Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010


Ζητούνται μέτρα
για τα αγριοκούνελα στη Λήμνο
Επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου απέστειλαν 19 αγροτικοί συνεταιρισμοί της Λήμνου ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση προκειμένου να υπάρξει λύση στο πρόγραμμα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια ο αγροτικός τομέας του νησιού από τον υπερπληθυσμό αγριοκούνελων, τα οποία προκαλούν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες της Λήμνου.
Το 80% της καλλιεργήσιμης έκτασης του νησιού έχει εγκαταλειφθεί και ερημωθεί ή καταστρέφεται μετά τη σπορά της από χιλιάδες αγριοκούνελα, ενώ οι..........

βοσκότοποι έχουν μετατραπεί σε σεληνιακά τοπία, τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Τα τελευταία χρόνια, προστίθεται στην επιστολή, μετά από προσπάθειες όλων των φορέων της περιοχής, δεν υπήρξε καμιά αλλαγή στην κατάσταση και τα «εκπαιδευμένα» κουνάβια, οι συσκευές ηχητικών κυμάτων, το ελεγχόμενο για μικρά διαστήματα νυκτερινό κυνήγι, οι αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ, είναι μερικές από τις φιλότιμες προσπάθειες του κράτους, που όμως - όπως έδειξαν στην πράξη - δεν αποδίδουν, το πρόβλημα παραμένει και έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί προτείνουν:
• Για τη διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων δε θα πρέπει να αποζημιώνονται μόνο τα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, αλλά και αυτά που έχουν εγκαταλειφθεί λόγω του προβλήματος και έχουν χαρτογραφηθεί ως καλλιεργούμενες εκτάσεις ή βοσκότοποι.
• Το κυνήγι του αγριοκούνελου να επιτρέπεται όλο το χρόνο και όλο το 24ωρο, όχι μόνο από δηλωμένα συνεργεία αλλά και από μεμονωμένους κυνηγούς, οι οποίοι θα διαθέτουν νόμιμες άδειες κυνηγιού, κάτω από τον έλεγχο της θηροφυλακής του νησιού. Ως αντιστάθμισμα της απώλειας του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων, να καθιερωθεί κατά κεφαλή αποζημίωση για κάθε αγριοκούνελο που θα θηρεύεται. Η αποζημίωση αυτή θα καταβάλλεται από κρατικά κονδύλια και κάτω από την εποπτεία κρατικών μηχανισμών.
• Για την οριστική λύση του προβλήματος, ίσως τη μοναδική λύση, που πιστεύεται ότι θα επιλύσει το πρόβλημα και έχει εφαρμοστεί με αποτελεσματικότητα κατά το παρελθόν σε άλλα κράτη, όπως Αυστραλία, Βέλγιο και Ολλανδία, είναι η ελεγχόμενη από την Πολιτεία χρήση ιού, που προκαλεί τύφλωση ή στείρωση στον πληθυσμό του αγριοκούνελου. Τέλος, οι αγρότες στην επιστολή τους ζητούν από τον κ. Παπανδρέου να τους υποστηρίξει, καθώς όπως τονίζουν «δεν είμαστε κυνηγοί που θέλουμε να κάνουμε το χόμπι μας εύκολα και με αποδοτικό τρόπο, είμαστε αγρότες με οικολογική συνείδηση, που προσπαθούμε να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας, σε έναν τόπο απομονωμένο, άλλα παράλληλα σημαντικό για το ελληνικό κράτος».