Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΚΕ 27-06-2018

Εχθές 27 Ιουνίου 2018 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας με θέμα την παραίτηση του προέδρου. Στη συνεδρίαση ο συνδυασμός της Ταξικής Ενότητας έθεσε προ ημερήσιας διάταξης θέμα για λήψη απόφασης 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης  για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας στις 15/07/2018 και ψήφισμα – καταγγελία του επιχειρηματία συνδικαλιστή Καραγεωργόπουλου.
Η υπεράσπιση της Κυριακής αργίας αφορά το σύνολο των εργαζομένων και όχι μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο. Η εργοδοσία επιδιώκει την ολοκληρωτική κατάργηση της Κυριακής αργίας προκειμένου να εντείνει την εκμετάλλευση των...
εργαζομένων και να αυξήσει την κερδοφορία. Η μεθόδευση της κατάργησης της Κυριακής Αργίας είναι μια ακόμα απόδειξη της "δίκαιης ανάπτυξης" που επιδιώκει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ενώ τα συγχαρητήρια που εισπράττει από την εργοδοσία και σε αυτό το μέτωπο είναι μία ακόμη απόδειξη ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων.
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου, πέρα από τη συμμαχία εργοδοσίας και κυβέρνησης, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό που συντάσσεται επί της ουσίας μαζί τους. Το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου, η Ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων έχει προκηρύξει απεργία για κάθε Κυριακή μέχρι τέλος του χρόνου, χωρίς καμιά προσπάθεια ενημέρωσης- οργάνωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων,  οδηγώντας στον εκφυλισμό την έννοια της απεργίας.  

Ο πρόεδρος της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας, Καραγεωργόπουλος, που είναι και εκπρόσωπος τύπου της ΓΣΕΕ, επιχειρηματίας στο επάγγελμα, είναι μία ακόμη απόδειξη ότι προϋπόθεση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας είναι και η απαλλαγή των συνδικαλιστικών οργάνων από τους εκπροσώπους της εργοδοσίας.

Οι ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ του ΕΚΕ μετά από τις προτάσεις της «Ταξικής Ενότητας» και για την προκήρυξη της απεργίας στις 15/07/2018 και για την καταγγελία του συνδικαλιστή Καραγεωργόπουλου δεν απαλλάσσει την πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΕ από τις ευθύνες της, που τα προηγούμενα χρόνια είχε συνεναίσει στο άνοιγμα των καταστημάτων έστω μία Κυριακή, λειτουργώντας ως πολιορκητικός κριός για τη γενίκευση του μέτρου. Μια στάση που είναι σε αγαστή συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Χαλκίδας ο οποίος με τις «Μαύρες Παρασκευές», τις «Λευκές Νύχτες» και τις ανοιχτές Κυριακές εκφράζει τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων για την απελευθέρωση του ωραρίου και στην πράξη υλοποιεί την πολιτική που είναι εχθρική για τους αυτοαπασχολούμενους και τους εμποροϋπάλληλους.

Η υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας μπορεί να γίνει με την οργανωμένη δράση των εργαζομένων του κλάδου μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους που βλέπουν να ασφυκτιούν και να μη βελτιώνεται η κατάστασή τους από την απελευθέρωση του ωραρίου. Δε θα γίνει από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, από την πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, που συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική, τα συμφέροντα της εργοδοσία και να προάγει το συμβιβασμό. Συνεχίζουν την ίδια τακτική και μετά το πρόσφατο συνέδριο του ΕΚΕ, όπως αποδείχτηκε από την πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο από τον νομό αλλά και τη στάση της πλειοψηφίας στην τελευταία απεργία 30/5 όπου για μία ακόμη φορά οι συνδικαλιστές του συμβιβασμού προέτρεψαν την απεργοσπασία. 
Πολλά ερωτήματα προξενούνται και από τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις μελών του ΔΣ του ΕΚΕ το τελευταίο χρονικό διάστημα από τους συγκεκριμένους συνδικαλιστές, με τελευταία αυτή του προέδρου. Η αντικατάστασή του παραπέμφθηκε για επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς μετά από 2 μήνες από τη συγκρότηση του Προεδρείου δεν έχει ολοκληρωθεί η παράδοση του ταμείου στην εκπρόσωπο της Ταξικής Ενότητας,  τακτική που παραπέμπει σε μεθόδους Καραγεωργόπουλου που δεν παρέδιδε το ταμείο στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.