Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Στην 8η Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας η Δήμαρχος Χαλκιδέων



Στην 8η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, παρευρέθηκε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα. Εκτός ημερησίας διάταξης έγινε συζήτηση για τις φυσικές καταστροφές που έλαβαν χώρα, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, στους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων-Μεσσαπίων την 9η Αυγούστου 2020. Στο ....
πρώτο μέρος της εισήγησής της η Δήμαρχος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν κατά τις πρώτες ώρες και ημέρες, μέχρι και σήμερα και συγκεκριμένα:
“Η 9η Αυγούστου για τον Δήμο Χαλκιδέων ήταν μία ημέρα τραγική. Τα καιρικά φαινόμενα ήταν πρωτοφανή ως προς την ένταση, τον όγκο της βροχής και την ορμητικότητα του ποταμού Λήλαντα. και οι πληγές τεράστιες, κυρίως για τη Δημοτική Ενότητα Ληλαντίων και τη Δημοτική Ενότητα Νέας Αρτάκης. 
Στο Δήμο Χαλκιδέων ήμασταν για μία ακόμη φορά σε ετοιμότητα και επιφυλακή. Με την  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Πυροσβεστική , το ΕΚΑΒ, την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο βρισκόμασταν συεχώς σε επικοινωνία, λαμβάναμε ειδοποιήσεις για τους κατοίκους που κινδύνευαν, συμμετείχαμε στην προσπάθεια για τη διάσωσή τους, συλλέγαμε τις απαραίτητες πληροφορίες μεσούσης της θεομηνίας, με απίστευτα προβλήματα στις επικοινωνίες και με διακοπές σε ηλεκτροδότηση. Στην περιοχή μας επιχειρούσαν διασώσεις 3 ελικόπτερα, της Πολιτικής Προστασίας, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πυροσβεστικής, παράλληλα με σωσίβιες λέμβους ενώ όταν η καταιγίδα σταμάτησε, όλοι οι φορείς συμμετείχαμε με όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό που διαθέτουμε στην εξέλιξη των απεγκλωβισμών, πραγματοποιώντας συνολικά 130 διασώσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Δυστυχώς στον Δήμο μας είχαμε και 3 νεκρούς και από το βήμα αυτό μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από τη δική μας μεγάλη οικογένεια του Δήμου Χαλκιδέων. 
Από την πρώτη στιγμή οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο κτίριο που διαθέτουμε στον ΔΟΠΠΑΧ, όπου τους παρασχέθηκε αμέσως βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης, φαγητό και φυσικά ιατρική φροντίδα εάν ήταν απαραίτητη. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχειακές όπου διέμειναν και αρκετοί διαμένουν μέχρι και σήμερα, με την φροντίδα και την οργάνωση της Περιφέρειας. Επιπλέον, αμέσως οργανώσαμε τη σίτιση όλων των πληγέντων, με διανομή φαγητού μεσημέρι και βράδυ, προσφέροντας περίπου 2000 μερίδες ημερησίως. Η σίτιση αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα για όσους έχουν ανάγκη. Παράλληλα έχουμε οργανώσει την συλλογή και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, φάρμακα, ρουχισμό, οικιακό εξοπλισμό, καθώς έχουμε πολλές προσφορές και φυσικά ανάγκες. Για τη σίτιση των πληγέντων έχουν συνδράμει τα μέγιστα η Εκκλησία και ιδιαίτερα η ενορία του Αγίου Νικολάου Ληλαντίων, σύλλογοι με μπροστάρη τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου Νικολάου Ληλαντίων, η Περιφέρεια, ο Στρατός Ξηράς και η Σχολή Πεζικού Χαλκίδας και πολλοί εθελοντές. Η βοήθειά τους είναι ανεκτίμητη. 
Επιπρόσθετα, οργανώσαμε τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών στις οικοσυσκευές, για την πληρωμή δύο ποσών του επιδόματος των 600 ευρώ που εκτάκτως και ειδικά χορήγησε το Υπουργείο Εσωτερικών, και της αποζημίωσης που φτάνει μέχρι τις 6.000 ευρώ και ξεκινήσαμε τις πληρωμές των 600 ευρώ από την Παρασκευή 14 Αυγούστου και από εχθές, Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, την πληρωμή των αποζημιώσεων για τις οικοσυσκευές  (αυτές έως 6.000 ευρώ). 
Η επόμενη ημέρα της θεομηνίας βρήκε τις πληττόμενες περιοχές με τεράστιες καταστροφές σε επίπεδο υποδομών, σε σπίτια, οχήματα, επιχειρήσεις και  αγροτικές καλλιέργειες. Εκτιμούμε ότι εκτός από τις τρεις γέφυρες των Φύλλων, του Αφρατίου και του Βασιλικού είχαμε ζημιές που στην οδοποιία ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ, δύο ολοσχερώς κατεστραμμένα γήπεδα ποδοσφαίρου, μεγάλες ζημιές στο κλειστό Γυμναστήριο του Βασιλικού και επίσης πολύ μεγάλες ζημιές στο σύστημα υδροδότησης κυρίως της περιοχής του Ληλαντίου, με καταστροφή εκατοντάδων μέτρων αγωγών, γεωτρήσεων, συστημάτων ηλεκτροδότησης. Από την πρώτη στιγμή, δεκάδες μηχανήματα  και εξοπλισμός από τον Δήμο, την Περιφέρεια, το Υπουργείο Υποδομών και εθελοντών, εργάζονται ακατάπαυστα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, την απομάκρυνση της λάσπης και όλων των φερτών υλικών. Μέχρι σήμερα πάνω από 25.000 τόνοι λάσπης και φερτών υλικών έχουν μεταφερθεί σε ειδικά αδειοδοτημένο χώρο και έχουμε άλλο τόσο δρόμο ακόμα μπροστά μας. Γι’ αυτό η ενίσχυση των μηχανημάτων που επιχειρούν στην περιοχή κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι εργασίες και να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι φερτές ουσίες και να επιστρέψουν οι κάτοικοι στην καθημερινότητα.”.
Τέλος, επεσήμανε τις παρεμβάσεις και τα έργα που χρειάζεται  να υλοποιηθούν, ώστε να αποφευχθεί αντίστοιχη καταστροφή στο μέλλον και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων, ενώ ευχαρίστησε όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο για την ουσιαστική στήριξη:
“Αυτό όμως που έχει τη μέγιστη σπουδαιότητα να πούμε,  είναι ότι όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, Πολιτεία, ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις προσφέροντας τη καλύτερη δυνατή προστασία στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουν γίνει εγκλήματα σε δόμηση και στη διαχείριση του περιβάλλοντος στην περιοχή, εδώ και πολλές δεκαετίες. Και ποτέ μα ποτέ δεν έγινε μια γενναία και ουσιαστική παρέμβαση σε έργα υποδομών που θα βοηθήσουν πραγματικά στην κατεύθυνση της προστασίας των κατοίκων  και του τόπου. Πρέπει να οργανώσουμε από κοινού όλες τις ενέργειες για τα μεγάλα έργα υποδομών που επιβάλλεται να γίνουν, ανάλογα με την αρμοδιότητα του κάθε φορέα. Η αποκατάσταση του ποταμού Λήλαντα με τον καθαρισμό του από το μπάζα που ήδη έχει ξεκινήσει από τη  Περιφέρεια, η οριοθέτηση και διευθέτηση του ποταμού, η κατασκευή φραγμάτων, όχι μόνο των Ψαχνών, αλλά και πιο χαμηλά, αν απαιτηθεί. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία μελετούμε ήδη ως Δήμος, με στόχο να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Αντώνης Τρίτσης. Στον Δήμο Χαλκιδέων ήδη έχουμε υποβάλει τεχνικό δελτίο για την αποκατάσταση οδοποιίας 10 περίπου χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενη από το Υπουργείο Υποδομών. Έχουμε υποβάλει επίσης σε εσάς στην Περιφέρεια τεχνικό δελτίο για την αποκατάσταση υποδομών, οδοποιίας, ύδρευσης και των γηπέδων, συνολικού προϋπολογισμού 9.380.000 ευρώ.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς, τον κ. Περιφερειάρχη, τους κ. Αντιπεριφερειάρχες, όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο, και όλα τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας,  γιατί από την πρώτη στιγμή και μέχρι σήμερα είσαστε στο πλευρό του Δήμου προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια, στηρίζοντας κάθε προσπάθειά μας, έχοντας ήδη δρομολογήσει την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές, στις γέφυρες και στην οδοποιία.”