Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Ανάσα στην κτηματαγορά


«Παγώνουν» έως το 2011 
οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
«Ανάσα» στην κτηματαγορά που βρίσκεται στο «ναδίρ» και σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση παγώνοντας για έναν ακόμη χρόνο τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Δ.Γεωργακόπουλος δήλωσε χθες ότι η .........
αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά πάσα πιθανότητα θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2011. 
Η είδηση προκάλεσε θετικές αντιδράσεις στον χώρο της κτηματαγοράς, καθώς και στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αν προχωρούσε η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ήταν πολύ πιθανόν να τους επιβληθεί φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας με βάση τις νέες αυξημένες τιμές.
Επίσης, μια νέα αύξηση των τιμών της Εφορίας εντός της μεγαλύτερης ύφεσης που πλήττει την κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια θα ήταν, σύμφωνα με τους ειδικούς, η «χαριστική» βολή σε έναν από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει στη σύσταση αρμόδιων επιτροπών εκτίμησης εμπορικών αξιών, οι οποίες ανά έτος θα εκτιμούν και θα δημοσιεύουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κάθε ζώνης ώστε οι τελευταίες να προσεγγίζουν τις πραγματικές εμπορικές αξίες.
Προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση που ενδεχομένως θα προκύψει σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, πέραν της προαναφερθείσας αναπροσαρμογής των κλιμακίων για τη φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, θα προσαρμοσθούν και οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
Αυτό άλλωστε προβλέπεται στο βασικό περίγραμμα των αλλαγών που θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.
Σήμερα οι φόροι μεταβίβασης ανέρχονται σε 9% για αξία ακινήτου έως 15.000 ευρώ και για την επιπλέον αξία εφαρμόζεται συντελεστής 11%. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% εκ των πραγμάτων θα οδηγούσε σε μείωση του φόρου μεταβίβασης στα επίπεδα του 8% - 9%.