Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

Για τον «προγραμματισμό προσλήψεων» στο Δήμο Καρύστου

Η εγκύκλιοι του Υπουργείου Εσωτερικών με τις οποίες ζητείται από τους δήμους η υποβολή αιτήματος για τον προγραμματισμό των προσλήψεων μόνιμου και έκτακτου προσωπικού μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί!
Η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ξέρουν καλά τα κενά του δήμου, το πρόβλημα είναι πως δε σκοπεύουν να προβούν σε κάλυψη όλων αυτών των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό καθώς οι μόνιμες θέσεις εργασίας, δηλαδή οι εργαζόμενοι με δικαιώματα, θεωρούνται κόστος. Όπως επίσης κόστος για το κράτος θεωρούνται και οι δημοτικές υπηρεσίες, για αυτό τις έχουν μετατρέψει σε ανταποδοτικές. Ενδεικτικό της..... υποκρισίας είναι το γεγονός πως οι προσλήψεις στους δήμους από την προκήρυξη Κ18 του 2018 θα γίνουν τώρα, μετά από 5 χρόνια.
Το οργανόγραμμα του δήμου είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες για στελέχωση όλων των υπηρεσιών. Αυτό αποδεικνύουν οι χρωστούμενες άδειες προηγούμενων ετών σε υπαλλήλους, η εντατικοποίηση, ιδιαίτερα στις τεχνικές υπηρεσίες όπου τα εργατικά ατυχήματα είναι πολύ συχνά (όπως το τελευταίο θανατηφόρο ατύχημα της ανασφάλιστης μάλιστα εργαζόμενης στο Ξυλόκαστρο) κλπ. Οι ελλείψεις φαίνονται και από τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται όπως στην αποκομιδή των απορριμμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες, από τις ελλείψεις στην καθαριότητα των σχολείων κλπ.
Διεκδικούμε την κατάργηση της ανταποδοτικότητας στις υπηρεσίες του δήμου ειδικά στην ύδρευση, στην αποχέτευση, στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, στις κοινωνικές υπηρεσίες (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ κλπ). Η ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες αυτές από τη μια οδηγεί στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τους κρατά στην ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και από την άλλη οδηγεί σε πανάκριβες ή υποβαθμισμένες υπηρεσίες.
Για τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε τον προγραμματισμό των προσλήψεων μόνιμου και έκτακτου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Αντίθετα, διεκδικούμε:
·         Επικαιροποίηση του οργανισμού του δήμου με αύξηση του προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό.
·         Το προσωπικό των ανταποδοτικών αλλά και των άλλων υπηρεσιών να μονιμοποιηθεί, να καλυφθούν τα κενά με μόνιμο προσωπικό.
Για τις μετατάξεις και αποσπάσεις να γίνονται μόνο μετά από αίτημα του εργαζόμενου και παίρνοντας υπόψη κοινωνικά κριτήρια (μετάταξη ή απόσπαση κοντά στον τόπο κατοικίας, διευκολύνσεις για ΑμΕΑ, πολύτεκνους, κλπ).