Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Δελτίο Τύπου

 «Η οργάνωση της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων».

Στη σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία των κλαδικών σωματείων τροφίμων και ποτών Εύβοιας – Βοιωτίας, Μετάλλου Εύβοιας, Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ένωση Τεχνιτών οικοδόμων Χαλκίδας στις 19/9, παραβρέθηκαν εργαζόμενοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και αντάλλαξαν σημαντική πείρα από την οργάνωση του αγώνα σε χώρους δουλειάς, έβαλαν κοινό πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα. 
Από τις παρεμβάσεις αναδείχτηκε ότι οι διακηρύξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι μπαίνουμε στην κανονικότητα, ότι η περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη θα μας ωφελήσει, δεν είναι παρά «κενό γράμμα». Απόδειξη είναι ότι την ίδια στιγμή που.....
επιχειρήσεις στην περιοχή καταγράφουν αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας, όπως σε  Αλλατίνη, Παλίρροια, Ζύμη Ψαχνών, Ναυπηγεία, Coca Cola,  προσλήψεις γίνονται μέσω εργολάβων, παραμένει το πάγωμα των μισθών, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ο βασικός μισθός που αντιστοιχεί σε ψίχουλα, η διαφορετική αμοιβή των εργαζομένων κάτω των 25 χρόνων. Ταυτόχρονα υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας εργασίας που οδηγούν σε συχνά εργατικά ατυχήματα, εργαζόμενοι που μένουν απλήρωτοι, εργοδοτική τρομοκρατία. Στο κυνήγι του κέρδους και του ανταγωνισμού των μονοπωλίων συνεχίζονται εξαγορές, οι συγχωνεύσεις, που τελικό σκοπό έχουν την μεγαλύτερη εκμετάλλευση του εργαζόμενου, όπως στην επικείμενη συγχώνευση Νηρέα – Σελόντα.
Το νοσοκομείο της Χαλκίδας με τεράστιες ελλείψεις καλείται να ανταπεξέλθει σε ένα μεγάλο εύρος πληθυσμού, να καλύψει τη βιομηχανική περιοχή, την εθνική οδό κλπ. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου νοσοκομείου Χαλκίδας, η έναρξη της λειτουργίας του, καθυστερούν με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης, ενώ η εμπειρία από άλλα νοσοκομεία κάνει σχεδόν βέβαιη την κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και στο νέο νοσοκομείο.
Στα σχολεία της περιοχής η χρονιά ξεκίνησε με ελλείψεις σε προσωπικό και σε εγκαταστάσεις. Το Μουσικό σχολείο της Χαλκίδας στεγάζει περισσότερα από 100 έφηβους ενώ το κτίριο είχε φτιαχτεί για τις ανάγκες των 50 νηπίων. Παρόμοιες εγκαταστάσεις, πλην εξαιρέσεων, στεγάζουν τους παιδικούς σταθμούς. Η καθαριότητα των πόλεων σχεδιάζεται να παραχωρηθεί σε ιδιώτες και προκειμένου να οδηγηθεί εκεί υποβαθμίζεται μέρα με την ημέρα, οι συμβασιούχοι δρομολογούνται για απόλυση, με τη διοίκηση του Δήμου Χαλκιδέων μάλιστα να είναι απέναντί τους στο δικαστήριο.
Ο ίδιος λόγος, το κυνήγι του επιχειρηματικού κέρδους είναι και η αιτία της όλο και μεγαλύτερης πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας στους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται στην περιοχή. Ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ ενώ βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις τους προωθούν τις business τους σε όλα τα επίπεδα και την ίδια στιγμή η εργατική τάξη και ο λαός υποφέρουν.
Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει πλούσια εμπειρία τι γίνεται όταν μπαίνει μπροστά η οργανωμένη δράση των ταξικών συνδικάτων και μαζικών φορέων, κόντρα στη μοιρολατρία, τις αυταπάτες και τη στάση αναμονής που καλλιεργούν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χέρι – χέρι με τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό. Με τη δράση των ταξικών σωματείων έχουν μπει εμπόδια, έχουν καθυστερήσει, ακυρωθεί προσωρινά πολλά από τα σχέδια των βιομηχάνων των τραπεζιτών και των κυβερνήσεών τους.
Σε χώρους δουλειάς όπως στον Νηρέα, δίνεται η μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, στον Κελαϊδίτη ΑΕ, για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας με δικαιώματα, στη Μελισσοκομική Αθηνών το δικαίωμα στην εργασία με ακύρωση απόλυσης πρωτοπόρου συναδέλφου. Στον Μιμίκο έγινε παρέμβαση για την καταβολή του επιδόματος άδειας που το μονοπώλιο του Φιλίππου δεν είχε καταβάλει. Στην  Bake Hellas μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων η εργοδοσία σταμάτησε να χρησιμοποιεί για τη φύλαξη του εργοστασίου τα σαββατοκύριακα και μάλιστα με αμοιβή ένα εικοσάρικο, τους εργαζόμενους που είχαν ήδη  δουλέψει το πενθήμερό τους. Στη SABO μέσα στο καλοκαίρι έγινε παρέμβαση για προβλήματα. 
Αν δεν υπήρχε αυτή η δράση η ζωή θα ήταν ακόμα πιο βασανιστική. Το ταξικό κίνημα της περιοχής μας ήταν αυτό που έδωσε διέξοδο, άνοιξε το δρόμο για την οργάνωση στους χώρους δουλειάς. Έδωσε διέξοδο ακόμα και στα παιδιά των μελών των σωματείων και εργαζομένων της περιοχής με την επιτυχημένη πρωτοβουλία του Λαϊκού Φροντιστηρίου.
Σε παρέμβαση συναδέλφου από την περιοχή του Κοντοδεσπότι όπου υπήρχε η πρόσφατη φωτιά το καλοκαίρι, αναδείχθηκε η πλήρης απουσία πολιτικής προστασίας καθώς αυτές οι δαπάνες δεν χαρακτηρίζονται επιλέξιμες γιατί δεν αποφέρουν κέρδος. Τη φωτιά στην περιοχή ακολούθησαν οι πλημμύρες και η λάσπη με τις πρώτες βροχές και οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για αποκατάσταση δια στόματος του τότε υπουργού αγροτικής ανάπτυξης φαίνεται ότι χάθηκαν στον ανασχηματισμό… 
Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε η εμπειρία της πρόσφατης παρέμβασης των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Ριτσώνας, ενάντια στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και εξοπλισμό, φάρμακα κλπ. Παράλληλα καταδικάστηκε η ρατσιστική επίθεση εναντίον πρόσφυγα που επέστρεφε στο camp. 
Συνολικά φάνηκε ότι απαραίτητος όρος για την οργάνωση της πάλης είναι οι φορείς να κάνουν ακόμα πιο επιθετική τη δράση τους, με πλατιά εξόρμηση στους εργαζόμενους και το λαό. Να πυκνώσουν οι γραμμές των σωματείων, να δημιουργηθούν μορφές οργάνωσης παντού.
Τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς έδωσαν επόμενο ραντεβού στην εκδήλωση έναρξης του Λαϊκού Φροντιστηρίου στις 25/9, 7μμ στο κτήριο του ΕΠΑΛ στο Βούρκο. Αρχίζουμε την προετοιμασία για συλλαλητήριο στις 18/10 στη Χαλκίδα με ενδιάμεσους σταθμούς κινητοποίηση στη ΔΕΗ ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια στην οποία καταδικάζει η επιχείρηση της εργατικές - λαϊκές οικογένειες, παρεμβάσεις για τις ελλείψεις στην πολιτική προστασία, τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, το ωράριο των καταστημάτων και την Κυριακάτικη Αργία.
Μπαίνουμε μπροστά στην οργάνωση του αγώνα με πλαίσιο διεκδικήσεων: 
1. Μονομερή ολοσχερή διαγραφή του χρέους. Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
2. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο, με Συλλογική Σύμβαση. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία κι Ασφάλεια στη δουλειά, μέτρα προστασίας της μητρότητας, καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης.
3. Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
4. Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ. Οι ΣΣΕ να ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.
5. Να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές νομοθετικές διατάξεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
6. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
7. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις για χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο ακόμα και για 500 ευρώ. Τώρα νόμος που να προστατεύει πλήρως την κύρια κατοικία.
8. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Οχι στη νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.
9. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Να μην εφαρμοσθεί και να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου. 
10. Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις απολύσεις και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.
11. Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων, πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε Υγεία και Παιδεία. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικουρικών, αναπληρωτών. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. 
12. Υποδομές και μέτρα προστασίας του λαού. 
13. Δημόσιες και δωρεάν υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού.
14. Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους εκτός συνόρων. Καμία εμπλοκή στα «σφαγεία» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

Κανείς συμβιβασμός με τη μίζερη ζωή! Καμία ανοχή!
ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

Συνδικάτο Τροφίμων Ποτών Εύβοιας – Βοιωτίας// Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Εύβοιας
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας// Ένωση Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας