσης. 
Με το θάνατο του 45χρονου αξιωματικού της Χωροφυλακής, ο απολογισμός της χθεσινής επίθεσης ανέρχεται πλέον σε τέσσερις νεκρούς.