Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Σ. Τσιόδρας: «Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για όλους όσοι προσέχουν»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλα τα δεδομένα σε αυτή τη φάση που η επιδημία στη χώρα μας υποχωρεί, τονίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωσή του ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας. Όπως είπε, κύριος στόχος της επιδημιολογικής επιτήρησης είναι η ανίχνευση και ο περιορισμός του ιού σε υγειονομικές μονάδες, σε κλειστές δομές, σε χώρους φροντίδας ευπαθών πληθυσμών αυξημένου κινδύνου. «Ο ιός αυτός όπου βρει ....
ευκαιρία μεταδίδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις μονάδες υγείας», τόνισε και επισήμανε ότι εκεί συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση από τους υγειονομικούς για να αναγνωριστούν έγκαιρα ύποπτα περιστατικά. «Στεναχωριέμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα ησυχάσουμε». Ο κος Τσιόδρας αναφέρθηκε σε δυο πρόσφατες περιπτώσεις επιδημίας σε χώρους όπου όπως είπε «δεν υπήρξε η αντίστοιχη επαγρύπνηση που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς, έγινε το κακό. Δεν είναι δυνατό να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας και να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για όλους όσοι προσέχουν».
Πενήντα επτά ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ
Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 55 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν δυο υγειονομικές δομές με επιδημίες. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2463, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 574 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 1131 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 52 με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκα τέσσερις νέοι θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να φθάνει τους 125 , εκ των οποίων 33 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες και μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Πενήντα επτά άνθρωποι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Πώς θα γίνεται η χρήση της υφασμάτινης μάσκας
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σ. Τσιόδρας στην απόφαση της επιτροπής για τη χρήση υφασμάτινης μάσκας από το γενικό πληθυσμό σε συνθήκες συγχρωτισμού. Όπως είπε, θα ακολουθηθούν οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων σύμφωνα με τις οποίες συστήνεται «η χρήση υφασμάτινης μάσκας προκειμένου να δώσουμε λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα του κορονοϊού». Ο κος Τσιόδρας εξήγησε ότι η χρήση μάσκας δεν αφορά τους ανοιχτούς χώρους αλλά «τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία» καθώς και τα καταστήματα όταν αυτά ανοίξουν. Όπως εξήγησε, η σωστή χρήση της μάσκας θα επικοινωνηθεί από την πολιτεία ώστε να μη δίνεται η ψευδής αίσθηση ασφάλειας. Ξεκαθάρισε ότι η μάσκα θα πρέπει να καλύπτει τη μύτη, το στόμα και η χρήση της θα πρέπει να συνοδεύεται με συχνό πλύσιμο των χεριών. Επίσης, είναι σημαντικό να πλένονται τα χέρια και μετά την αφαίρεσή της, η οποία θα πρέπει να γίνεται από το πίσω μέρος της και με συγκεκριμένο τρόπο. Οι μάσκες μίας χρήσης θα πρέπει να απορρίπτονται σε κλειστό κάδο. Αν η μάσκα είναι υφασμάτινη θα πρέπει να πλένεται σε υψηλή θερμοκρασία ενώ η χρήση της δεν καταργεί τα άλλα μέτρα προφύλαξης τα οποία έχουν ήδη επικοινωνηθεί.
Κανείς δεν ξέρει ακόμα τι θα γίνει με τους τουρίστες
Ο κος Τσιόδρας όταν ρωτήθηκε για το αν η χώρα θα μπορέσει να υποδεχθεί τουρίστες την περίοδο του καλοκαιριού, περιορίστηκε να πει ότι για αυτό το ζήτημα «υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα». Το τι θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ως πιστοποιητικό υγείας για να ταξιδέψει από τη μια χώρα στην άλλη δεν το γνωρίζουμε ακόμη καθώς «υπάρχει έλλειψη επιστημονικών δεδομένων ή σημαντική ανοσία. Είναι νωρίς για να απαντήσουμε με βεβαιότητα. Δεν γνωρίζουμε». Όπως εξήγησε ο κος Τσιόδρας, δεν θα μπορεί να δοθεί απάντηση σε αυτό το ερώτημα πριν από το τέλος Μαΐου «οπότε και θα έχουμε δεδομένα για να μπορούμε να απαντήσουμε με ασφάλεια». Μάλιστα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, είπε ότι τα μέτρα που εφαρμόζουν ήδη κάποιες χώρες για τους ταξιδιώτες δεν μπορούν να εφαρμοστούν στον τουρισμό. «Τους λένε να κάνουν τεστ, έχουν το πιστοποιητικό ότι είναι αρνητικοί αλλά θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες όταν φθάνουν στον προορισμό τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.