Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΩΡΑΪΤΙΔΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ Ι. Ν. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η εκδήλωση-φιλολογικό μνημόσυνο του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη, το βράδυ της Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, όπου εξελίσσονται, από τις 16 έως 29 Οκτωβρίου 2019, τα Κζ΄ Δημήτρια.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους προσελθόντες, ανέφερε ότι, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 90 ετών από την εκδημία του Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη (25 Οκτωβρίου 1929), η Ι. Μητρόπολις Χαλκίδος αφιέρωσε τις...

φετινές εορταστικές εκδηλώσεις του Μητροπολιτικού Ι. Ναού στη μνήμη του, κομίζοντας την ιερά εικόνα της Παναγίας Ελεούσας «του Μωραϊτίδη», από τη Σκιάθο στη Χαλκίδα.

Συγκεκριμένα απόψε, εισακούοντας τον σεβαστό και φωτισμένο Φιλόλογο κ. Νικόλαο Τριανταφυλλόπουλο, τον σοβαρό και έμπονο μελετητή των δύο Αλεξάνδρων, Παπαδιαμάντη και Μωραϊτίδη, παρουσιάζει την ομιλία «Μνήμη Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη, ενενήντα χρόνια από την κοίμησή του, ημέρες και έργα», την οποία ο ίδιος ο Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος ανέλαβε.

Αμέσως μετά ο κ. Ν. Δ. Τριανταφυλόπουλος ανέπτυξε με γλαφυρότητα την ομιλία του κάνοντας αναφορά στη φυσιογνωμία του Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη, όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από τα έργα του, τον φιλάγιο βίο του και την διπλή αγάπη του για τη Σκιάθο, από την οποία ξεκίνησε και στην οποία ολοκλήρωσε τη ζωή του, και για την Εκκλησία, της οποίας ήταν πιστό και γνήσιο τέκνο πάντοτε και στην οποία αφιερώθηκε, προς το τέλος της ζωής του ολοκληρωτικά, αφήνοντας κάθε είδος συγγραφής, με το οποίο είχε ασχοληθεί νωρίτερα, για να καταπιαστεί με την μετάφραση Πατέρων της Εκκλησίας και την σύνθεση ασματικών ακολουθιών και τέλος να καρεί Μοναχός, με το όνομα Ανδρόνικος, από το μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Γρηγόριο (Πλειαθό).

Στη συνέχεια, χορός ιεροψαλτών, με χοράρχη τον επίσης εκλεκτό Φιλόλογο, πρωτοψάλτη του Προσκυνηματικού Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης και καθηγητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, κ. Άγγελο Μαντά, απέδωσε αντιπροσωπευτικούς ύμνους από ακολουθίες Αγίων που συνέθεσε ο Μωραϊτίδης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν Ιερείς της πόλεως με επικεφαλής τον Αρχιμ. Νικηφόρο Ευσταθίου-Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως, η Αντιδήμαρχος κ. Αναστασία Μακαρώνα-Ψυχογιού, πολλοί φίλοι της μωραϊτιδικής γραφής και πιστά μέλη της Εκκλησίας που ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο Της.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος ευχαριστώντας και συγχαίροντας τους συντελεστές της και κάνοντας εμφαντική αναφορά στην μακαρία μνήμη του Σκιαθίτη Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη, υποδεικνύοντας σε όλους τους παρισταμένους, αλλά και τους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι. Μητροπόλεως, αφού η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά, ότι εσαεί μακαριστοί μένουν εκείνοι οι άνθρωποι που θα επιβιβαστούν στο ακαταπόντιστο πλοίο της Εκκλησίας.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος διένειμε σε όλους από ένα τεύχος με την εκφωνηθείσα ομιλία του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου, το οποίο εξέδωσε η Ι. Μητρόπολις Χαλκίδος.