Α. σχετικά με το 1ο Θέμα: : Περί Προγραμματισμού Προσλήψεων με σύμβαση εργασίας ΙΔΟΧ αμειβόμενων αποκλειστικά από το αντίτιμο που εισπράττει ο ΔΟΑΠΠΕΧ για την λειτουργία των πολιτιστικών και αθλητικών δομών έτους 2021-22
Πολιτισμός και Αθλητισμός είναι κοινωνικά αγαθά ζωτικής σημασίας και υψηλής προτεραιότητας για τον Άνθρωπο, για την πρόοδο της κοινωνίας. Απ' αυτήν την άποψη, αποτελούν καθολικό δικαίωμα όλου του λαού κι επομένως υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις - πνευματικές και υλικές - για να έχει τη δυνατότητα ο λαός και να συμμετέχει, αλλά και να απολαμβάνει τα πολιτιστικά και τα αθλητικά δημιουργήματα και επιτεύγματα.
Για εμάς, οι τομείς του Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν είναι δευτερεύοντα ζητήματα. Θεωρούμε ότι αφορούν την ίδια τη ζωή των κατοίκων του δήμου μας και μπορούν να συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη, σωματική και πνευματική, συνολικά αλλά ιδιαίτερα της νεολαίας. Ακόμη περισσότερο είναι αναγκαίο σήμερα, σε κατάσταση πανδημίας, που δοκιμάζεται η υγεία του λαού, καθώς ο αθλητισμός είναι απαραίτητο στοιχείο για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Για τους παραπάνω λόγους, πιστεύουμε πως δεν πρέπει αυτοί οι τομείς να αντιμετωπίζονται ούτε ως κόστος ούτε ως εμπόρευμα και καταδικάζουμε την πολιτική των Κυβερνήσεων που διαχρονικά με την χρόνια υποχρηματοδότηση των δήμων έφτασαν τις δομές τους σε αυτή την κατάσταση . Αντίθετα, θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη κρατική επιχορήγηση για τη στήριξή τους, ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα.. με όλες τις αναγκαίες υποδομές, το προσωπικό και ασφαλώς χωρίς δίδακτρα, συμβάλλοντας στην πολιτιστική δημιουργία και την προαγωγή του μαζικού λαϊκού Αθλητισμού.
Με την λογική όλων των παραπάνω, διεκδικούμε:
Οι εργαζόμενοι στις εν λόγω δομές με ευθύνη του κράτους να είναι επαρκείς σε αριθμό, μόνιμοι, πλήρους απασχόλησης, με αντίστοιχες αμοιβές και σε καμία περίπτωση να μην εξαρτώνται από τα αντίτιμα των διδάκτρων. Είναι απαράδεκτο εργαζόμενοι να δουλεύουν με ωριαία σύμβαση και να πληρώνονται με το αντίτιμο που εισπράττει ο ΔΟΑΠΠΕΧ από τα δίδακτρα, ενώ μάλιστα καλούνται να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Την ίδια ώρα μένουν ακάλυπτες οι ανάγκες για τη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών.
Γενικά, πόσο μάλλον σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως διατυπώνεται ως παραδοχή και στην εισήγηση,ο δήμος οφείλει να μεριμνήσει για όλους τους δημότες του και να τους παρέχει αποκλειστικά ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ στις καλλιτεχνικές και αθλητικές δομές. Αυτό σημαίνει ότι θα εξασφαλίζεται πραγματικά η πρόσβαση σε ΟΛΟΥΣ τους δημότες καθώς θα μπορούν να συμμετέχουν χωρίς να καταβάλλουν κανένα αντίτιμο (ούτε πενιχρό).
Σχετικά με την Δημοτική Σχολή Χορού. Το ΔΣ πρέπει άμεσα να αποφασίσει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη της στις αναγνωρισμένες σχολές χορού από το κράτος (Αναγνωρισμένο όπως είναι το Δημοτικό Ωδείο Χαλκίδας) με επίσημη Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας Ερασιτεχνικής Σχολής Χορού από το Υπουργείο Πολιτισμού (Σύμφωνα με το νόμο Ν. 1158/81, το προεδρικό διάταγμα Π.Δ. 457/83 και το νόμο Ν. 1348/83). Ακόμη και αν αυτές οι διαδικασίες είχαν γίνει παλιότερα και απέτυχαν, είναι καθήκον μας να το απαιτήσουμε ξανά. Μ αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστεί το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης τόσο σε εγκαταστάσεις όσο και στο αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό.
Β. Περί Προγραμματισμού Προσλήψεων Έκτακτου Προσωπικού ΙΔΟΧ διάρκειας οκτώ [8] μηνών έτους 2021 στον Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. συνολικού αριθμού επτά [7] ατόμων για τις ανάγκες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, Πολιτιστικών – Αθλητικών Εκδηλώσεων και των Μουσικών Συνόλων.
Για την κάλυψη των αναγκών των δομών προφανώς ο αριθμός των 20 και 7 προσλήψεων είναι ελάχιστος. Το ΔΣ πρέπει να καταγγείλει το αίτημα να μείνουν τα επίπεδα προσλήψεων ίδια για το 2021, ενώ οι ανάγκες είναι πολλοί περισσότερες. Σε καμία περίπτωση, δε μπορούμε να πάρουμε ως κριτήριο για το τι αιτούμαστε τις περικοπές που γίνονται τα τελευταία χρόνια, από τη στιγμή που δεν καλύπτονται οι ανάγκες μας, και οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν μείνει τελικά χωρίς προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης.
Ιδιαίτερα σήμερα τον καιρό της πανδημίας, είναι απαράδεκτο να μένουν οι αθλητικές δομές χωρίς καμία υπηρεσία καθαριότητας και φύλαξης, ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα και με ασφάλεια.
Αλήθεια οι περικοπές αυτές με ποιο κριτήριο γίνονται και ποιόν εξυπηρετούν; Εξυπηρετούν ασφαλώς το πετσόκομμα της χρηματοδότησης των δήμων από το κράτος. Οι δήμοι καλούνται να βρουν οι ίδιοι πόρους για να καλύψουν τις ανάγκες τους, η περίφημη «ανταποδοτικότητα» που πρακτικά σημαίνει: «ξαναπλήρωσε πολίτη για να έχεις υπηρεσίες». Αν θέλουμε ο δήμος να λειτουργεί προς όφελος του λαού της Χαλκίδας πρέπει να το καταγγείλουμε αυτό και όχι να το υπηρετούμε, αφήνοντας τις δομές μας ακάλυπτες και τους εργαζόμενος σε άθλιο εργασιακό καθεστώς.
Ταυτόχρονα, είναι απαράδεκτο να γίνονται μπαλάκι οι εργαζόμενοι του δήμου και να μένουν υποστελεχωμένες δομές (με έναν εργαζόμενο!) ή να μην αντικαθίστανται εργαζόμενοι εφ’ όσον αποχωρούν (γιατί δεν έγινε αντικατάσταση με τους 4 εργαζόμενους που αποχώρησαν από το δήμο μας;)
Τέλος, άλλο ένα στοιχείο αποκαλυπτικό της κατάστασης αφορά τις συγχωνεύσεις των Δήμων με τον Καλλικράτη, όπως περιγράφεται και εισηγητικά σχετικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου μεταφέρθηκαν διάφορες επιπλέον αρμοδιότητες στους συγχωνευμένους δήμους χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση για εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.
Ως εκ τούτου, ζητάμε:
την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, μόνιμου και πλήρους απασχόλησης, ώστε να μπορέσουν οι χώροι αυτοί να λειτουργήσουν με ασφάλεια και να είναι προσβάσιμοι στους δημότες.
Προτείνω οι παραπάνω προτάσεις να συζητηθούν και το Δ.Σ. να λάβει σχετική απόφαση η οποία θα κοινοποιηθεί σε Δήμο, Περιφέρεια και αρμόδιο Υπουργείο.
Το μέλος του Δ.Σ.
Τατιάνα Πετράκη