Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Η Ελλάδα αλλάζει

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λαμία:

Εμείς μόνο μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο μέλλον που της αξίζει και θα το κάνουμε. Θα κερδίσουμε στις επόμενες εκλογές για να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα μπροστά. Για να αλλάξουμε τη χώρα πιο τολμηρά, πιο αποτελεσματικά, για την ατομική και συνολική μας προκοπή και για μία πατρίδα που θα μας κάνει πραγματικά υπερήφανους. …
Μίλησα έτσι για να καταδείξω δύο στοιχεία που θέλω και εσείς ως κομματικά στελέχη να θυμίζετε στους συνομιλητές σας:
πρώτον, θέλω να θυμίζετε τη συνέπεια λόγων και έργων στην πολιτική μας, πολύ περισσότερο όταν ο αντίπαλός μας είχε τάξει να σκίσει τα μνημόνια με ένα νόμο, για να κλείσει μετά τις τράπεζες και να μας φορτώσει ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Έχει σημασία. Έχει σημασία, ξέρετε, αυτή η συνέπεια λόγων και έργων. Είναι αυτή η οποία χτίζει τελικά σχέσεις εμπιστοσύνης. Διότι θα γίνουμε πολύ πιο πιστευτοί γι' αυτά τα οποία θα πούμε στους πολίτες ότι θα κάνουμε στη δεύτερη τετραετία, όταν αποδείξουμε με.... επιχειρήματα ότι αυτά που τους είπαμε πριν από τέσσερα χρόνια ουσιαστικά τα υλοποιήσαμε.
Ο δεύτερος λόγος που θέλω να επιμένουμε λίγο παραπάνω στον απολογισμό αυτής της τετραετίας, είναι διότι αυτό το έργο απαντά σε κάποιους γενικούς αφορισμούς ότι τάχα αυτή θα είναι πάντα η Ελλάδα και η Ελλάδα δεν αλλάζει. Όχι φίλες και φίλοι, η Ελλάδα αλλάζει. Αλλάζει. Μερικές φορές όχι όσο γρήγορα θέλουμε, αλλά αλλάζει. Κι όπως η χώρα του 2023 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2019, έτσι και η Ελλάδα του 2027 θα είναι πολύ-πολύ καλύτερη από τη σημερινή.
Και με αυτό τον τρόπο προκύπτει και το μεγάλο στοίχημα των επόμενων εκλογών: θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω;
Θα συγκρουστούμε ακόμα πιο γενναία, ακόμα πιο τολμηρά με το κακό παρελθόν ή τελικά θα συμβιβαστούμε με αυτό;
Και θα αποφασίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι να νικήσουμε λάθη και εμπόδια ή θα νικηθούμε κάνοντας τις λάθος επιλογές;
Θα κατοχυρώσουμε όλα όσα πετύχαμε ή θα κυλήσουμε πίσω, καταδικασμένοι σαν το Σίσυφο να ξανασπρώχνουμε το βράχο του τόπου στην ανηφόρα της προόδου;
Με άλλα λόγια, θα προχωρήσουμε μαζί μπροστά αλλάζοντας τη χώρα τολμηρά; Αυτό θα είναι το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν αύριο οι πολίτες.

Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη Στερεά Ελλάδα του 2030: περισσότερα από 540 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε το μεσημέρι στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Στερεά Ελλάδα του 2030, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 540 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται στους εξής άξονες:
Στον τομέα των οδικών συνδέσεων, μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργεί το νότιο τμήμα του άξονα Ε65, ενώ εξελίσσεται και το τμήμα Μπράλος – Άμφισσα της διαγώνιας αρτηρίας Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο. Με βάση, επίσης, το σχέδιο αναβάθμισης των σιδηροδρόμων, τα 122 χιλιόμετρα της υφιστάμενης μονής γραμμής Τιθορέα-Δομοκός θα αντικατασταθούν από διπλή διαδρομή. Έως τέλη φθινοπώρου θα έχει εγκατασταθεί Τηλεδιοίκηση και στα τμήματα του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας όπου το έργο έχει καθυστερήσει. Έτσι, η περιοχή μετατρέπεται σε μεταφορικό κόμβο ολόκληρης της χώρας.
Στον αγροτικό κλάδο, ήδη κατασκευάζεται το αρδευτικό δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας και σχεδιάζονται τα φράγματα στο Μπουγάζι Δομοκού και στο Λιβάδι Αράχοβας. Παράλληλα, προχωρά η αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας και εξελίσσεται το σχέδιο «Εύβοια Μετά» για την αναγέννηση του βόρειου τμήματος του νησιού με 71 κοστολογημένα έργα, από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για τους ρητινοκαλλιεργητές και αναδασώσεις, μέχρι τις οδικές ενώσεις Ψαχνά-Στροφιλιά και Στροφιλιά-Ιστιαία και την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.
Ταυτόχρονα, το φυσικό αέριο φτάνει στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά, τη Θήβα, τους Δελφούς και το Καρπενήσι. Οι μεγάλες αναπλάσεις περιλαμβάνει την περιοχή που φιλοξενεί την πανελλήνια έκθεση Λαμίας, η οποία μετατρέπεται πλέον σε σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο το οποίο θα διοργανώνει mega events, πλαισιωμένο από κοιτίδα καινοτομίας και τεχνολογίας και θεματικό πάρκο. Την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα της Περιφέρειας σηματοδοτούν οι σημαντικές ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις που ήδη γίνονται, κυρίως στην Ενέργεια και τον Τουρισμό.
Παράλληλα, ολοκληρώνονται κρίσιμες υποδομές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων. Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, με 282 κλίνες, είναι πλέον έτοιμο. Νέες φοιτητικές εστίες και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν στη Λαμία, μέσω ΣΔΙΤ. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων λύνεται με την ΜΕΑ και τον ΧΥΤΥ της πόλης. Παράλληλα, με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε πρώτη φάση θωρακίζονται οι Δελφοί από τα φυσικά φαινόμενα. Ώστε, στη συνέχεια, να προχωρήσει η μεθοδική αποκατάσταση των μνημείων του αρχαιολογικού τους χώρου.
Ειδικά για τη στήριξη της αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας ο φάκελος περιλαμβάνει έργα αποκατάστασης και πρόληψης ύψους 154,7 εκατομμυρίων ευρώ, ακόμα 157,1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επαγγελματικών ομάδων, κατοίκων και επιχειρηματικών σχημάτων που επλήγησαν από τη φωτιά και ευρύτερα στηρίζει το master plan για την ανασυγκρότηση του βόρειου τμήματος του νησιού.