Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Με την Χάρη του Τριαδικού Θεού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνεχίζει τις φθινοπωρινές ποιμαντικές περιοδείες του σε Ενορίες της Τοπικής μας Εκκλησίας, σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στα πλαίσια αυτά, την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και κατά την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, η οποία ετελέσθη στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, συλλειτουργούντων του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου,....
του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου του Αρχιμ. Φιλοθέου Θεοχάρη, του Προϊσταμένου του Ι. Ναού Αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου και των Διακ. Νικολάου Πριμηκυρίου και Πορφυρίου Γερμανού. Λίγο πρίν το «Δι΄ευχών» ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, καταθέτοντας την πίστη της Εκκλησίας περί του Τιμίου Σταυρού.

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη πολλών Αγίων μεταξύ των οποίων και ο Όσιος Φιλόθεος ο Πρεσβύτερος, συλλειτουργούντων και αρκετών Ιερέων, με προεξάρχοντα τον εορτάζοντα Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπό του Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη, με την συμμετοχή πολλών ευσεβών χριστιανών. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους τιμωμένους Αγίους, ενώ ευχήθηκε εγκάρδια και στον εορτάζοντα Κληρικό του.

Την επομένη ημέρα, Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018 το πρωί ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ι. Ναό Αγίας Ελεούσας Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε κατά τον Όρθρο, προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στους ευσεβείς χριστιανούς, ενώ τέλεσε και τα μνημόσυνα ευσεβών ενοριτών, με την συμμετοχή και του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου, του Εφημερίου του Ι. Ναού Πρωτοπρεσβ. Γεωργίου Μωραΐτη και των Διακ. Νικολάου Πριμηκυρίου και Πορφυρίου Γερμανού.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος προσήλθε στον πανηγυρίσαντα με λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή ευσεβών χριστιανών, Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην συνοικία Ξηρόβρυση Χαλκίδος, και χοροστάτησε κατά τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, με την συμμετοχή και άλλων Ιερέων της Χαλκίδος, του Υφυπουργού Υποδομών κ. Νικολάου Μαυραγάνη, του Αντιπεριφερειάρχου Ευβοίας κ. Φάνη Σπανού, του Δημάρχου Χαλκιδεών κ. Χρήστου Παγώνη και πολλών συνεργατών του Αντιδημάρχων, Προέδρων Οργανισμών, του τέως Δημάρχου κ. Αθανασίου Ζεμπίλη κ.ά.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία και τις κόρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη, τονίζοντας την σημασία που έχει η παροχή σωστής Αγωγής και Παιδείας στους νέους ανθρώπους.

Στην Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος που ακολούθησε συμμετείχαν πάρα πολλοί προσκυνητές, οι οποίοι έλαβαν μετά το τέλος της Λιτανείας φαγητό-πανηγύρι, το οποίο ετοίμασαν τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι. Ναού, μαζί με τους πολυάριθμους εθελοντές και εθελόντριες και τα δραστήρια μέλη του τοπικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ξηρόβρυσης, τα οποία είχαν και την πρωτοβουλία της ανεγέρσεως του Ιερού Ναού.

Τους ύμνους της Εορτής έψαλλε θαυμασιώτατα πολυμελής Βυζαντινός Χορός πρωτοψαλτών, καθηγητών και μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του κ. Στυλιανού Μπενή.

Την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο και Πορφύριο Γερμανό, μετέβη στο μικρό και μακρινό χωριό της Αγίας Σοφίας Μεσσαπίων, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων και του Εφημερίου της Ενορίας, Σακελλ. Σταύρου Τσοκάνη και του Εφημερίου της Ενορίας Μύλων Μεσσαπίων Πρεσβ. Ιωάννου Καραντάκη.

Προ της Απολύσεως εψάλη η Αρτοκλασία, ενώ ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς.

Μετά την Θεία Λειτουργία επικοινώνησε πατρικά και εγκάρδια, όπως πάντα, με τους ευσεβείς κατοίκους αυτής της μικρής Ενορίας της Ιεράς μας Μητροπόλεως και τους προσκυνητές που προσήλθαν για την Εορτή, ενώ ο υπερενενηκοντούτης Ιερεύς π. Σταύρος, τον κάλεσε να ευλογήσει τα δίδυμα τρισέγγονά του.