Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος CLLD/LEADER

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
Σήμερα Πέμπτη 24.10.2019 στις 15:00, ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προτάσεων στην 1η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER/CLLD Νότιας Εύβοιας και Σκύρου (έργα Ιδιωτικού χαρακτήρα), του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020.
Η Πρόσκληση αναφέρεται σε πράξεις ιδιωτικού χαρακτήρα με δυνητικούς δικαιούχους Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις όπως εξειδικεύονται ανά  υποδράση στο Τοπικό Πρόγραμμα.
Η Πρόσκληση είχε αρχικό ...
εγκεκριμένο ποσό (Δημοπρατούμενο) 1.670.000,00 €, δέχτηκε 69 προτάσεις αιτήσεων στήριξης ύψους 16.831.137,08 € συνολικού αιτούμενου ποσού και αιτούμενης δημόσιας δαπάνης 10.586.953,22 €, υπερκαλύπτοντας  κατά  634% το αρχικώς διατιθέμενο ποσό.
Το αποτέλεσμα αυτής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δείχνει το έντονο ενδιαφέρον της τοπικής επιχειρηματικότητας και τεκμηριώνει με τον πιο σαφή τρόπο την αναγκαιότητα υποστήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας και Σκύρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη «μερίδα του λέοντος» διεκδικεί ο τομέας του τουρισμού (υφιστάμενες και νεοϊδρυθείσες)  μιας και εκεί δεχτήκαμε το μεγαλύτερο πλήθος αιτήσεων στήριξης (53 συνολικά).
Eπίσης σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τομείς της μεταποίησης-τυποποίησης-εμπορίας καθώς και της παροχής υπηρεσιών. 

 Το γεγονός της υπερκάλυψης του αρχικώς εγκεκριμένου  ποσού για επενδύσεις,   αποδεικνύει πως η τοπική κοινωνία όταν έχει ανοικτή, συγκροτημένη, και ουσιαστική ενημέρωση μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες της για αύξηση της επιχειρηματικότητας αφουγκραζόμενη πάντα την τοπική κοινότητα. 
Η διαδικασία  - όπως αυτή ορίζεται μέσα από την Πρόσλησή μας -  είναι ότι μετά το πέρας της υποβολής του φυσικού φακέλου, ήτοι 01/11/2019 (για όσους οριστικοποίησαν μέσω ΠΣΚΕ 24/10/2019) είναι η αξιολόγηση των αιτήσεων στήριξης σε επίπεδο επιλεξιμότητας και επιλογής των κριτηρίων. Θα καταρτιστεί πίνακας κατάταξης ανά υποδράση όπου θα εμφαίνονται τα επιλέξιμα ή μη επενδυτικά σχέδια με τη σχετική βαθμολογία τους. 

Χαλκίδα, 24 Οκτωβρίου 2019

Για την Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος CLLD/LEADER
Ευάγγελος Κούκουζας
Πρόεδρος Ε.Δ.Π. και Διαχειριστής της Κ/Ξ