Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ - ΚΟΥΡΑ ΝΕΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

 
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος το πρωί, στον Ενοριακό Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου, υποθέχθηκε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο-Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στο αρχιερατικό συλλείτουργο και κήρυξε τον θείο λόγο.
Λίγο πριν την απόλυση, οι Αρχιερείς, πλαισιούμενοι από τους συλλειτουργούς τους, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλο, Μεθόδιο Φουντούλη-Εφημέριο του Προσκυνηματικού Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, Θεοφύλακτο Τσαγκάρη-Προϊστάμενο την Ενορίας, τον συνεφημέριό του Πρωτοπρεσβ. Ευάγγελο Γαλάνη και... τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, τέλεσαν το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής θείας του Θεοφιλεστάτου, Μαρίας.
Λίγο πριν το μεσημέρι, επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο στο Γραφείο του ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος-Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές. Ο κ. Υφυπουργός συζήτησε με τον Σεβασμιώτατο σε κλίμα αμοιβαίας συνεννόησης, σχετικά με την δραστηριοποίηση των κρατικών και ιδιωτικών φορέων αρωγής της Εύβοιας, με σκοπό την αποκατάστασή της, μετά τις καταστροφικές πυρκαϊές του Αυγούστου του 2021 και τις φυσικές καταστροφές, που μέχρι τώρα έχουν προκύψει ως θλιβερό απότοκό τους.
Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε, στο Ενοριακό Παρεκκλήσιο Παναγίας Οδηγητρίας (Μέσα Παναγίτσα) Χαλκίδος, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο-Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκεί, ετελέσθη ο αναστάσιμος Εσπερινός, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Γόρτυνος και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η μοναχική κουρά του δοκίμου Μοναχού της Ι. Μονής ΑΡΜΑ Γεωργίου Χριστοφή, στον οποίο εδόθη το όνομα Χρύσανθος, προς τιμήν του Αγίου Μάρτυρος Χρυσάνθου (19 Μαρτίου) και εις μνήμην του Αρχιεπισκόπου Χαλκίδος και Καρυστίας κυρού Χρυσάνθου (Προβατά +1921), ο οποίος υπήρξε κτήτωρ του Ι. Ν. της Παναγίας Οδηγήτριας Χαλκίδος, πλησίον του οποίου ευρίσκεται και ο τάφος του.
Η κουρά του Μοναχού Χρυσάνθου, πραγματοποιήθηκε στο συγκεκριμένο Ι. Παρεκκλήσιο, λόγω του αποκλεισμού της Ι. Μονής ΑΡΜΑ μετά την πρόσφατη χιονόπτωση, ωστόσο δεν είναι η πρώτη, αφού πολλοί προκάτοχοι Μητροπολίτες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας ετέλεσαν εκεί πολλές κουρές μοναχών.
Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος απηύθυνε νουθετήριο λόγο προς τον νέο Μοναχό, ενώ στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Γόρτυνος κ. Νικηφόρος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο για την παρασχεθείσα πρωτοκαθεδρία στον Εσπερινό και την τέλεση της μοναχικής κουράς και ευχήθηκε στον νέο Μοναχό να τρέχει οπίσω του Χριστού, όπως αναφέρεται στην ακολουθία του μοναχικού σχήματος, δηλαδή την μόνη σωτήρια οδό.