Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Μένουμε δυνατοί, στην πρώτη γραμμή

Άρθρο του Θάνου Μπίμπα, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου και Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Αν. Στερεάς- Εύβοιας της ΚΝΕ.

Τις τελευταίες μέρες ακούμε και βλέπουμε στα ΜΜΕ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παντού, για δωρεές βιομηχάνων, εφοπλιστών, όλου του λεγόμενου επιχειρηματικού κόσμου. Βομβαρδισμός ειδήσεων για προσφορές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, για αναπνευστήρες, μάσκες και άλλα παρόμοια.
Στα τηλεοπτικά δελτία, σε εφημερίδες και ιστοσελίδες, διαφημίζουν τους «ευεργέτες», με βαρύγδουπους τίτλους: «Κοινωνική αλληλεγγύη για την πανδημία», «εκπτώσεις και προσφορές από ενεργειακές επιχειρήσεις», «οι επιχειρήσεις θωρακίζουν με δωρεές την Υγεία στη μάχη για τον κορονοϊό», «οι εφοπλιστές με πάνω από 10 εκατ. στηρίζουν την προσπάθεια» κ.λπ.
Θέλουν ο λαός να πέσει στη λούμπα και να πει: «Για κοίτα, και αυτοί συμπάσχουν, όλοι στο ίδιο ....
καζάνι βράζουμε». Η υποκρισία τους, εν μέσω δοκιμασίας του λαού, αποτελεί πρόκληση. Η αλληλεγγύη όλων αυτών καμιά σχέση δεν έχει με τη λαϊκή αλληλεγγύη, στην προσπάθεια να προστατευτούν και να σωθούν περισσότερες ζωές από την επιδημία του κορονοϊού. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Κι επειδή κεφάλαιο και εργαζόμενοι δεν είμαστε «μια οικογένεια», επειδή στο λαό μας «ήρθαν πολλές φορές ντυμένοι φίλοι οι εχθροί», δεν θα κλείσουμε τα στόματα για το τι συμβαίνει στις επιχειρήσεις των καπιταλιστών, που εν μέσω πανδημίας, από τη μια, ξεζουμίζουν και εκθέτουν τους εργαζόμενους στον κίνδυνο του κορονοϊού και, από την άλλη, φορούν τον μανδύα του «φιλάνθρωπου», τάχα για τη διάσωσή τους.

Χορτάσαμε ...φιλανθρωπία
Σε επιχειρήσεις τροφίμων, όπου οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ, την ώρα της πληρωμής οι εργάτες πήραν το μισό μηνιάτικο, ενώ σε άλλες πήραν για «δώρο» απολύσεις. Μεγάλη πετρελαιοβιομηχανία, που μετράει νεκρούς και σακατεμένους σε εργατικά «ατυχήματα», τώρα κάνει δωρεές για τον κορονοϊό, όπως και γνωστή αλυσίδα επισιτισμού, όπου το 2016 κάηκε μια εργαζόμενη και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις.

Εταιρείες εμφιάλωσης νερού έχουν εξασφαλίσει να πληρώνουν το μισό του ποσού που έδιναν για την άντληση, σε άλλες σβήστηκαν πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ και την ίδια ώρα της πανδημίας ο λαός λέει το νερό «νεράκι». Η «κρατική» ΔΕΗ, που συμπαραστέκεται στο δράμα της πανδημίας, στέλνει βροχή τα ειδοποιητήρια στα λαϊκά νοικοκυριά για προθεσμίες και διακοπές. Εταιρεία εξυπηρέτησης στα αεροδρόμια, πριν μοιράσει τη δωρεά της, μοίρασε δεκάδες απολύσεις.

Μια κατηγορία μόνοι τους είναι οι επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ. Αυτοί οι «φιλεύσπλαχνοι», που τώρα λένε ότι «είμαστε ομάδα», εκθέτουν τους εργαζόμενους σε μεγάλο κίνδυνο λόγω των ελλείψεων σε μέτρα προστασίας. Είναι οι ίδιοι που ίδρυσαν σωματείο-φάντασμα στην Αττική και με απειλές έστελναν τους εργαζόμενους να εκλέξουν τους διευθυντές τους ως ...υπερασπιστές των συμφερόντων τους!

Μεγάλος τηλεπικοινωνιακός όμιλος, με την «ανθρωπιά» του μοίρασε εκδικητικές απολύσεις, πιέσεις και τρομοκρατία, σε απεργούς εργαζόμενους που διεκδικούν ΣΣΕ, την οποία αρνείται. Ενώ οι εφοπλιστές, που απολαμβάνουν με νόμο την ...«εθελοντική» φορολογία, βρίσκουν κι αυτοί την ευκαιρία να επιδείξουν με δωρεές τη «φιλανθρωπία» τους.

Αλλά και οι επιχειρηματίες - καναλάρχες, οι οποίοι διαφημίζουν την κοινωνική τους προσφορά στις καμπάνιες ενημέρωσης για τον κορονοϊό, αφού πήραν το ελεύθερο για να μην καταβάλουν την προβλεπόμενη εισφορά στο κράτος, εξαργυρώνουν την «αλληλεγγύη» με ρεπορτάζ υπέρ του ξεχαρβαλώματος του Ασφαλιστικού, με «ρεπορτάζ αγάπης» για τους υγειονομικούς, όταν πριν από λίγο καιρό τους έβγαζαν υπεράριθμους και τεμπέληδες.

Κροκοδείλια δάκρυα και για τις «ευπαθείς ομάδες»
Κυβέρνηση και αστικά ΜΜΕ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις «ευπαθείς ομάδες» και τους γέροντες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό. Μας λένε «μείνετε σπίτι προπάντων γι' αυτούς». Όψιμο και υποκριτικό το ενδιαφέρον τους.

Μιλάνε για ανθρώπους που τρέμει η ψυχή τους όταν είναι να περάσουν από τις επιτροπές για να πάρουν σύνταξη και επίδομα, μήπως τους το κόψουν. Μιλάνε αυτοί που επί κυβέρνησης ΝΔ δίνουν σε συνταξιούχο με 23 χρόνια πληρωμένα ΤΕΒΕ, 7 χρόνια δουλειά ΙΚΑ και 1,5 χρόνο στο ΝΑΤ 768 ευρώ σύνταξη. Αυτοί που με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν σύνταξη 519,87 ευρώ σε καθαρίστρια με 30 χρόνια δουλειάς, εκ των οποίων τα 20 ήταν ΒΑΕ.

Όσο για την κυβέρνηση που έχει ...κουραστεί να θωρακίζει το σύστημα Υγείας, όσα έχουν μείνει ακόμη όρθια τα χρωστάμε στους αγώνες των παππούδων μας, των πατεράδων μας, στους εργαζόμενους που πληρώνουμε τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτά που καταλήστευσαν η εργοδοσία και το κράτος της, τα έριξαν στον τζόγο ή και στους δανειστές.

Είπαμε λοιπόν: Μένουμε δυνατοί! Κοιτάζοντας το σήμερα κατάματα μπαίνουμε μπροστά, δεν μένουμε σιωπηλοί ούτε με σταυρωμένα χέρια! Στεκόμαστε με περηφάνια δίπλα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές γιατί δίνουν μάχη για την υγεία του λαού. Είμαστε πλάι στους συναδέλφους, στους γείτονες, στους συμφοιτητές μας όπως και πριν. Τώρα δυναμώνουμε πιο πολύ τα συνδικάτα, τη δική μας φωνή.

Η νεολαία, ο λαός έχουμε πείρα να σταθούμε στα ζόρια. Ξέρουμε ότι η πραγματική αλληλεγγύη δεν μπαίνει στο ζύγι. Δεν έχει καμία σχέση με την υποκρισία τους, δεν είναι ευκαιρία να «ράβονται στόματα» για να κρύβονται οι ευθύνες και τα αιματοβαμμένα λεφτά τους. Η αλληλεγγύη είναι όπλο του λαού, βρίσκεται στα συνδικάτα των εργαζομένων, στους Συλλόγους Αγροτών, Σπουδαστών, στα Μαθητικά Συμβούλια, στους κατατρεγμένους όλου του κόσμου.

Μαζί και ενωμένοι απέναντί τους
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή συνδέουν την αλληλεγγύη με τη διεκδίκηση, την οργάνωση της πάλης για την ανατροπή. Ήταν εδώ στους χαλυβουργούς, στους εργάτες στα καράβια, στη Ζώνη, στους οικοδόμους και στον ΟΤΕ. Στους εργάτες της Ανακύκλωσης, στα ξενοδοχεία, σε όλους τους χώρους δουλειάς. Ήταν στα μπλόκα των αγροτών, στις διεκδικήσεις του λαού. Ήταν εδώ στη Μάνδρα και στο Μάτι, στους σεισμοπαθείς.

Ήταν εδώ, δίπλα στους λαούς που αντιστέκονται και αντιπαλεύουν την αδικία και την εκμετάλλευση, στην ηρωική Κούβα, που έβαλε τα γυαλιά στις «μητροπόλεις» του καπιταλισμού. Ήταν και είναι εδώ, δίπλα στους πρόσφυγες και μετανάστες. Δίπλα στους νησιώτες, απέναντι στην κυβέρνηση, στα ΜΑΤ και στους φασίστες.

Ήταν και είναι εδώ, δείχνοντας αλληλεγγύη στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ που συνεχίζουν τον αγώνα κόντρα σε όλους τους βρώμικους μηχανισμούς τους. Ήταν και είναι εδώ δίπλα στους ανέργους και κακοπληρωμένους, δίπλα στους φοιτητές και στους οικότροφους στις εστίες, στους μαθητικούς αγώνες!

Ήμασταν και είμαστε εδώ με τη νεολαία και το λαό μας. Γιατί η εργατική τάξη και τα παιδιά της ξέρουν να μοιράζονται κυριολεκτικά και την τελευταία μπουκιά τους. Γιατί η εργατική τάξη ξέρει να παίρνει και να δίνει αλληλεγγύη. Γιατί δεν χρειαζόταν η πανδημία για να στεκόμαστε «ένας για όλους και όλοι για έναν» στη γειτονιά, στη δουλειά, στο συνδικάτο μας! Γιατί ξέρουμε ότι παλεύουμε δίκαια για μια άλλη κοινωνία, όπου ο λόγος θα ανήκει σε εμάς και όχι σε μια χούφτα παράσιτα. Γιατί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, να ζήσουμε αλλιώς και αυτή είναι η μόνη πραγματική, ελπιδοφόρα, σύγχρονη και αναγκαία λύση: Ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός! Μένουμε δυνατοί, μαζί και ενωμένοι απέναντί τους!