Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ


ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Π. ΦΑΣΟΥΛΑ
ΣΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

    Ο «Καλλικράτης» είναι μια βαθιά τομή, στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.
    Πρόκειται για μια βαθιά θεσμική αλλαγή που επιχειρεί και τολμά η κυβέρνηση.
   
Η κατάργηση των Νομαρχιών, η θέσπιση αιρετών Περιφερειαρχών και η συνένωση Δήμων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, γι΄αυτό και τη στηρίζουμε.
   
Είναι μια ιστορική αναγκαιότητα, ώστε κάποτε η Αυτοδιοίκηση να πάψει να.........

είναι εκτεθειμένη σε άδικες αλλά και κακόπιστες κριτικές.     Να πάψει να αναπαραγάγει πελατειακά μοντέλα ξένα προς τη φύση και το ρόλο της.
   
Να αναπτύξει καινοτόμες δράσεις εκμεταλλευόμενη την τεχνολογική επανάσταση, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
   
Να πάψει η κατακερματισμένη Αυτοδιοίκηση να αποτελείται από αναχρονιστικά τσιφλίκια και περιχαρακωμένα οφίτσια.
   
Αποτελεί μια βαθιά τομή που στόχο έχει οι Τοπικές Κοινωνίες στο νέο αιώνα, να παίξουν το σημαντικό ρόλο τους, να προγραμματίσουν σωστά τις κινήσεις τους, να καταρτίζουν τα προγράμματά τους ώστε να βρίσκονται αποτελεσματικά δίπλα στον πολίτη.     Όσον αφορά την πόλη μας τον Πειραιά, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η Μητροπολιτική οντότητα του ως το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, αλλά και από τα μεγαλύτερα του κόσμου, είναι δεσπόζουσα.     Εμείς ως Δήμος Πειραιά θα προσέλθουμε στο διάλογο καλόπιστα και με προτάσεις όπως πάντα για να συζητήσουμε με τον αρμόδιο Υπουργό, στη χωροθέτηση των νέων Δήμων.     Όπως σας είπα χωρίς διάθεση μικροπαζαρέματος και χωρίς να αφήσουμε να αμφισβητηθεί ο κυρίαρχος ρόλος του Πειραιά, αλλά με έντιμη διαβούλευση.
   
Όχι ακούγοντας φήμες και ψιθύρους απ΄ όπου και αν προέρχονται, αλλά με πραγματικά επιχειρήματα που θα αιτιολογούν και θα αποδεικνύουν τον κυρίαρχο μητροπολιτικό ρόλο του Δήμου.
    Γιατί κυρίες και κύριοι ο «Καλλικράτης» δεν είναι υπόθεση ούτε κομμάτων ούτε μεμονωμένων προσώπων, ούτε διαδρομιστών αλλά των πολιτών και της Κοινωνίας. Είναι μια εθνική οικονομική και κοινωνική ανάγκη, που θα οδηγήσει τη χώρα και τους πολίτες στο μέλλον.
   
Εμείς ως υπεύθυνοι άνθρωποι στο χώρο της Αυτοδιοίκησης καλούμαστε να το συνδιαμορφώσουμε με την κυβέρνηση αυτού του τόπου.