Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Θανάσης Ζεμπίλης

“Με αφορμή την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων(ΦοΔΣΑ)Στερεάς Ελλάδας ΑΕ, θα ήθελα να εκφράσω ορισμένες ανησυχίες μου σχετικά με τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής του.
 Είχα και κατά το παρελθόν διατυπώσει τις επιφυλάξεις μου για τον αδιαφανή και συγκεντρωτικό τρόπο διοίκησης και λήψης αποφάσεων, ερήμην των δημοτικών....
συμβουλίων, γεγονός που αντιστρατεύεται τις θεμελιώδεις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Ωστόσο, αναμέναμε ότι με την συγχώνευση των διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών θα επιτυγχάνονταν οικονομία κλίμακος και μείωση των δαπανών των δήμων για την διαχείριση των απορριμμάτων. Αντ´ αυτού η σχετική δαπάνη εκτοξεύθηκε, με αποτέλεσμα ο Δήμος Χαλκιδέων, ως ενδεικτική περίπτωση, να καταβάλει ετησίως το ποσό του 1.844.638,52 ευρώ, προκειμένου ο φορέας να διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ Χαλκίδας. 
Το ποσό αυτό, που είναι σκανδαλωδώς πολλαπλάσιο σε σχέση με το παρελθόν, θα αυξηθεί περαιτέρω εάν προστεθεί και το περιβαλλοντικό τέλος. Στην περίπτωση αυτή ο Δήμος Χαλκιδέων, σε μια δημοτική περίοδο τεσσάρων ετών, θα πρέπει να καταβάλει το εξωφρενικό και ασύλληπτο ποσό των 8.500.000 ευρώ. 
Είναι προφανές ότι ο ΦοΔΣΑ ΑΕ έχει εξελιχθεί σε έναν μηχανισμό αδικαιολόγητης οικονομικής επιβάρυνσης των ΟΤΑ Στερεάς Ελλάδας και διασπάθισης, μέσω αδιαφανών και ρουσφετολογικών εργολαβιών, των ανταποδοτικών τελών που καταβάλλουν οι δημότες. 
Κατόπιν αυτού, οι Δήμοι θα πρέπει να επανακαθορίσουν την σχέση τους με τον ΦοΔΣΑ, γιατί διαφορετικά, θα πρέπει είτε να εξελιχθούν σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς αυξάνοντας τα σχετικά τέλη, είτε να διαθέσουν το σύνολο των αναπτυξιακών τους πόρων για την αδιαφανή, πολυτελή και πολυδάπανη λειτουργία του ΦοΔΣΑ ΑΕ. 
Το υπουργείο Εσωτερικών με την υπ.αριθμ. 67-17 τροπολογία που ενσωμάτωσε στο Ν/Σ «Επενδύω στην Ελλάδα», και το οποίο υπερψηφίστηκε χθες, δίνει την δυνατότητα στους ΟΤΑ πολλαπλών επιλογών, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ασυδοσίας και καταλήστευσης στο τομέα της διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Σε κάθε περίπτωση προέχει η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και η ορθολογική διαχείριση των ανταποδοτικών τελών, που προέρχονται από το υστέρημα των δημοτών."

Θανάσης Ζεμπίλης
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Ν. Εύβοιας